USA sú „nefungujúci štát“ a Trump môže zhodiť na protestujúcich „atómovú bombu“, tvrdí Čína
03 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Čínske štátne noviny Global Times v utorok nastolili otázku, či môže prezident Donald Trump použiť proti výtržníkom, ktorí ničia štvrte v najväčších mestách krajiny tiež jadrovú zbraň. Ameriku pritom označili za „nefungujúci štát“.


Čínska komunistická strana v uplynulom týždni využila svoje zbrane na odsúdenie nielen prezidenta Trumpa, ale celej americkej demokracie ako podradného spoločenského systému. Vyhlásili tiež, že rasovú harmóniu  sa v Spojených štátoch podarí dosiahnuť iba pôsobením jednej "železnej" politickej strany. Žiadny z článkov o rasizme v štátnych médiách nespomínal, že čínske podniky minulý mesiac v meste Kanton, zakázali ľuďom s čiernou pokožkou vstup do hotelov, reštaurácií a ďalších lokálov po tom, čo komunistická strana vyhlásila, že iba cudzinci môžu infikovať ľudí čínskym koronavírusom, píše breitbart.com

The Global Times namiesto toho v jednom článku tvrdili, že nepokoje v Amerike „odhaľujú nefungujúci štát“ pod „slabým, nezodpovedným a nekompetentným vedením prezidenta Trumpa.“ Nepokoje sa zamerali na chudobné štvrte v mnohých mestách. Vypukli po tom, ako sa sociálnymi sieťami začalo šíriť video zabitia George Floyda. Floyd nebol ozbrojený a nezdalo sa, že by odporoval zatknutiu, namiesto toho prosil dôstojníka, aby ho nechal dýchať. Dôstojník bol obvinený z vraždy tretieho stupňa.

"Protesty odhalili dlhotrvajúce problémy v USA, vrátane rasovej nerovnosti, diskriminácie a polarizovanej spoločnosti, ktoré počas Trumpovej vlády nabrali na sile," uviedli niektorí čínski a americkí pozorovatelia. Denník pokračoval tým, že Trumpa obviňoval z „použitia rasového problému na polarizáciu americkej spoločnosti“.

Nemecký minister Maas: Pokojné protesty v USA sú "viac než legitímne"
"Dúfam, že tieto pokojné protesty neskĺznu do ďalšieho násilia, ba čo viac - dúfam, že zmenia Spojené štáty," povedal novinárom nemecký minister zahraničných vecí. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | TASR


Článok tiež tvrdil, že Číňania, ktorí boli svedkami nepokojov boli „šokovaní a nie spokojní, pretože americký obraz v ich mysliach bol zničený.“ Toto tvrdenie je v priamom rozpore s tým čo Global Times tvrdili v pondelok, keď vyhlásili, že čínski „Netizens“ (obyvatelia internetu) nepokoje „podporujú“ a oslavujú ich ako odplatu za americkú podporu pokojných prodemokratických protestov v Hongkongu.

„Ako sú títo politici v USA bezohľadní! Neustále hovoria o ľudskosti, spravodlivosti a morálke. Odsúdili Hongkonskú políciu ... za to ,že použila slzný plyn a vodné delá proti násilným výtržníkom. Americké nepokoje sa začali iba nedávno a polícia začala strieľať na demonštrantov ešte predtým, ako došlo ku snahám o mierový dialóg,“ pokračovali noviny.

„Kde sú ľudské práva? Kde je ich rešpekt k životu? Americkí politici vykazujú nulovú toleranciu k nepokojom, ale začali nespočetné útoky na úsilie ostatných krajín o ochranu právneho štátu,“ uzavrel článok. „Keby to bolo organizované rozvracanie, čo by urobili? Zhodia atómovú bombu?“

'Sme zdesení': Americká polícia nerešpektuje práva novinárov (125 prípadov)
Americká polícia porušila ústavu zatknutím a násilím voči novinárom, ktorí spravodajsky pokrývali demonštrácie proti polícajnej brutalite v USA. Po zhromaždeniach nasledovali nepokoje vo veľkých mestách. Informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Hongkongské prodemokratické hnutie sa po mesiaci vrátilo do ulíc. Na protestoch minulý týždeň hongkonská polícia zatkla viac ako 300 ľudí, medzi nimi asi 100 detí. Zábery zatknutí ukázali, že polícia donútila demonštrantov, ktorí sa predtým pokojne dištancovali, aby sa zhlukli na zemi v tesnej blízkosti, čo potenciálne umožňuje šírenie koronavírusu.

Pri ďalších násilných udalostiach v meste za posledný rok protestujúci uviedli, že niektorí z ich známych zomreli na záhadné úmrtia, ktoré sa polícia rozhodla nevyšetrovať. Jedna žena obvinila policajné sily zo znásilnenia, čo viedlo k tomu, že ju polícia chcela zatknúť, ale pritom samotné obvinenie nevyšetrila.

Protesty v Hong Kongu boli počas posledného roku zamerané proti navrhovanému zákonu, ktorý by v prípade obvinenia z porušovania čínskeho práva umožnil vydanie kohokoľvek z mesta čínskym úradom.

George Clooney na tému zabitia Georgea Floyda: "rasizmus je pandémia Ameriky"
„Hľadanie vakcíny nám trvá už 400 rokov,“ píše herec ako reakciu na to, že Donald Trump nazval demonštrácie „rasovou píšťalkou na psov“. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka