V kauze vraždy Kuciaka vypovedá kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj
01 | 06 | 2020 I TASR

Kriminalista z odboru informačných technológií Dušan Mikulaj vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Mikulaj skúmal telefóny Mariana K. a Aleny Zs. vo vzťahu k ich pohybu v čase po vražde novinára a jeho snúbenice.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký navrhol pred výsluchom Mikulaja vylúčiť verejnosť s tým, že sa odvolával na ochranu bezpečnosti štátu. Obhajoba Mariana K. aj Aleny Zs. to odmietala. "Aspoň bude mať možnosť verejnosť vidieť, čo môže podľa pána prokurátora bezpečnosť štátu ohrozovať," reagoval Marian K. na návrh prokurátora. Predsedníčka senátu Ružena Sabová návrh prokurátora odmietla.

Pred začiatkom jeho výsluchu Sabová avizovala, že je Mikulaj vypočúvaný ako svedok a nie znalec a že bol zbavený mlčanlivosti. Mikulaj by mal súdu uviesť, či sa na základe digitálnych stôp dá zistiť, či sa mohli obžalovaní Marian K. a Alena Zs. stretnúť v čase vraždy, a to podľa polohy ich telefónov.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Obvinení v Kičurovej kauze nevedia vysvetliť, ako sa do obálky zmestilo 175-tisíc eur
Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) mal zarobiť na úplatkoch od podnikateľa Miroslava Solavu celkovo 220-tisíc eur. Solava zároveň tvrdí, že Kičura mu mal osobne priniesť 175-tisíc eur v stoeurových bankovkách. Súd nerozumie, ako sa... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok