USA sa už raz pokúsili žiť bez polície. Išlo doslova o „Divoký západ“
11 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Po smrti Georga Floyda ľavicové skupiny požadujú, aby boli policajné oddelenia rozpustené. Ak uspejú, tak sa vynoria drastické problémy pre bielych a menšiny, píše vo svojom komentári Robert Bridge.


Uprostred toho, ako protesty za smrť Georga Floyda stále rastú, Američania sa začínajú ocitať v scenároch, ktoré by si nedokázali predstaviť ani vo sne. Napríklad v utorok anarchisti a antifašisti vyhlásili morálnu prevahu, pričom prevzali šesť mestských blokov v meste Seattle, a deklarovali túto oblasť za "autonómnu zónu bez policajtov".

Sympatizanti nepriateľského prevzatia prirovnali túto oblasť k festivalu Woodstock. Jeden užívateľ na Twitteri napísal: „je tam neskutočná energia - organizátori chránia barikády pokojným posedením, pričom ľudia počúvajú hudbu a rozprávajú sa - je to nádherné."



Tento neskutočný scenár postavil niekoľko tisícok obyvateľov Seattlu do neistej situácie, ktorá je podobná rukojemníkom, a prichádza po tom, ako organizácia Black Lives Matter a miestna mestská rada vyzvali na zrušenie policajných síl v Minneapolise.

Je zrejmé, že títo ľavicoví sympatizanti, z ktorých väčšina je zelená až ušami, nepremýšľali o budúcnosti svojich idylických plánoch. Čo si myslia, že kto prevezme zodpovednosť za zákon a poriadok, keď zavolajú na 911 uprostred noci, aby nahlásili vlámanie, útok alebo niečo horšie? Na linku Black Lives Matter? Kancelária starostu? A čo keď sofistikovaný domáci bezpečnostný systém rezidenta rozpozná narušiteľa - kto bude reagovať na poplach? Administratívna kancelária Antify? Mám podozrenie, že sa budú zaoberať inými vecami, pokračuje vo svojom komentári Robert Bridge.



V scéne vypožičanej z filmu Mad Max (Šialený Max), kde sú policajné oddelenia značne obmedzené, sa musia ľudia s priemernými prostriedkami spoliehať iba na seba, aby zaistili svoju osobnú bezpečnosť. Bohatší občania by boli medzitým v bezpečí vo svojich vysoko zabezpečných domoch alebo v podzemných luxusných bunkroch, pravdepodobne s dodatočným komfortom súkromnej bezpečnostnej firmy.

Američania majú šokujúci pohľad na to, akým brutálnym podmienkam budú čeliť po smrti Georga Floyda, keď takzvaní „demonštranti“ vyrabovali obchody, zničili majetok a napadli nevinných civilistov, pričom v pozadí horeli policajné vozidlá.

Apokalyptické scény vniesli do mysli obrázky z divokého západu, keď sa na streche svojich firiem objavili majitelia obchodov, ktorí mali strelné zbrane a nariadili "demonštrantom", aby „sa držali ďalej“. Chýbali len kovbojské klobúky. Niektorí problémoví demonštranti sa dokonca vydali na predmestia potom, čo v centre mesta nebolo nič, čo by sa dalo vykradnúť a zapáliť. Tu je liberálna ideológia, ktorá nebezpečne spája pojem „zákon a poriadok“ s „bielou privilégiu" a zároveň sa zráža priamo s brutálnou realitou.



Irónia liberálov je tiež to, že nikdy neprestanú zúriť proti Druhému pozmeňujúcemu a doplňujúcemu návrhu, ktorý dáva Američanom právo nosiť zbrane, a tým aj konečnú moc sa chrániť. Takýto protirečivý návrh vytvorí podmienky oveľa horšie ako podmienky, ktoré v súčasnosti existujú v Chicagu, ktorý má niektoré z najprísnejších zákonov o zbraniach v krajine, ako aj plne funkčný policajný zbor.

Bývalý komisár policajného oddelenia v New Yorku Bernard Kerik pre Sara Carter Show prehlásil, že „ak ľudom skutočne záleží na skupine Black Lives Matter a Antifa, pochodovali by po celom Chicagu.“ Obávam sa že bývalý komisár má pravdu, pokračuje Robert Bridge.

Ako to mnohí obyvatelia Chicaga potvrdzujú, väčšia prítomnosť polície v ich uliciach nie je tak nevítaná. To však neznamená, že Spojené štáty nemajú so svojimi orgánmi činnými v trestnom konaní nejaké veľké problémy. Určite majú.

Ako blízko sme k porazeniu koronavírusu?
Lekári tvrdia, že dosahujú pokrok v porozumení tejto chorobe, poukazujú však na to, že vakcína tak skoro nebude Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Polícia v USA zabíja civilistov oveľa častejšie a rýchlejšie ako polícia v iných krajinách. Napríklad v minulom roku viac ako 1000 občanov prišlo o život v priebehu "potýčky" s policajtmi. Porovnajte to s Kanadou (36), Nemeckom (11) a Japonskom (2). Aj keď je USA tretia najľudnatejšia krajina na svete, údaje jednoznačne naznačujú, že v krajine slobodných niečo nie je v poriadku.

Zároveň je však dôležité zdôrazniť, že Afroameričania a iné menšiny nie sú jedinými skupinami, ktoré trpia nadmernou policajnou brutalitou. Aj keď v USA je viac bielych ľudí ako černochov, údaje stále naznačujú, že problémom je aj násilie proti bielym. Takže áno, Spojené štáty americké zúfalo potrebujú reformu polície, ale treba sa zamerať na policajné techniky a metódy, aby sme predišli tragickejším záverom.

Američania všetkých vyznaní a farieb musia vyznačiť hranicu a povedať „áno“ policajnej reforme a „nie“ zrušeniu polície. Je samozrejmé, že každý človek z každej krajiny si zaslúži dobre financovanú a zodpovednú policajnú jednotku - s dôrazom na slovo „zodpovednú“ - na ochranu pred nebezpečnými zložkami spoločnosti. Koniec koncov, nikto, dokonca ani antifašisti, by nechceli žiť v prostredí filmu Mad Max.

Autoritárski liberáli požadujú ukončenie filmov a seriálov s policajnou tematikou
Vojna proti policajtom pokračuje protestov Georga Floyda. Posledným návrhom ľavice je ukončiť filmy a seriály o polícii v snahe vyriešiť problémy s rasizmom alebo policajnou brutalitou, píše vo svojom komentári Zachary Leeman. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Preklad: Marek Molnár