Odkiaľ pochádzajú zdroje na miliónové majetky verejných funkcionárov?
08 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Z medializovaných informácií vyplýva, že niektorí vplyvní verejní funkcionári sa ku svojim majetkom dostali doslova krkolomným spôsobom. Mnohí z nich hovoria o daroch od rodičov a niektorí pôvod finančných zdrojov dokonca ani nedokážu vysvetliť, píšu Aktuality.sk.


Zoznam funkcionárov platených z našich daní, ktorí ku svojim majetkom prišli podivným spôsobom, sa v poslednom čase rozšíril o ďalšie mená. Medzi často používané výhovorky, ktorými na svoju obhajobu argumentujú, patria dary od rodičov. Niektorí z nich to dokonca hádžu aj na svojich zosnulých rodičov.


K týmto funkcionárom patrí napríklad aj bývalý šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar, ktorý svoje pôsobenie vo funkcii ukončil po nástupe novej vlády s odôvodnením, že sa cíti byť unavený. Hodnota Balciarovho majetku sa po ukončení úspešnej kariéry vyšplhala na viac ako tri milióny eur. 

K majetkom manželov Balciarovcov podľa Aktualít okrem iného patrí 15 apartmánov v piatich chatách na Táloch či luxusný apartmán v Chorvátsku. Nehnuteľnosť v nezanedbateľnej hodnote vlastní aj Balciarov 31-ročný syn. V jeho prípade ide o bratislavský byt s rozlohou 110 metrov štvorcových, ktorého cena je odhadovaná na vyše 200-tisíc eur. 

KOLÍKOVÁ: Účinný zákon o zaisťovaní majetku je prioritou rezortu spravodlivosti
Pre ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) je prioritou presadiť účinný zákon o zaisťovaní majetku. Ministerka to uviedla vo svojom profile na sociálnej sieti po stretnutí s tímom ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) a so štátnym... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | SITA


Podobne ako v Balciarovom prípade si médiá a verejnosť podrobne všímali aj majetok exšéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Pri Kičurovom majetkom sa taktiež spomínajú rodinní príslušníci. Konkrétne ide o jeho otca Rudolfa a syna Krištofa. 

Kičura mladší si mal totiž v Bratislave na Konventnej ulici kúpiť lukratívne nehnuteľnosti bez hypotéky. Byty s rozlohou 120 metrov štvorcových mali Krištofa Kičuru stáť zhruba 200-tisíc eur pričom podľa viacerých maklérov ide o približne polovicu ich trhovej ceny. 

Kajetán Kičura, ktorý podľa Aktualít zarobil v roku 2018 oficiálne 27-tisíc eur, hovoril v tejto súvislosti o rodinnom financovaní. V tej istej budove si totiž mal kúpiť byt aj Rudolf Kičura, ktorého nehnuteľnosť s rozlohou 144-tisíc metrov štvorcových stála 150-tisíc eur. 

Dvadsaťročný Kičurov syn okrem toho vlastní aj chatu s pozemkom na Devíne v hodnote 110-tisíc eur. Hoci pôvod zdrojov na kúpu týchto nehnuteľností aktéri nevedia dôveryhodne vysvetliť, isté je, že Kajetán Kičura sa aktuálne nachádza vo väzbe kvôli podozreniu z korupcie pri nákupoch špeciálneho vojenského materiálu. 

Matovič si berie príklad od Kočnera
Pôjde pri obsadzovaní postov na okresných úradoch o ich očistu, alebo o obsadenie tými "správnymi" ľuďmi? Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Arpád Németh


Ďalšou funkcionárkou, ktorá v roku 2018 dostala dar vo výške 100-tisíc eur, je bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Aktuality pripomínajú, že Jankovská pôvod peňazí doteraz nevysvetlila. Informácie z Threemy Mariana Kočnera však naznačujú, odkiaľ by mohli pochádzať. 

Predtým, ako bývalá štátna tajomníčka skončila vo väzbe kvôli podozreniu z brania úplatkov, bývala v byte za pol milióna eur, ktorý sa nachádza pod hradným vrchom v Bratislave. Podľa dokumentov vlastnia nehnuteľnosť jej synovia avšak s tým, že Jankovská ju môže doživotne využívať. 

Problémy s vysvetľovaním pôvodu majetku mal svojho času aj bývalý premiér Peter Pellegrini. Ten si v roku 2018 kúpil byt v hodnote 410-tisíc eur v bratislavskom komplexe Zuckermandel. Pellegrini v tej dobe hovoril o dvoch zdrojoch, medzi ktoré mali patriť jeho vlastné úspory a hypotéka. 

Aktuality dodávajú, že podľa Pellegriniho majetkových priznaní suma, ktorú mal expremiér zaplatiť z našetrených peňazí, nevychádzala. Na rad sa teda dostal tretí zdroj. Pellegrini mal totiž podľa vlastných slov predať niekdajšiemu poslaneckému asistentovi Miroslavovi Čellárovi výrobnú halu a zinkasovať tak 55-tisíc, ktoré mali pokryť zvyšok nákladov na jeho luxusný byt. 

Rusko zaregistrovalo nový liek, ktorý udrží komplikácie spôsobené Covid-19 „pod kontrolou“
Ruskí vývojári zaregistrovali nový liek proti koronavírusu, ktorý dokáže čeliť aj najťažším komplikáciám spôsobeným Covid-19, vrátane zlyhania pľúc, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Marek Molnár