K úplnému zákazu nedeľného predaja možno nedôjde, nahradiť ho má výhrada vo svedomí
09 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Dlhodobo skloňovaný plošný zákaz nedeľného predaja sa zrejme nestane realitou. Sme rodina, SaS a Za ľudí preferujú kompromis, ktorý má spočívať v individuálnej výhrade vo svedomí predavačov. 


Znamenalo by to, že po prijatí novely zákona o predaji v nedeľu by ostali otvorené iba tie obchody, ktorých zamestnancom práca v deň pracovného pokoja neprekáža. Zatiaľ čo koaliční partneri z troch strán by takýto kompromisný návrh podporili, OĽaNO stále trvá na pôvodnom scenári, ktorý počíta s plošným zatvorením obchodov počas nedele, informuje Denník E.

 „Výhrada vo svedomí je rozumným kompromisom medzi jednou a druhou stranou. Každý sa v tom nájde, nebude sa eskalovať napätie a spoločnosť sa upokojí,“ obhajuje pozmenený návrh predseda koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár. 

Kollárove slová sú  v zhode aj s názorom Richarda Sulíka (SaS), ktorý takýto krok považuje za väčšiu mieru slobody než v prípade plošného zákazu predaja v nedeľu. Aktuálne však túto tému nepovažuje za prioritnú a podľa vlastných slov sa jej bude venovať až vtedy, keď niekto s týmto návrhom vyrukuje. 

Odkiaľ pochádzajú zdroje na miliónové majetky verejných funkcionárov?
Z medializovaných informácií vyplýva, že niektorí vplyvní verejní funkcionári sa ku svojim majetkom dostali doslova krkolomným spôsobom. Mnohí z nich hovoria o daroch od rodičov a niektorí pôvod finančných zdrojov dokonca ani nedokážu vysvetliť,... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Výhrada teda ostáva len na strane premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý by chcel zákaz otvorených obchodov v nedeľu rozšíri aj na obdobie po skončení koronakrízy. Denník E uvádza, že Matovič sa ešte v polovici mája oháňal bližšie nešpecifikovaným „žolíkom“, ktorého chcel použiť na presvedčenie predsedu SaS. 

V súzvuku s SaS a hnutím Sme rodina sa vyjadrila aj šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Tá zdôraznila, že v súvislosti s koronakrízou zaznamenali obchodníci obrovské straty a z tohto dôvodu by bolo pragmatickým riešením ak by obchody ostali v nedeľu otvorené. Podľa Remišovej by však zamestnanci mali mať zároveň nárok na vyhlásenie, že počas nedele pracovať nechcú. 

Napriek tomu, že väčšina koaličných partnerov by s výhradou vo svedomí súhlasila, nastavenie koaličnej zmluvy v takýchto prípadoch umožňuje, aby jeden z partnerov, ktorý s návrhom nesúhlasí, návrhy napokon zablokoval. Návrhy v oboch zneniach by teda mohla zastaviť hociktorá zo strán. 

Zdá sa, že návrh spojený s výhradou vo svedomí by podporili aj občania. Denník E totiž zverejnil prieskum agentúry Focus, podľa ktorého pri pozmenenom znení návrhu klesla podpora pre plošne zatvorené obchody z troch štvrtín na polovicu. 

Koalícia chce zrušiť imunitu sudcov. Mali by byť zodpovední za svoje verdikty
Súčasný právny poriadok sudcom sľubuje imunitu pri ich rozhodovaní. Vláda Igora Matoviča však v tejto oblasti počíta so zmenami, ktoré by mali znamenať zodpovednosť sudcov za ich verdikty a to ako v disciplinárnej, tak aj v trestnoprávnej rovine.... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok