Prečo nepokoje v USA nie sú ako Euromajdan alebo farebná revolúcia
04 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Mierové protesty meniace sa na nepokoje a podpaľačstvo, po ktorých nasleduje násilie, strety s políciou a politické požiadavky na zmenu režimu - dnešná Amerika alebo to, čo sa stalo na Ukrajine, v severnej Afrike a v Srbsku, píše vo svojom komentári Nebojsa Malic.


To, ako Američania vnímajú udalosti uplynulého týždňa, do veľkej miery závisí od ich politického presvedčenia, preferencií médií a do veľkej miery aj od etnickej identity. Nie je to prvá smrť Afroameričana v rukách polície, a nie je to ani prvýkrát, keď sa mierový protest stal násilným a vyústil do vypálenie budov. Ide však o prvý protest, ktorý sa rozšíril všade.

To by malo byť mätúce. Štyria dôstojníci, ktorí sa podieľali na smrti Georga Floyda, boli prepustení z práce takmer okamžite, namiesto toho, aby mali pozastavenú prácu počas vyšetrovania. Jeden z nich bol o pár dní neskôr obvinený z vraždy. Konzervatívci aj liberáli súhlasili s tým, že Floyd bol zavraždený a že zodpovední muži by mali čeliť spravodlivosti. Napriek tomu sa nepokoje začali šíriť.

;ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fop-ed%2F490575-america-riots-color-revolution%2F

Krátky okamih jednoty v pobúrení mohol viesť k uzdraveniu rasových predsudkov v USA. Namiesto toho sa už politici rozdelili ostrejšie ako kedykoľvek predtým, pričom republikáni kritizovali prezidenta Donalda Trumpa za to, že neuzemnil nepokoje rýchlo a tvrdo, zatiaľ čo ho demokrati odsúdili za to, že vôbec reagoval a tvrdili, že nepokoje skutočne neexistujú a Trump iba „vyhlásil vojnu americkému ľudu“.

Anonymous je späť a vyhlásil vojnu americkej polícii. Ale záleží na tom?
Anonymous, neslávna hackerská skupina, rovnako ako Fénix vstala tento týždeň z popola počas protestov proti zabitiu Georga Floyda, pričom hackeri vydali videonahrávku, v ktorej vyhlásili vojnu americkej polícii, píše vo svojom komentári Elliot... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Mohli by stopy, prečo sa to deje, ležať za americkými hranicami? V decembri 2010 sa tuniský pouličný predajca zapálil a zomrel po tom, čo polícia zhabala jeho nelicencovaný stánok. Počas niekoľkých dní sa uskutočňovali demonštrácie. Do mesiaca bol prezident krajiny zvrhnutý a vyhostený. Podobné povstania vypukli v Líbyi, Egypte, alebo Sýrii, pričom sa môžu nazvať aj ako „Arabská jar“.

V novembri 2013 sa na Námestí nezávislosti v Kyjeve na Ukrajine zišlo niekoľko tisíc demonštrantov, ktorí protestovali proti rozhodnutiu vlády zamietnuť obchodnú dohodu s Európskou úniou. Pokusy polície o ich vyčistenie vyústili do stretov s ozbrojenými demonštrantmi a nakoniec k prestrelke - kde ostreľovači údajne lojálni vláde začali strieľať do davu.

„Euromajdan“ z roku 2014, ktorý bol plne podporovaný USA, bol oveľa násilnejšou iteráciou „oranžovej revolúcie“ z obdobia pred desiatimi rokmi, keď sympatizanti opozičnej koalície odmietli akceptovať výsledky volieb a prinútili vládu, aby usporiadala ďalšie.

Americké masové protesty predstavujú „výzvu pre štátnu moc“, ale nie sú výsledkom zahraničného zasahovania
„Bezprecedentnú“ výzvu pre štátnu moc, ktorá prepukla v USA v súvislosti s policajným násilím, vedie domáce hnutie, nie zahraničná intervencia, uviedol afroamerický historik Gerald Horne pre portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo západné médiá vykreslovali udalosti v Srbsku ako spontánnu vzburu proti nenávidenému diktátorovi, odhalili tiež, že demonštranti boli financovaní „kuframi s hotovosťou“, ktoré boli pašované cez hranice americkými diplomatmi a mimovládnymi organizáciami a že celú vec viedla hŕstka aktivistov vyškolených Národnou nadáciou pre demokraciu v susednom Maďarsku pomocou manuálu, ktorý napísal americký vedec Gene Sharp.

Tvrdia tiež, že vláda ukradla voľby, pričom „revolucionári“ sa najprv zmocnili národnej televíznej stanice a potom zapálili parlament - pohodlne zničili všetky dôkazy, ktoré by mohli vyvrátiť ich tvrdenie, ktoré získali - a vyzvali políciu a armádu, aby sa k nim pripojili. Prezident Slobodan Miloševič odstúpil, pretože sa bezpečnostné sily nechceli zapojiť do krviprelievania.

Celú operáciu sprevádzala úhľadná marketingová kampaň s graffiti, tričkami, plagátmi a transparentmi, ktoré boli ozdobené šablónovou päsťou. Päsť by sa v nasledujúcich dvoch desaťročiach stala príliš známou a vzorec bol zabalený do „farebnej revolúcie“ a vzatý na cestu americkými aktivistami vyškolenými v USA.

Naposledy sa tento scenár odohral v Bolívii (úspešne), vo Venezuele (neúspešne) a v Hongkongu, kde „prodemokratické“ protesty proti návrhu na vydanie trvali dlho potom, čo bol stiahnutý.

Viac ako polovica Američanov podporuje vyslanie vojska do ulíc
Viac ako 50 percent Američanov by uvítalo nasadenie armády do ulíc amerických miest, aby pomohli polícii s nepokojmi, ktoré zúria v krajine po smrti Georga Floyda, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Zaujímavé je, že hongkonské protesty boli prijaté progresívcami, ako je kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová a jej skupina „Squad“.

„Marginalizované“ komunity nemajú „inú možnosť, ako sa vzbúriť“, uviedla Ocasio-Cortezová v rozhlasovom programe v júli 2019 a dodala, že tým myslela „chudobné spoločenstvá“ v USA aj na celom svete. To bolo dávno predtým, ako Covid-19 zabil viac ako 100 000 Američanov a bezpečnostné opatrenia uvalené na zastavenie šírenia koronavírusu mali za následok, že 40 miliónov Američanov stratilo prácu. Tiež to bolo dávno pred Georgeom Floydom.

Nie je prekvapujúce, že Trump je teraz obviňovaný zo smrti Georga Floyda, aj keď Minneapolis a Minnesota sú riadené demokratmi. Za koronavírus ho obviňovali samotní demokratickí guvernéri, ktorí trvali na tvrdých blokádach. Teraz ľudia obviňujú Trumpa z jeho reakcie na nepokoje, pretože vyslal armádu do ulíc.

Medzitým, keď mestá v celej Amerike horia, ide o neočakávané získavanie finančných prostriedkov pre demokratov, hovorí denník New York Times.



Na farebných revolúciách ide o to, že sa ide podľa skriptu. Nájdite legitímny problém a upozornite naňho. Požiadajte políciu a armádu, aby sa pripojili k protestom. Ak tak neurobia, problém rozšírte na nepokoje, aby vyvolali silnú reakciu na vytvorenie obetí. Optika je kľúčová; všetko užitočné pre túto vec musí byť zachytené na kamere. Médiá sú najdôležitejším spojencom.

Koncová dohra nie je reforma alebo spravodlivosť, ale zmena režimu - fyzické odvolanie „tyranského diktátora porušujúceho ľudské práva“ z úradu.

Prečo ľudia rabujú
Kto sú rabujúci, čo chcú a prečo sa nachádzajú vo väčšine protestov Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka