Cenu havarijného poistenia ovplyvňujú aj rôzne bonusy
13 | 06 | 2020 I SITA

Pri staršom aute je rozumné uvažovať o pripoistení k povinnému poisteniu alebo havarijnom poistení na časovú hodnotu.


V každej poisťovni je havarijné poistenie iné, ale jeho cenu vie klient ovplyvniť. Odmeňovaní sú zodpovední vodiči, pričom za bezškodový priebeh môže získať bonus. "Čím dlhšie jazdíte bez nehody, tým vyšší bonus získate a tým nižšiu cenu havarijného postenia máte," konštatuje analytička Finančného kompasu Iveta Hudáková.

Havarijné poistenie je vhodné pre každého držiteľa motorového vozidla, ktorý chce ochraňovať svoj majetok voči rôznym rizikám. Avšak jednoznačná odpoveď, dokedy sa "oplatí" havarijne poisťovať automobil, podľa finančných odborníkov neexistuje.

Havarijné poistenie má podľa vyjadrení poisťovne Allianz vždy význam, pokým všeobecná hodnota vozidla je vyššia ako doteraz zaplatené poistné za vozidlo. Ak doteraz zaplatené poistné presahuje to, čo by sme dostali v prípade totálnej škody vozidla, potom už havarijné poistenie nemusí byť rentabilné. No netýka sa to veteránov a vzácnych zberateľských automobilov.

V Kľačne vyletelo auto z cesty, narazilo do stromov a začalo horieť
Profesionálni i dobrovoľní hasiči momentálne zasahujú pri dopravnej nehode s následným požiarom, ktorá sa stala v obci Kľačno v okrese Prievidza. Traja ľudia utrpeli zranenia. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR


V prípade záujmu o zafixovanie poistnej sumy na dlhšie obdobie je možné dojednať pripoistenie GAP. Ide o poistenie finančnej straty. V prípade totálnej škody na vozidle alebo krádeže klient dostane nie zostatkovú či trhovú cenu vozidla, ale sumu, ktorú klient zaplatil u predajcu.

Havarijné poistenie má podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika zmysel vtedy, ak chráni zásadnú hodnotu, typicky v prípade nového auta alebo auta s drahými náhradnými dielmi a cenou servisu. Naopak, pri staršom aute je rozumné podľa neho uvažovať o pripoistení k povinnému poisteniu alebo havarijnom poistení na časovú hodnotu.

"Dôvodom je nižšia zostatková hodnota staršieho auta. Nemá zmysel poisťovať si staršie auto na novú hodnotu, pretože reálna škoda nikdy túto hranicu nedosiahne," povedal pre agentúru SITA Búlik.

Nebezpečná nákaza od kliešťa sa môže šíriť aj cez jedlo
Na drobné parazity treba myslieť nielen po pobyte v prírode, ale tiež pri konzumácii niektorých potravín. Sezóna kliešťov vrcholí, šíriť môžu závažnú encefalitídu i nepríjemnú boreliózu. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Natália Sollárová


Vo všeobecnosti je ťažko podľa Búlika určiť jasné limity, odkedy sa odporúča vymeniť havarijné poistenie za pripoistenie. V mnohom to závisí aj od štýlu jazdy a spôsobenej škodovosti. Ak majiteľ auta nespôsobil za posledných desať rokov žiadnu nehodu, je otázne, či má zmysel pripoistiť si toto riziko. "Ale ak parkujete na parkovisku pred panelákom, rozhodne vám stále hrozí vandalizmus, prírodné živly a pri frekventovaných autoznačkách aj vysoké riziko krádeže," skonštatoval Búlik.

Havarijné poistenie poskytuje majiteľovi vozidla poistné plnenie v prípade poistnej udalosti, ktorou môže byť napríklad poškodenie, zničenie, krádež motorového vozidla, škody vzniknuté následkom živelnej udalosti, krádeže, vandalizmu alebo dopravnej nehody bez ohľadu na to, či bola spôsobená vodičom vozidla alebo inou udalosťou.

Z povinného zmluvného poistenia sa však vypláca škoda len poškodenému, vinník si opravu platí z vlastného vrecka. Havarijné poistenie kryje škody na vozidle klienta.

Kolíková: Trestné sadzby by sa mohli meniť vrátane tých za marihuanu
Koaliční partneri sa budú rozprávať o zmene trestných sadzieb vrátane zmiernenia trestov za marihuanu. V otázkach organizovaného zločinu by sa zase tresty mohli sprísniť. V rozhovore pre TASR to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za... Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR