Účastníkom sobotných protestov hrozí postih, Matovič urobil chybu
09 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa Úradu vlády sú akékoľvek verejné zhromaždenia nezákonné a to aj napriek tomu, že zákaz zhromažďovania bol zrušený. Zákaz zhromažďovania sa tak vzťahoval aj na protestujúcich, ktorí v sobotu žiadali demisiu vlády Igora Matoviča. 


Protirečenie nastalo vďaka rozšírenému núdzovému stavu počas veľkonočných sviatkov. Vláda totiž v tomto období zakázala občanom pokojne sa zhromažďovať, no neurčila dokedy má zákaz platiť. Núdzový stav trvá dodnes a spolu s ním podľa Úradu vlády aj zákaz zhromažďovania. Na chybu Matovičovej vlády upozornil denník SME. 

Na súčasnom stave nezmenilo nič ani rozhodnutie, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva. Ten začiatkom júna rozhodol, že podujatia s účasťou do sto ľudí budú povolené. "Úrad verejného zdravotníctva nemá právomoc meniť zákazy, na ktorých sa v súlade s ústavným zákonom uzniesla vláda,“ hovorí ústavný právnik Vincent Bujňák. 

Podľa denníka SME si chybu, ktorú vláda urobila, nevšimol ani samotný premiér. Ten totiž sobotňajšie zhromaždenie pred Úradom vlády komentoval so slovami, že išlo o nahlásené podujatie do sto ľudí. Napriek tomu Matovičov tlačový odbor tvrdí, že zákaz konania podujatí sa neskončil.

"Uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti je zakázané. Osoby, ktoré tento zákaz porušili, tak môžu byť postihnuté,“ napísal v rozpore s Matovičovimi tvrdeniami Úrad vlády. Premiér tak uviedol verejnosť do omylu a organizátorom podujatí či ich účastníkom hrozia sankcie. 

Kiska už straší iba členov vlastnej strany
Možná spolupráca PS a Za ľudí by mohla vyniesť aj celé štyri percentá voličských hlasov. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Aneta Leitmanová