Matovič: Ak bude situácia dobrá, núdzový stav sa nebude predlžovať
04 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Núdzový stav skončí po 90 dňoch. Ešte pred jeho ukončením by mala skončiť aj povinná štátna karanténa. Vláda na svojom ďalšom rokovaní pripraví aj uznesenie o zrušení zákazu zhromažďovania.


"V prípade, ak bude situácia rovnako stabilná a pozitívna pre Slovensko a pre ľudí na Slovensku, ako je dnes, núdzový stav sa nebude predlžovať," vyhlásil vo štvrtok premiér Igor Matovič. Zrušenie núdzového stavu však nenastane pre termínom, kedy vyprší jeho 90-dňová platnosť.

Ústavný zákon o núdzovom stave hovorí, že takýto stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie však na 90 dní. V súvislosti s pandémiou koronavírusu bola na Slovensku 11. marca vyhlásená mimoriadna situácia a následne 15. marca núdzový stav. Ten by tak mal byť zrušený koncom budúceho týždňa.

Podľa Matoviča je potrebné ale počkať, ako sa vyvinie situácia po tohtotýždňovom otvorení škôl a škôlok. Zrušenie núdzového stavu však nebude mať vplyv na povinnú štátnu karanténu. "Tým, ako bude postupne otvárať hranice, tá povinná štátna karanténa začne postupne strácať zmysel," povedal premiér s tým, že postupne sa bude prechádzať k jej utlmovaniu. Malo by sa tak stať ešte pred ukončením núdzového stavu.

Ako uviedol minister vnútra Roman Mikulec, vláda na svojom ďalšom rokovaní pripraví aj uznesenie o zrušení zákazu zhromažďovania.

Správu aktualizujeme.

Chystá sa NATO zaútočiť na Rusko? (Konštantín Sivkov)
Komentár Konštantína Sivkova (Life.ru) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD