Trump zruší samit G7, ale na neskoršie stretnutie chce pozvať aj Putina
01 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Americký prezident má v úmysle zvolať samit 11 krajín s cieľom čeliť čoraz väčšiemu vplyvu Číny


Donald Trump bol nútený zrušiť júnové plánované osobné stretnutie lídrov G7 a teraz chce usporiadať v septembri rozšírené stretnutie venované boju proti Číne, na ktoré by bol pozvaný aj prezident Vladimir Putin, píše theguardian.com.

Potom ako nemecká kancelárka Angela Merkelová v telefonickom hovore americkému prezidentovi oznámila, že samit vo Washingtone DC vidí ako zdravotné riziko, Trump prišiel s vyhlásením v ktorom povedal, že zrušil júnové stretnutie, ktoré označil ako symbol amerického „prechodu späť k veľkosti“. Dvojdňových samitov sa zúčastňujú aj stovky bezpečnostných pracovníkov, novinárov a úradníkov, čo lídri vidia ako potenciálnu hrozbu. Správy naznačujú, že telefonát vo štvrtok medzi Merkelovou a Trumpom bol búrlivý a týkal sa nemeckých plánov na plynovod Nord Stream 2, Hongkongu, a možných zdravotných rizík osobného stretnutia.

Trump v sobotu novinárom predstavil nový plán ktorého cieľom, je usporiadať rozšírené stretnutie G7 vrátane Ruska, Austrálie, Južnej Kórey a Indie. Hlavná téma by mala byť vybudovanie aliancie proti Číne. Tento plán bude pravdepodobne kontroverzný, pretože Rusku bolo od anexie Krymu v roku 2014 zakázané vstupovať na západné samity a takisto sa nepovažuje za prirodzeného spojenca pri ochrane ľudských práv v Hongkongu.

V júli 2020 je Izrael po dohode s Washingtonom pripravený začať veľkú vojnu
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Iveta Machová


Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa tiež zdráhajú poskytnúť Trumpovi prestížnu platformu na predstavenie jeho stratégie proti Číne iba niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA. Republikáni vidia víťaznú stratégiu práve v tvrdom prístupe k Číne, i keď jeho pravdepodobný vyzývateľ, Joe Biden, je tiež ostro kritický voči smerovaniu Pekingu. Skupina G7 spája USA, Japonsko, Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Kanadu a Taliansko.

Ako dôvod zrušenia júnového stretnutia a navrhnutia nového formátu Trump uviedol, že súčasné zostavenie skupiny je „veľmi zastaralé“ a nepredstavuje to, „čo sa deje vo svete“. Povedal, že nestanovil presný dátum nového stretnutia, ale navrhol, že by sa mohlo udiať v čase výročného Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, ktoré sa zvyčajne koná v septembri. Trum nakoniec dodal, že navrhované stretnutie „G11“ sa môže uskutočniť aj po prezidentských voľbách.

Rusko môže financovať nepokoje okolo smrti Georga Floyda
V nedeľu na CNN poradkyňa pre národnú bezpečnosť z Obamovej éry, Susan Riceová tvrdila, bez toho, aby poskytla dôkaz, že ruská vláda by mohla naliať peniaze do prebiehajúcich nepokojov po smrti Georga Floyda, píše breitbart.com Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Trump prekvapil veľa štátov a aj úradníkov Bieleho domu 20. mája, keď tweetoval: „Teraz, keď naša krajina„ "prechádza späť do sily“, uvažujem o preložení termínu G-7 na ten istý alebo podobný dátum vo Washingtone, DC, v legendárnom Camp David. Ostatní členovia tiež začínajú COMEBACK. Bolo by to skvelé znamenie pre všetkých - normalizácia! “

Toto vyhlásenie je v rozpore s predchádzajúcim vyhlásením vlády USA, kde sa hovorilo o tom, že v dôsledku pandémie koronavírusu bude stretnutie G7 telekonferenciou. Biely dom však v priebehu niekoľkých dní potvrdil, že schôdza sa bude konať 25. a 26. júna, pričom pôvodne bola naplánovaná na 10. až 12. júna. Japonské ministerstvo zahraničia sa zdráhalo podporiť premiéra Shinza Abeho vo vycestovaní do Washingtonu, čiastočne kvôli takzvanému efektu Dominika Cummingsa.

Keby sa Abe zúčastnil na samite, musel by sa buď umiestniť do karantény na dva týždne, alebo po návrate by musel absolvovať test na prítomnosť Covid-19. Úradníci japonským médiám oznámili, že nechcú, aby sa Abemu dostalo privilegovaného zaobchádzania, a poukazovali na nevôľu občanov Veľkej Británie, ktorá bola vyvolaná tým, že britský premiér Boris Johnson, dovolil svojmu vyššiemu poradcovi, porušiť karanténne pravidlá Spojeného kráľovstva.

Donald Trump: Spojené štáty označia Antifu za teroristickú organizáciu
Prezident Donald Trump v nedeľu oznámil plány na označenie protestnej ľavicovej skupiny Antifa za teroristickú organizáciu. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Makronov postoj bol tiež údajne nejednoznačný, čo sa týka osobného stretnutia v júni. Hovorkyňa Merkelovej priniesla správu, že nemôže zaručiť jej osobnú účasť. Európski lídri sú hlboko kritickí voči zásahu Číny v Hongkongu. Donald Trump v piatok na 10-minútovom príhovore predstavil plán ktorý má pomôcť USA čeliť Pekingu. Avšak nevie sa do akej miery je americký prezident pripravený odpojiť americké hospodárstvo od Číny alebo či je pripravený uvaliť sankcie.

EÚ zatiaľ nepodporila sankcie, ale na stretnutí ministrov zahraničných vecí sa v piatok dohodlo, že je potrebné sprísniť jazyk v dokumente o Číne, ktorý bol dokončený začiatkom roku 2019. EÚ je tiež proti rozhodnutiu Trumpa ukončiť členstvo Washingtonu vo Svetovej zdravotníckej organizácii.

Spojené kráľovstvo organizuje 4. júna virtuálny samit o vakcínach proti koronavírusu, ktorého cieľom je vytvorenie globálnej aliancie a získanie finančných prostriedkov na výskum, a dúfa, že rozhodnutie USA o vystúpení z WHO nebude dominovať tejto udalosti.

Prináša koronavírus koniec liberalizmu a triumf autoritárstva?
Pandémia rozbila niektoré zakorenené predstavy o demokracii a autokracii. Rovnako ako domnelé liberálne demokracie nemusia byť napokon až tak liberálne, autoritárske režimy môžu byť v skutočnosti menej despotické, ako sa zdá. Komentár priniesli... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Natália Sollárová