Matovič si berie príklad od Kočnera
07 | 06 | 2020 I Arpád Németh

Pôjde pri obsadzovaní postov na okresných úradoch o ich očistu, alebo o obsadenie tými "správnymi" ľuďmi?


Všade na dôležitých postoch mal svojich ľudí. Všade mal svoje predĺžené ruky. A oni ho poslúchali na slovo. Takýmto systémom fungoval Marian Kočner.

„Vymeníme 72 ľudí, ktorí budú predĺženou rukou ministra ako prednosta okresného úradu a všetko ostatné bude rozhodovať čisto odbornosť,“
Matovič považuje výmenu všetkých prednostov OÚ za očistenie štátnej správy
Matovič tvrdí, že politickí nominanti budú len prednostovia okresných úradov (OÚ), nie je to však pravda. Hnutie Sme rodina chce napríklad obsadiť pozície všetkých vedúcich odborov výstavby a bytovej politiky, ktoré fungujú pod... Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR
pre „zmenu“ aktuálny premiér Igor Matovič. Podľa neho budú vyhadzovať tých, ktorých jedinou legitimáciou je správna farba straníckej knižky.

Ale ak ide obsadiť všetky posty prednostov okresných úradov len nominantnmi OĽaNO, aký je v tom rozdiel? A ešte sa nebojí to nazývať „očistou“ verejnej správy! Nuž, v tomto smere pôjde skôr o zamorenie tými „správnymi“ ľuďmi. V celom príbehu, okrem bohapustého Matovičovho farizejstva, sa navyše črtá niekoľko konfliktov. Okrem toho vnútorného rozporu s predvolebnou rétorikou o obsadzovaní funkcií odborníkmi sú tam aj ďalšie.

Hrozí pre vysoké straty železníc zdražovanie cestovného?
Koronakríza tvrdo udrela aj na sektor železničnej prepravy. Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký v tejto súvislosti hovorí o enormných stratách akciovej spoločnosti. Problémy však sú aj s v oblasti železničnej... Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Aktuálne napríklad Matovič vyhlásil, že politickí nominanti budú len prednostovia okresných úradov. To je ale v príkrom rozpore s tvrdeniami Borisa Kollára, ktorý má v pláne uzurpovať si pre nominantov Sme rodina riadenie všetkých odborov výstavby a bytovej politiky, ktoré sú už „za čiarou“, ktorú naznačil Matovič. Rovnako chce Kollár postupovať pri šéfoch inšpektorátov práce. Lebo „rodinkárom“ patrí ministerstvo práce.

Ak by sa ale postupovalo podľa tejto logiky, potom by napríklad všetky odbory školstva mala obsadiť SaS, lebo veď ministerstvo vedie ich nominant Gröhling. Kollárovci by potom mali chcieť aj všetky odbory dopravy a pozemných komunikácií. A ak sa bude niekde investovať, budú sa nakupovať počítače, alebo pôjde o regionálny rozvoj, všetko by mali ovládnuť nominanti strany Za ľudí, lebo ich podpredsedníčka Remišová už onedlho povedie Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.
Dáva vám to logiku?

Lebo podľa tej matovičovsko-kollárovskej by to tak malo byť. Aj keď, priznajme, si, o logiku tu až tak nejde. Pointou celého príbehu je len a len obsadenie kľúčových postov svojimi ľuďmi. Táto akcia by tak kľudne mohla mať krycí názov „Kočneriáda“.

A keby niekto protestoval, že Kočner bol mafián a Matovič je politik volený občanmi, tak presne o toto tu ide. Matovič má povinnosť riadiť štát z pozície predsedu vlády Slovenskej republiky a to zákonmi, vyhláškami, právom a nariadeniami. Nie cez nastrčených "svojich" ľudí, ako to robí mafia. Ale zasa aspoň v niečom je transparentný. Chce všetko.

Matovičove poradné orgány nemali právnu legitimitu, hovorí Bihariová
Strana Progresívne Slovensko chce byť podľa jeho novej šéfky konštruktívnou protiváhou radikálnym konzervatívcom a hlásať liberálne hodnoty. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Peter Haluza