Koronavírus unikol z čínskeho laboratória. Bola to „nehoda“, tvrdí bývalý šéf tajnej služby MI6
04 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Nová kontrolná štúdia ukazuje, že prepuknutie choroby Covid-19 sa začalo v Číne ako chybný experiment, tvrdí bývalý šéf tajnej služby Spojeného kráľovstva (MI6). Dokument, o ktorý sa opiera, bol údajne „prepísaný“, aby odstránil obvinenia proti Pekingu, informuje portál RT.


"Myslím, že sa to celé začalo ako nehoda," uviedol Sir Richard Dearlove, ktorý v rokoch 1999 až 2004 viedol najvyššiu britskú špionážnu agentúru MI6.

"S týmto obvinením prichádza aj problém, ak by Čína niekedy uznala zodpovednosť, vyplatila by reparácie? Myslím si, že to prinúti každú krajinu na svete, aby prehodnotila, aký má vzťah s Čínou a ako sa medzinárodné spoločenstvo správa k čínskemu vedeniu," poznamenal Dearlove.

Dearlove naznačil, že vírus nebol uvoľnený zámerne, ale skôr "náhodne" unikol, keď čínski vedci experimentovali s netopiermi a koronavírusom. Na podporu svojich tvrdení citoval nedávno publikovanú štúdiu britsko-nórskeho tímu. Tá bola nedávno publikovaná a tvrdí, že našla „vložené segmenty vírusu umiestnené na povrchu hrotu SARS-CoV-2“, ktoré umožňujú vírusu prísť do styku s ľudskými bunkami.

Štúdia potvrdila vyššie riziko úmrtia na COVID-19 u etnických menšín
Ľudia pôvodom z Číny, Indie, Pakistanu či Karibiku a príslušníci černošských etnických skupín majú o 10 až 50 percent vyššie riziko úmrtia ako belošské obyvateľstvo Británie. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR

Umelý pôvod vírusu

Šéf bývalého MI6 povedal pre portál Telegraph, že štúdia bola niekoľkokrát prepísaná. Výskumná správa pôvodne uvádzala, že nový koronavírus by sa mal správne nazývať „vírus Wu-chan“ - podľa názvu čínskeho mesta, v ktorom bol prvýkrát zaznamenaný. Zaroveň štúdia tvrdí, že sa preukázala skutočnosť, že vírus bol „skonštruovaný“.

Telegraph zároveň uvádza, že vedci z inštitútu Francisca Cricka a Imperial College London odmietli závery tejto štúdie a  „vedecké akademické časopisy“ ako Nature a Journal of Virology považujú túto štúdiu za nevhodnú na zverejnenie.

V správe sa uvádza, že jeden z pôvodných autorov štúdie stiahol svoje meno z prieskumu skôr, ako bol dokument „prepísaný“, aby sa tým odstránili akékoľvek výslovné obvinenia voči Pekingu. Úradníci spravodajských služieb však tieto zistenia pred zverejnením údajne odhalili.

Výsledkom „boja proti rasizmu“ je „rasizmus proti bielym“ v USA
Súčasné nepokoje v USA sú priamym dôsledkom takmer polstoročných lží médií, Holywoodu a vzdelávacieho systému. Cituje portál inosmi.ru amerického publicistu Setha Grossmana. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020


Od prvých týždňov vypuknutia choroby Covid-19 médiá a niektorí západní politici tvrdia, že vírus SARS-CoV-2 mohol pochádzať z vysoko virologického laboratória vo Wu-chane. Americkí predstavitelia obzvlášť obviňujú Čínu, pričom prezident Donald Trump hovorí, že krajina musí nahradiť škody spôsobené prepuknutím choroby.
Peking tieto tvrdenia opakovane odmietol.

Koncom apríla americká kancelária riaditeľa národnej spravodajskej služby uviedla, že vírus „nebol vytvorený človekom alebo nebol umelo geneticky modifikovaný“. Podobne spravodajské zdroje portálu Guardian minulý mesiac oznámili, že neexistuje dôkaz o tom, že koronavírus bol vypustený z čínskeho laboratória.

Celá situácia okolo pôvodu vírusu tak aj naďalej ostáva nejasná a žiadne relevantné zdroje doposiaľ nepreukázali jednoznačný záver ohľadom tejto otázky.

'Sme zdesení': Americká polícia nerešpektuje práva novinárov (125 prípadov)
Americká polícia porušila ústavu zatknutím a násilím voči novinárom, ktorí spravodajsky pokrývali demonštrácie proti polícajnej brutalite v USA. Po zhromaždeniach nasledovali nepokoje vo veľkých mestách. Informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič