Núdzový stav podľa advokáta nie je možné predlžovať, zákon však nebráni jeho opakovanému vyhláseniu
03 | 06 | 2020 I SITA

 Núdzový stav nie je možné predlžovať, zákon však nebráni jeho opakovanému vyhláseniu. Pre agentúru SITA to uviedol Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček & Partners. Núdzový stav je podľa zákona možné vyhlásiť len v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, maximálne na 90 dní.


"Vyhlásenie núdzového stavu je mimoriadne opatrenie, ktoré predstavuje závažný zásah do základných práv a slobôd obyvateľov. Podľa zákona je možné núdzový stav vyhlásiť iba vtedy, ak je ohrozený život alebo zdravie obyvateľov napríklad v dôsledku pandémie," konštatoval advokát. Premiér Igor Matovič na tlačovej besede po stretnutí s predsedom českej vlády Andrejom Babišom uviedol, že o zrušení alebo nezrušení núdzového stavu rozhodnú epidemiológovia v pondelok.

Ako Poláček dodal, zákon rovnako ustanovuje, že núdzový stav je možné vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Pri vyhlásení núdzového stavu je taktiež potrebné zohľadniť závažnosť takejto hrozby a tiež to, či sledovaný cieľ, ktorým je ochrana zdravia obyvateľov, nie je možné dosiahnuť inými miernejšími opatreniami, ktoré menej zasahujú do práv a slobôd obyvateľov.

Ako pre agentúru SITA uviedol František Mark Molnár z advokátskej kancelárie Ružička and Partners, núdzový stav sa považuje v právnom poriadku SR za mimoriadny inštrument v rukách vlády, s ktorým je potrebné zaobchádzať nadmieru opatrne. Zasahuje totiž do viacerých práv a slobôd chránených ústavou. Ak sa vyhlásený núdzový stav nezruší skôr, trvať by mal do 14. júna.

Naď: Stíhačky F-16 vyjdú viac ako 1,6 mld., ktoré avizovala minulá vláda
"Tá akvizícia bude stáť Slovenskú republiku na prvých desať rokov ďaleko cez dve miliardy eur," uviedol minister obrany Jaroslav Naď ku kúpe stíhačiek. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR


"Uvedená časová limitácia však nie je jediným kritériom na posúdenie ďalšieho trvania vyhláseného núdzového stavu. Vláda je povinná neustále vyhodnocovať, či dôvody vyhláseného núdzového stavu naďalej pretrvávajú alebo naopak, už pominuli,“ uviedol právnik. Ako dodal, v prípade, že dôvody už odpadli, vláda je povinná zrušiť núdzový stav a bezodkladne odstrániť zavedené obmedzenia.

Molnár tiež upozornil, že splnenie podmienok na opätovné vyhlásenie núdzového stavu treba vykladať veľmi prísne, najmä s ohľadom na aktuálny priaznivý vývoj situácie spätej s ochorením Covid-19 na Slovensku. "Zároveň, rozhodnutie vlády SR o opätovnom vyhlásení núdzového stavu, nemôže byť svojvoľné a účelové, rovnako nemôže obchádzať zákony," konštatoval. V tomto prípade podľa neho majú zákonom vymedzené subjekty možnosť obrátiť sa na Ústavný súd s cieľom dosiahnutia nápravy.

Ako na stredajšej tlačovej konferencii opäť konštatoval podpredseda parlamentu Peter Pellegrini, na núdzový stav nie je žiadny dôvod. Hovorí o tom podľa neho väčšia časť vládnej koalície aj predstavitelia zdravotníckych a iných organizácií v štáte.

Deti so zdravotným postihnutím by sa nemali len pre svoje ochorenie vzdelávať dištančne, tvrdí Gröhling
Deti so zdravotným postihnutím by sa nemali len pre svoje ochorenie vzdelávať dištančne. Pri výučbe sa totiž nemožno spoliehať len na online vyučovanie, potrebný je aj kontakt s učiteľom. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol minister školstva... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA


Pondelňajšie vyjadrenie premiéra Igora Matoviča o tom, že núdzový stav žiadnym spôsobom nikoho zásadne neobmedzuje, je podľa Pellegriniho klamstvo v priamom prenose. Ak premiér v nasledujúcich hodinách alebo dňoch nezruší núdzový stav, Pellegrini bude apelovať na prezidentku, aby to s Matovičom prediskutovala. "Ak by po 90 dňoch núdzový stav vypršal a ak ho predseda vlády do minúty znovu vyhlási, urobíme všetko pre to, aby sme podali na Ústavný súd sťažnosť," dodal Pellegrini.

Impulzom na zrušenie núdzového stavu je podľa strany SaS nulová hodnota kĺzavého mediánu. Pri súčasnej epidemiologickej situácii nevidí zmysel jeho predlžovania ani predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková. Núdzový stav podľa nej nemá zmysel ani pre samotných lekárov a je pre nich, naopak, kontraproduktívny.

"Pacienti napriek výzvam lekárov aj ministra majú obavu počas núdzového stavu navštevovať zdravotnícke zariadenia, čo môže viest k vážnym zdravotným komplikáciám. Vrátiť sa do normálu, aj čo sa týka plánovaných operácií, je viac ako žiaduce," dodala šéfka zdravotníckeho výboru.

Fico: Nebývam v žiadnom objekte vo Vinosadoch, je to absolútny nezmysel
Predseda Smeru-SD Robert Fico odmieta medializované informácie, že býva v kaštieli vo Vinosadoch pri Bratislave. Tvrdí, že naďalej býva v bratislavskom Ružinove v prenajatom byte a v objekte vo Vinosadoch využíva jeho rehabilitačnú časť, ktorú mu... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR