Pellegriniho rozhodnutie rozpútalo vlnu odchodov zo Smeru. Ako bude vyzerať jeho strana?
12 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Predtým, ako Peter Pellegrini povedal posledné slovo a vyhlásil, že zo Smeru odchádza, v straníckych kuloároch sa šepkalo o rôznych ponukách, ktoré mal dostávať. Nakoniec však pôjde vlastnou cestou a buduje stranu podľa svojich predstáv. Jeho rozhodnutie zároveň predznamenalo vlnu personálnych zmien v Smere. 


Mal sa stať predsedom Smeru či dokonca straníckym kandidátom do najbližších prezidentských volieb v roku 2024, píše o Pellegrinim Denník N. Tesne predtým, ako verejne oznámil svoje rozhodnutie, dostával niekoľko obdobných ponúk denne. Žiadna z nich však preňho nebola akceptovateľná a spolu s najpopulárnejším politikom opozície odchádzajú aj ďalšie stálice strany.  

Podľa Denníka N tak majú v priebehu budúceho týždňa svoj odchod zo Smeru oznámiť viacerí poslanci. Medzi nimi sa nachádzajú napríklad Peter Žiga, Matúš Šutaj Eštok, Ľubica Laššáková, Péter Kmec či Ján Ferenčák. Hovorí sa aj o odchode Denisy Sakovej, Róberta Puciho, Erika Tomáša alebo Jaroslava Bašku. 

Všetko nasvedčuje tomu, že Pellegrini by mohol získať minimálne osem poslancov, čo podľa rokovacieho poriadku NR SR znamená, že sa môže pokúsiť založiť vlastný poslanecký klub. K tomuto kroku by však potreboval súhlas parlamentnej väčšiny, čo sa nateraz nezdá ako reálna alternatíva. 

Ponechanie nedele ako sanitárneho dňa je podľa právnikov protiústavné
Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva opätovne nariaďujúce zatvorenie maloobchodných prevádzok a povinnú dezinfekciu v nedeľu za aktuálnej situácie nespĺňa ústavný princíp nevyhnutnosti. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA


Pri poslancoch NR SR ale vlna odchodov zo Smeru nekončí. Rovnaký scenár sa začal skloňovať aj v rámci regionálnych štruktúr strany. O dileme radových členov strany, ktorí sa rozhodujú či v Smere ostanú, alebo budú nasledovať Pellegriniho do nového projektu, informuje regionálny denník Korzár. 

„Členovia mali povedať, aký majú názor, či sa pridajú k Pellegrinimu alebo k Ficovi, no ešte v rámci Smeru. V stredu mi volalo asi desať smerákov, že ako majú vystúpiť zo strany. Ozývajú sa mi ľudia a chcú ukončiť členstvo, lebo tam už nevidia perspektívu,“ hovorí exsmeráčka a bývalá europoslankyňa Monika Smolková.  

Práve Smolková je jedna zo zoznamu tých, ktorí chcú Pellegrinimu pomáhať s rozbehom novej strany. K odchodu by sa po vzore krajského šéfa strany Richarda Rašiho mohol pridať aj smerácky starosta mestskej časti Košice - Dargovských hrdinov Jozef Andrejčák. Pellegriniho by podľa denníka Korzár chcel podporiť aj viceprimátor Košíc a krajský poslanec Ján Jakubov. 

Regionálni poslanci, ktorí zvažujú, že sa k  Pellegrinimu pridajú, zhodne vyčítajú predsedovi strany Robertovi Ficovi negatívny obraz Smeru. Ľavicovú stranu, ktorá mala ešte pred rokom približne 16-tisíc členov, tak v priebehu posledného roka začali viacerí jej členovia vo veľkom opúšťať. 

Rusko uvedie v piatok do služby strategickú ponorku Knieža Vladimir
Rusko uvedie v piatok do služby strategickú raketonosnú ponorku na jadrový pohon triedy Borej-A s názvom Knieža Vladimir, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vo vzduchu však visia nielen personálne otázky novej strany, ale rovnako aj ideové zakotvenie a jej samotný názov. Pellegrini už stihol načrtnúť, že by malo ísť o sociálnu demokraciu, ktorá bude reagovať na víziu 21. storočia. Podľa vlastných slov sa však nechce vyhraniť príliš ľavicovo a nová strana bude skôr centristická. 

Hospodárske noviny dopĺňajú, že Pellegrini sa chystá svoju stranu zakladať v priebehu leta a predstaviť by ju mohol už na jeseň. Čo sa týka jej názvu, podľa expremiéra nemusí ísť o nič svetoborné a strana môže byť nazvaná štandardne tak ako všade vo svete.

Medzi priority Pellegriniho strany má patriť digitálna revolúcia, environmentálna oblasť a starostlivosť o chudobných. Ja sa sústredím na politiku pre ľudí, ktorú som vždy robil,“ uzatvára otázku ideového smerovania strany expremiér. 

Útočník z Vrútok sa už vlani nožom vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi
12 | 06 | 2020 | Peter Haluza