Rusko použije špičkové technológie na skvalitnenie života obyvateľov (Mária Kosenková)
12 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Márie Kosenkovej (Pnp.ru)


Nová 4D technológia zmení 3D tlačiarne na digitálne továrne.


V Ruskej federácii začala praktická implementácia cestovnej mapy programu „Technológie pre nové materiály a látky“. V nadchádzajúcich rokoch sa vďaka moderným výrobkom stane život obyvateľov Ruska pohodlnejším a produktívnejším.



Mapa vývoja nových materiálov a látok

Vláda Ruskej federácie schválila 27. apríla 2020 cestovnú mapu pre rozvoj oblasti špičkových technológií „Technológie pre nové materiály a látky“. Predchádzala jej dohoda medzi vládou a Štátnou spoločnosťou pre atómovú energiu Rosatom. Podpísali ju ešte v júli 2019.


Plán je založený na podpore rozvoja štyroch najsľubnejších technologických trendov. Sú to aditívne technológie, polymérne a kompozitné materiály, vzácne kovy a kovy vzácnych zemín a nové štrukturálne a funkčné materiály a látky.


Všetky tieto oblasti sú úzko prepojené a stále viac a viac aktívne vstupujú do každodenného života.


India predstavila ambiciózny plán. Chce sa stať globálnym technologickým centrom výroby
Svetové spoločnosti sú vítané využiť indické zdroje vrátane IT a ľudského kapitálu, uviedol minister technológii krátko po tom, ako Naí Dillí predstavilo niekoľko miliardový plán, v ktorom sa chce stať globálnym technologickým centrom výroby,... Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Dňa 5. júna sa uskutočnilo stretnutie Výkonného výboru pre rozvoj high-tech. V „karanténnom režime“ sa ho zúčastnilo viac ako 60 zástupcov federálnych výkonných orgánov, štátnych spoločností, rozvojových inštitúcií, veľkých podnikov a vedeckých i vzdelávacích organizácií.


Na stretnutí rozhodli o vytvorení kompetenčných centier v takých technologických oblastiach, ako sú „polymérne kompozitné materiály“ a „vzácne zemné kovy“.



Hlavným trendom sú aditívne technológie

Technológia vrstvenia a syntézy objektov, teda aditívna technológia, umožnila vznik 3D tlačiarní. Dnes je v Rusku dopyt po 3D tlači predovšetkým v strojárstve pre odvetvia špičkových technológií. Hlavne pre letectvo, kozmonautiku, lodiarstvo, energetiku a ťažbu. Nové technológie umožňujú zvýšiť efektívnosť využívania materiálov až o 90 percent a trikrát urýchliť technologické procesy.


S využitím týchto technológií vytvára štátna spoločnosť pre atómovú energiu Rosatom prototypy prvkov atómových reaktorov, interné a odpadové filtre. Technológia 3D tlače umožňuje vytvárať výrobky s nižšou hmotnosťou bez zníženia kvality.


Dystopické a znepokojujúce: Technologická cenzúra spája vedcov s konšpirátormi
YouTube sa postavil do pozície svetového policajta pri šírení informácií o Covid-19. Snaži sa umlčať hlasy vysoko rešpektovaných odborníkov. To má pre nás všetkých nebezpečné následky, pretože skepticizmus a kladenie otázok nás približujú bližšie k... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka

Kompozitné materiály už obklopujú človeka takmer všade. Napríklad v podobe rámu z uhlíkových vlákien na bicykli. Alebo ako interiér zo sklenených vlákien v metre či prvky karosérie auta.


Rozvíja sa tiež využívanie prídavných technológií v medicíne. Napríklad pri výrobe protéz. Ľudia so zdravotným postihnutím tak získajú nové príležitosti. Vďaka 3D tlačiarňam sa výroba biologických objektov stala skutočnou. Tlač teraz trvá len niekoľko hodín.


Výrobky z kovových zliatin, vysokoteplotnej keramiky a polymérnych kompozitných materiálov si vyžadujú ďalší vývoj a tvorbu moderných zariadení a softvéru. A samozrejme prípravu špecialistov v tejto rýchlo sa rozvíjajúcej vedeckej a technickej oblasti.


V budúcnosti sa bude 3D technológia používať na zváranie veľkých kovových štruktúr komplexnej konfigurácie v lodiarstve a strojárstve. Toto smerovanie sa aktívne rozvíja na popredných univerzitách v Rusku, vo vedeckých organizáciách a priemyselných podnikoch.


Čína porazila USA v kľúčových patentoch na zabezpečenie technologickej dominancie
Čínske spoločnosti prekonali svojich amerických konkurentov pri pretekoch v technologických patentoch, uvádza sa v nedávnej štúdii spoločnosti Nikkei. Informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Marek Molnár

Nová generácia technológie 4D zmení tlačiarne na digitálne továrne. Budú vyrábať produkty z nových materiálov s programovateľnými vlastnosťami. S ešte vyššou presnosťou a výkonom.



Kompozity - materiály budúcnosti

Ďalšou technologickou oblasťou plánu je vývoj polymérnych kompozitných materiálov.


Prvým odvetvím, ktoré ocenilo možnosti kompozitných materiálov, bolo letectvo. Konštrukcie osobných lietadiel už obsahujú podiel polymérnych kompozitných materiálov až do 50 percent. Ľahkosť, vysoká pevnosť, spracovateľnosť a odolnosť voči agresívnemu prostrediu sú jej hlavnými výhodami. Používanie kompozitov šetrí palivo, znižuje emisie a znižuje náklady na údržbu.


Kompozity sa už používajú vo vesmírnom, automobilovom a lodiarskom priemysle. Ďalej v stavebníctve, energetike bez obsahu uhlíka a priemysle športových potrieb.


V stavebníctve sa používajú na posilnenie budov, veží a mostov. Na rozloženie energie a na obnovenie únosnosti štruktúr.


V sektore bývania sú bežné kompozitné prielezy, rúry, lavičky či stĺpy pouličného osvetlenia.


Apple, Tesla, Microsoft a ďalší americkí technologickí giganti sú zažalovaní za smrť detí pracujúcich v kobaltových baniach v Kongu
Na federálnom súde vo Washingtone DC bola podaná občianskoprávna žaloba proti spoločnosti Apple, materskej spoločnosti Google - Alphabet, Tesla, Microsoft a Dell. Obviňujú ich zo zneužívania detskej práce v Konžskej demokratickej... Čítať ďalej
17 | 12 | 2019 | Marek Molnár

Kompozity sa úspešne používajú vo výrobkoch s vysokými požiadavkami na fyzikálno-mechanické vlastnosti. Napríklad vo vozidlách Formuly 1, lopatkách veterných turbín a kozmických lodiach.



Vzácne kovy pre kvalitnú komunikáciu

Vzácne kovy a kovy vzácnych zemín sú neoddeliteľnou súčasťou modernej elektroniky. Hlavne batérií, obrazoviek smartfónov a počítačov, mikročipov a pamäťových zariadení. Bez nich je vysokorýchlostný vysokokvalitný internet nemožný, keďže sú súčasťou optických vlákien.


Použitie kovov vzácnych zemín hrá významnú úlohu v otázkach životného prostredia. Najmä pri prechode na najmodernejšie environmentálne normy upravujúce obsah škodlivých látok vo výfukových plynoch z automobilov Euro-6.


Špeciálne kovy sa používajú aj v medicíne. Napríklad ako súčasť vysokovýkonných magnetov pre tomografy.


Sklenený povrch obrazovky akéhokoľvek prístroja umožňujú zrnká vzácneho kovu indium. Európium a terbium dávajú obrazovke farebné odtiene. Tantalové častice riadia chod telefónu a lítium s kobaltom hromadia energiu, ktorá robí telefón mobilným.


Germánium je základom systému nočného videnia používaného v lietadlách a na lodiach.


Rakety vďačia svojej vysokej rýchlosti réniu. Z neho sa vyrábajú trupy a lopatky turbín i dýzy motorov.


"TECHNOLOGICKÝ POKROK": Tlačené elektronické tetovania môžu vylepšiť zdravotnú starostlivosť, ale dajú sa využiť aj vo vojne (VIDEO)
Inžinieri vyvinuli metódu tlače elektronických zariadení priamo na ľudskú pokožku. Tento skvostný vynález by sa mohol použiť na vytvorenie vysoko technologických obväzov na zákazku a dokonca by sa mohol využiť v modernej vojne. Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Marek Molnár

V medicíne sa okrem výroby elektronických prístrojov a nástrojov využívajú vzácne kovy hlavne v protetike. Napríklad tantal je vďaka svojmu prisbôsobeniu biologickým materiálom jedinečný.



Nové materiály a látky

Sľubným sa javí aj vývoj nových štrukturálnych a funkčných materiálov a látok. Majú vyššie mechanické, elektrické, magnetické, žiariace a optické vlastnosti. To im umožňuje použitie v takmer všetkých oblastiach bežného života.


V budúcnosti sa môže objaviť alternatívny spôsob prepravy. Mohol by umožniť zostrojiť takzvaný „vesmírny výťah“. Išlo by o stále spojenie povrchu Zeme a jej obežnej dráhy. Gravitačnú príťažlivosť zemského pripojenia by kompenzovala sila spôsobená centripetálnym zrýchlením horného orbitálneho konca. Výťah by tak bol neustále aktívny. Vďaka novým konštrukčným a funkčným materiálom sa „vesmírny výťah“ stal riešiteľnou úlohou.


Dopyt po uhlíkových materiáloch, chemických vláknach, vysoko pevných plastoch, zliatinách a iných inovatívnych materiáloch je v ruskom priemysle veľmi vysoký. Používanie nových materiálov je nevyhnutné pre bývanie, lekársku výrobu a ďalšie spoločensky významné oblasti.

Ľudia chcú sexuálne bábiky ako zo seriálu Westworld, avšak taká technológia ešte neexistuje, tvrdí výrobca
V súčasnosti sa vyvíja nová generácia vysoko realistických sexuálnych bábik, prehlásil popredný výrobca silikónových figurín, pričom poznamenal, že im stále chýba technológia, ktorá by zákazníkov presvedčila o ľudskej... Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Marek Molnár