Regionálny úrad verejného zdravotníctva zaznamenal v okrese Brezno štyri prípady kliešťovej encefalitídy
06 | 06 | 2020 I TASR

Päť prípadov kliešťovej encefalitídy zaznamenal v týchto dňoch Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, a to najmä v okrese Brezno.


"V tomto regióne sú to štyri ochorenia na kliešťovú encefalitídu u dospelých osôb z rôznych lokalít okresu. Vo všetkých prípadoch išlo o osoby, ktoré konzumovali čerstvý ovčí syr zo súkromných salašov. Ochorenia laboratórne potvrdili nálezy špecifických protilátok. V epidemiologickom šetrení odborníci RÚVZ pokračujú," informovala v sobotu TASR hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Podľa nej jedno ochorenie vykazujú u muža z Banskej Bystrice, ktorý má v anamnéze opakované prisatie kliešťov. Ako Tolnayová pripomenula, pôvodcom kliešťovej encefalitídy je vírus, ktorý dokáže prežiť u rôznych hostiteľov.

Možno ho nájsť u teplokrvných divých, ale i domácich zvierat, ktoré sa dostávajú do kontaktu s prírodou či pasienkami, ako kozy, ovce, kravy, psy a mačky. Hlavným prenášačom je však kliešť vo všetkých vývojových štádiách. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj potravinami, infikovaným a tepelne nedostatočne upraveným kozím, kravským či ovčím mliekom.

Rezort hospodárstva finišuje na príprave aplikácie potrebnej na pomoc pri platení nájmov
Prvý deň po spustení aplikácie budú môcť štát o pomoc pri platení nájmov žiadať podnikatelia z Prešovského kraja. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | SITA