Krajniak chce zmeny v dôchodkovom strope aj pri minimálnej mzde
10 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) chce meniť dôchodkový strop podľa toho, v akom odvetví človek pracuje. Pri minimálnych mzdách sa chce zamerať na príplatky, aby neboli automaticky naviazané na ich rast. Dôchodcovia sa podľa neho tento rok dočkajú aj trinástych dôchodkov. 


Súčasná vláda chce dôchodkový strop zachovať, avšak navrhuje, že po novom by mal byť individuálny, hovorí Krajniak v rozhovore pre Hospodárske noviny (HN). Strop si predstavuje ako garanciu toho, že ľudia, ktorí robia v nejakom type priemyselnej výroby, majú mať istotu, že sa k nemu dopracujú. 

Každý bude vedieť, kde je hranica individuálneho stropu, kedy má nárok na dôchodok. Bude to férové a pre všetkých rovnaké… Budeme chrániť profesie, kde človek ťažko pracuje, má napríklad problémy s chrbticou,“ tvrdí minister s tým, že ťažko pracujúci ľudia budú mať možnosť ísť do dôchodku skôr ako tí, ktorí investovali do vzdelania. 

Tri štvrtiny ľudí sú proti zmrazeniu minimálnej mzdy
Za zmrazenie rastu najnižších platov sa vyslovil Richard Sulík (SaS), proti je Juraj Blanár (Smer-SD). Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Krajniak v rozhovore hovorí aj o produktivite práce na Slovensku s tým, že je rovnaká ako v Slovinsku. Slovinsko má pritom minimálnu mzdu na úrovni 700 eur a minister je presvedčený, že je priestor na jej zvyšovanie aj u nás. 

Čo je však najpodstatnejšie, je pozrieť sa na príplatky. Aby automaticky neboli naviazané na rast minimálnej mzdy. Tam sa dajú ušetriť nejaké náklady,“ vysvetľuje pre HN minister. Zároveň tvrdí, že o zmenách v tejto oblasti diskutujú odborári a zamestnávatelia a ministerstvo si počká na to, či k niečomu dospejú. 

Spolu s tým na druhej strane odmieta koncept regionálnej minimálnej mzdy, o ktorej hovorí, že ide o nespravodlivý mechanizmus. Napriek tomu ale v niektorých profesiách vidí priestor na nastavenie takzvanej odvetvovej minimálnej mzdy. 

V rozhovore pre Hospodárske noviny Krajniak neopomenul ani trináste dôchodky. „Vyzerá to tak, že v tomto roku by mohol byť vyplatený aj trinásty dôchodok,“ prízvukuje s dodatkom, že aj v tomto prípade by mohol byť nastavený strop na ich vyplácanie. Vyšší trinásty dôchodok chce dávať ľuďom, ktorí inak poberajú nižšie dôchodky. 

NBS podporuje vládny plán obmedziť používanie jedno- a dvojcentových mincí
Národná banka Slovenska podoruje zákon, podľa ktorého by sa stanovilo zaokrúhľovanie cien tak, aby končili nulou alebo piatimi centami. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA