Kedy sa globálna zamestnanosť zotaví z kolapsu?
12 | 06 | 2020 I Mário Martinka

James Politi a Delphine Strauss odpovedali na otázky o tom, ako medzinárodný trh práce reaguje na pandémiu


FT.com píše, že za posledných šesť mesiacov USA klesli zo svojej najnižšej miery nezamestnanosti za 50 rokov ( 3,5% ) na najvyššiu úroveň od druhej svetovej vojny ( 14,7% ), pričom nezamestnanosť začala v máji mierne klesať na úroveň 13,3%. Prudký nárast nezamestnanosti odráža vplyv koronavírusu na trhy práce po celom svete.

Karanténne opatrenia sa na celom svete začínajú rušiť a mnohí sa teda pýtajú, kedy začneme vidieť lepšie čísla zamestnanosti - a ako bude vyzerať zotavenie ekonomiky. Bude v tvare "V", "W" alebo "L" ? Napríklad keď mesto New York vstúpilo tento týždeň do prvej fázy uvoľňovania karanténnych opatrení, okamžite sa to odrazilo na tom, že sa viac ako 400 000 Newyorčanov vrátilo do práce.

Ktoré odvetvia sa začnú oživovať ako prvé? Pomáhajú vládne programy spoločnostiam priniesť zamestnancov späť do práce? Čo viac by sa malo udiať, aby sa znížilo riziko uväznenia miliónov ľudí v dlhodobej nezamestnanosti?

Pokles zamestnanosti v priemysle sa výrazne prehlbuje, v apríli sa medziročne prepadla o 6,1 percenta
Pokles zamestnanosti v priemysle sa výrazne prehlbuje. V apríli tohto roka sa počet ľudí zamestnaných v tomto odvetví medziročne znížil o 6,1 %. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA


James Politi, redaktor svetového obchodu a Delphine Strauss sledujú tento príbeh už posledných par týždňov. Vo štvrtok odpovedali na vaše otázky týkajúce sa globálnej zamestnanosti. Tu sú najdôležitejšie informácie:

Komentátor FT, Imran H:
Existuje niečo ako predvírusové „zotavenie“ zamestnanosti po tomto víruse? Nemali by sme zvážiť dopad zmeneného sveta na trh práce ?

James Politi:
Odpoveď Fedu na túto otázku prišla v súhrne ekonomických prognóz zverejnených v stredu.  Neveria, že návrat k hodnotám pred koronavírusom je v najbližšej dobe možný. Miera nezamestnanosti je podľa najoptimistickejšieho odhadu Štatistického úradu 13,3% a Fed predpovedá, že do konca tohto roka sa postupne nezamestnanosť zníži na 9,3%. Do konca roku 2021 sa nezamestnanosť zníži na 6,5% a na 5,5% do konca roku 2022.

Nielenže je to nad predpandemickou mierou nezamestnanosti, ktorá bola 3,5%, ale je to aj nad jej vlastnou predpandemickou projekciou, nad 3,7% nezamestnanosti pre rok rok 2022. Miera dlhodobej  nezamestnanosti sa odhadovala na 4,1%. V jednom aspekte však Fed zostáva optimistický: jeho odhad miery dlhodobej zamestnanosti na úrovni 4,1% je rovnaký ako pred šiestimi mesiacmi, takže zatiaľ neočakáva vážne štrukturálne škody na trhu práce.

Severná Kórea tvrdí, že vo vzťahu s Trumpom nevidí budúcnosť
Pchjongjang tvrdí, že od čias samitu ktorý sa konal pred dvoma rokmi sa USA zdali byť priateľské, ale v skutočnosti iba hľadali možnosti pre zmenu režimu v Severnej Kórei Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Komentátor FT, XDRE:
Mali by vlády zaviesť dlhodobejšie formy ochrany, ako sú 12-mesačné zábrany proti vysťahovaniu a odňatiu práva na užívanie ? Mali by sa zvýšiť platby dávok, aby sa zabránilo ešte väčšiemu poškodeniu ekonomík ? Od 80. rokov vieme, že ekonomický dopad nezamestnanosti je cítiť ďaleko za hranicami pôvodných dát.

Delphine Strauss:
Krátkodobá ochrana proti vysťahovaniu má zmysel (a Spojené kráľovstvo práve predĺžilo svoje trojmesačné moratórium o ďalšie dva mesiace). Nerieši to však základný problém, ak nájomníci stále vytvárajú veľké nedoplatky z nájomného a ​​za tie sú stále zodpovední aj potom čo moratórium skončí. Je možné urobiť  viac na ochranu nájomníkov. Mohli by sme s nájomcami znovu prerokovať platby, čím by sme nájomníkom poskytli väčšiu ochranu. Toto, ale stále nerieši veľký problém, najmä vo Veľkej Británii, s nedostatkom lacného bývania.

Komentátor FT, Giacomo:
Čo si myslíte, že je dnes spoľahlivým údajom o nezamestnanosti? Účasť pracovnej sily klesá a problémy týkajúce sa mieri nesprávnej klasifikácie, sú úplne zrejmé. Na čo by sme sa mali zamerať?

Politi:
Myslím si, že je možné povedať, že oficiálna hodnota 13,3 percenta je spodná hranica - a skutočná miera nezamestnanosti je výrazne vyššia. Okrem toho je ťažké komentovať ďalšie čísla. BLS navrhla, že by miera nezamestnanosti mohla byť o 3 percentuálne body vyššia, čo by ju zvýšilo na 16% alebo viac, ale potom môžme povedať, že všetci títo pracovníci boli skutočne nesprávne klasifikovaní ? Možno nie. Našťastie sa zdá, že existuje čoraz naliehavejšie úsilie zmenšovať mieru nezamestnanosti.

Kybernetické útoky sú hrozbou aj pre nemocnice, najvyššia cena na čiernom trhu sa platí práve za medicínske dáta pacientov
Kybernetické útoky sú silnou hrozbou aj pre nemocnice. Najvyššia cena na čiernom trhu sa platí práve za medicínske dáta pacientov. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA


FED zdôraznil, že bez ohľadu na to, aká presná úroveň nezamestnanosti v súčasnosti je, bude trvať dlho, kým sa vráti k normálu. Skutočne negatívne prekvapenie v tomto bode by nastalo, keby sa náhle začala opäť zvyšovať nezamestnanosť. Myslím si, že každý ekonomický prognostik bude mať pocit, že od začiatku pandémie nadhodnotil percentá nezamestnanosti.

Komentátor FT, stopford0793:
Ako sú po veľmi dlhom období nízkej nezamestnanosti na celom svete pripravené systémy na zvládnutie potenciálnej hromadnej nezamestnanosti?

Strauss:
Ako naznačujete, nie sú tak pripravené, ako by sme chceli. Videli sme obrovské fronty ľudí v Spojených štátoch, ktorí žiadali v apríli vyplatenie dávok v nezamestnanosti. Nemohli požiadať online lebo to ich systémy nezvládli (niektorí stále používajú faxy ...). Online systém v Spojenom kráľovstve prežil podobný problém s lepšími výsledkami, aj keď veľa ľuďom trvalo celé dni kým si mohli uplatniť nárok na tieto dávky telefonicky.

Dôležitá otázka teraz je, či vlády stále prevádzkujú podporné služby, ktoré budú potrebné na pomoc ľuďom pri rekvalifikácii a pri hľadaní nových pracovných miest. Veľká Británia za posledných 10 rokov masívne zmenšila tento druh pomoci pri hľadaní zamestnania.

Osem masových hrobov nájdených v Líbyi
OSN sa zhrozila pri nálezoch hrobov najmä v meste Tarhuna, a podporuje vyšetrovanie GNA Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka