Lacným letenkám z Viedne je koniec
11 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Letenky pod 40 eur budú minulosťou, vyhlásila Leonore Gewesslerová, rakúska ministerka životného prostredia. Rakúska vláda chce po novom zaviesť antidumpingový zákon, ktorý má zabrániť tomu, aby leteckí prepravcovia išli s cenami leteniek pod náklady na let.


Rakúsko sa chystá určovať limit minimálnych cien za letenky, píše týždenník Trend. Podľa Gewesslerovej by sa krajina vďaka vládnym opatreniam stala v tomto smere európskym pionierom. Rakúsko zároveň chystá pomoc vo výške 600 miliónov eur pre štátneho leteckého prepravcu Austrian Airlines. 

Na antidumpingové opatrenia tak najviac doplatia nízkonákladové letecké spoločnosti, medzi ktoré patrí napríklad Ryanair alebo Wizz Air. Trend dodáva, že títo prepravcovia majú dokonca aj v aktuálnych krízových časoch pre letectvo ceny nižšie ako tie, ktoré nastavila rakúska vláda. 

Ryanair obnoví dvanásť pravidelných liniek z Bratislavy od 1. júla
Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair od 1. júla obnoví z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave dvanásť pravidelných liniek v rámci letného letového poriadku. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA


Rakúsko chce prostredníctvom zmien bojovať najmä s environmentálnymi problémami, ktoré lacná letecká preprava spôsobuje. Spolu s tým chce Gewesslerová zaviesť aj zvýšenú daň za lety pod 350 kilometrov. Aerolínie by mali za lety na týchto trasách dodatočne zaplatiť 30 eur navyše. 

Nízkonákladové spoločnosti naopak hovoria o narušovaní konkurencieschopnosti na trhu s poskytovaním leteckej prepravy. Opatrenia ale nepovažuje za dostačujúce organizácia Greenpeace, podľa ktorej by mala vláda zájsť ešte ďalej. 

„V tomto návrhu nejde o nahradenie starých lietadiel novými lietadlami, ani o úsporu pár percent CO2. Potrebujeme okamžitý zákaz na krátke vzdialenosti, skutočné zavedenie klimatických opatrení financované z daní a investícií,“ hovorí Jasmin Duregger z Greenpeace. 

Medzinárodné osobné lety medzi Slovenskom a devätnástimi krajinami Európy môžu začať opäť fungovať
Medzinárodná osobná letecká doprava medzi Slovenskom a devätnástimi európskymi krajinami môže postupne začať opäť fungovať. Umožnilo to rozhodnutie o uvoľnení cestovania s krajinami, ktoré sú z hľadiska epidemiologickej situácie v súvislosti s... Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA