SMER-SD: Čaputová vrátila úradu dôstojnosť. Chýba jej však nadstraníckosť, tvrdí opozičná strana
12 | 06 | 2020 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila Prezidentskému palácu po pôsobení jej predchodcu Andreja Kisku (Za ľudí) istú mieru dôstojnosti.


Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísala opozičná politická strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Prezidentke však zároveň vytýka selektívny prístup k predkladanej legislatíve, absenciu nadstraníckosti či jej postoj k Istanbulskému dohovoru.

„Musíme uznať, že na rozdiel od amatérskeho výkonu, ktorý v Prezidentskom paláci predvádzal Andrej Kiska, prezidentka Čaputová vrátila úradu aspoň istú mieru dôstojnosti,“ zhodnotil Smer-SD. Strana však zároveň kritizovala „selektívny prístup prezidentky k predkladanej legislatíve“.

Útočník z Vrútok sa už vlani nožom vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi
12 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Kým trináste dôchodky poslala prezidentka na ústavný súd okamžite, v prípade tzv. ‚špicľovacieho‘ zákona, ktorý významným spôsobom zasahoval do práv a súkromia občanov, tak neurobila a až kvalifikované podanie strany Smer-SD zastavilo tento protiústavný návrh zákona,“ ozrejmila opozičná strana.

Kriticky sa stavia aj voči snahe Čaputovej presadzovať Istanbulský dohovor. „Nielen v týchto konkrétnych prípadoch nás pani prezidentka zatiaľ nedokázala presvedčiť o nadstraníckom a nezaujatom výkone svojej funkcie. Aj v ďalšom období budeme pozorne sledovať, ako sa bude správať pri podpise pripravovaných zákonov súčasnej koalície, ktoré sa chystajú ohýbať princípy právneho štátu,“ uzavrela strana Smer-SD.

Zuzana Čaputová bola do funkcie prezidentky inaugurovaná 15. júna 2019. V pondelok 15. júna teda uplynie rok od jej pôsobenia v úrade.

Ponechanie nedele ako sanitárneho dňa je podľa právnikov protiústavné
Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva opätovne nariaďujúce zatvorenie maloobchodných prevádzok a povinnú dezinfekciu v nedeľu za aktuálnej situácie nespĺňa ústavný princíp nevyhnutnosti. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA