Nebezpečná nákaza od kliešťa sa môže šíriť aj cez jedlo
13 | 06 | 2020 I Natália Sollárová

Na drobné parazity treba myslieť nielen po pobyte v prírode, ale tiež pri konzumácii niektorých potravín. Sezóna kliešťov vrcholí, šíriť môžu závažnú encefalitídu i nepríjemnú boreliózu.


Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje v tomto roku už 13 prípadov kliešťovej encefalitídy, píše vyšetrenie.sk. Ako informovala hovorkyňa úradu Daša Račková, príčinou 7 ochorení bolo prisatie kliešťa, ostatné vznikli po konzumácii nepasterizovaných produktov.

Závažné vírusové ochorenie sprevádzané zápalom mozgových blán či mozgu sa prenáša infikovanými kliešťami. V prípade nakazenia hospodárskych zvierat sa však rizikovými môžu stať aj surové kozie, ovčie a kravské mlieko, spolu s nepasterizovanými výrobkami z nich. Vírus sa totiž krvou dostáva do ich mlieka.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva zaznamenal v okrese Brezno štyri prípady kliešťovej encefalitídy
Päť prípadov kliešťovej encefalitídy zaznamenal v týchto dňoch Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, a to najmä v okrese Brezno. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | TASR


Podľa Národného kontaktného bodu EFSA (European Food Safety Authority) v SR sme za posledných 7 rokov mali na Slovensku 19 epidémií kliešťovej encefalitídy, ktorej zdrojom boli práve nepasterizované kozie a ovčie mlieko a syry.

Ako predísť nákaze z týchto potravín? Organizácia odporúča v rámci prevencie zaočkovanie sa proti vírusu, vyhýbať sa konzumácii rizikových jedál alebo tepelnú úpravu surového mlieka jeho prevarením, prípadne aspoň zahriatím na 72 stupňov Celzia po dobu 3 minút.

Epidemiologický informačný systém (EPIS) v prípade, že človek nie je zaočkovaný, v súvislosti s nebezpečnou encefalitídou radí kontrolovať sa po každej prechádzke v prírode. Zároveň upozorňuje, že kliešte sa môžu nachádzať aj v mestských parkoch. V rámci ochrany pred miniatúrnym parazitom je vhodné napríklad nosiť svetlé oblečenie, dlhé rukávy a nohavice zasunuté do ponožiek.

Kliešťovej encefalitídy je opäť viac, v Európe sme na čele v počte epidémií
Zvýšené počty kliešťovej encefalitídy zaznamenávajú v posledných rokoch slovenskí epidemiológovia. Za deväť mesiacov tohto roka bolo hlásených už 144 prípadov, pričom vlani za celý rok ich bolo 156. Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | TASR


Druhým ochorením, ktoré môžu kliešte prenášať je lymská borelióza. Podľa EPIS sa však na rozdiel od kliešťovej encefalitídy dá riešiť preventívne antibiotikami, ktoré sa podávajú hneď po zaklieštení. Protilátky proti lymskej borelióze sa totiž dajú testovať až 3 týždne po „chytení“ kliešťa a typické začervenanie sa v polovici prípadov nemusí vôbec prejaviť.

Viete, aké sú hlavné príznaky oboch ochorení?
Kliešťová encefalitída

Ak ste si našli zahryznutého kliešťa a spozorovali ste niektoré z príznakov ako  horúčka, únava, bolesť hlavy, bolesti svalov alebo nevoľnosť, mali by ste čo najskôr kontaktovať lekára.

Inkubačný čas je 7 až 14 dní. Ochorenie prebieha v dvoch fázach. Neskoršie postihuje centrálny nervový systém a môže vyústiť do mimoriadne závažného stavu. Medzi prejavy druhej fázy patria napríklad stuhnutie šije, stupňujúce sa silné bolesti hlavy, poruchy vedomia či dezorientácia.

Problémom, ako píše svetevity.sk, však môže byť to, že medzi prvou a druhou fázou nastupuje takzvané bezpríznakové štádium. To trvá od 1 do 20 dní a človek môže mať pocit, že prekonal len prechladnutie alebo chrípku.

KLIEŠTE: Najviac problémov a ochorení spôsobujú v Banskobystrickom kraji
Najviac prípadov kliešťovej encefalitídy v rámci celej SR zaznamenávajú odborníci na území Banskobystrického kraja. Informovala o tom Jana Kerlik z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Podľa nej tento... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR

Lymská borelióza

Ak ste mali kliešťa a do 30 dní od uhryznutia ste si všimli príznaky ako kruhovité sčervenanie kože, presnejšie viac ako 5 centimetrov veľký mapovitý fľak s bledým kruhom okolo miesta uhryznutia a červeným na jeho okraji, ale tiež symptómy podobné chrípke (únava, zvýšená teplota, bolesti hlavy), takisto vyhľadajte lekára.

Väčšina prípadov lymskej boreliózy je úspešne liečiteľná, v prípade zanedbania však môže postihnúť srdce, kĺby i nervový systém a spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy i doživotné ťažkosti. Ako ďalej uvádza portál svetevity.sk, pôvodcom tohto ochorenia je baktéria borélia a má až 3 štádiá.

Podľa D. Račkovej, borelióza sa prejavuje pestrým klinickým obrazom s postihnutím rôznych orgánov. Inkubačný čas je niekoľko dní až rokov, ale príznaky sa spravidla prejavia do 30 dní. Liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík. Očkovanie proti tomuto ochoreniu neexistuje.

Justin Bieber: „Moja choroba je nevyliečiteľná“
Popová hviezda Justin Bieber trpí infekčnou chorobou lymská borelióza. Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Peter Paľonder