Obvinení v Kičurovej kauze nevedia vysvetliť, ako sa do obálky zmestilo 175-tisíc eur
01 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) mal zarobiť na úplatkoch od podnikateľa Miroslava Solavu celkovo 220-tisíc eur. Solava zároveň tvrdí, že Kičura mu mal osobne priniesť 175-tisíc eur v stoeurových bankovkách. Súd nerozumie, ako sa táto suma mohla zmestiť do obálky.


Národná krominálna agentúra (NAKA) Kičuru medzičasom obvinila z korupcie a prania špinavých peňazí. Obaja aktéri pritom tvrdia, že peniaze mali byť v skutočnosti pôžičkou. Súd hovorí o problematickom bode v ich výpovediach. Nerozumie totiž, ako sa mohol tak veľký finančný obnos zmestiť do obálky, informujú Aktuality.sk.


„To by ale znamenalo, že do jednej obálky by sa muselo zmestiť 1750 bankoviek v nominálnej hodnote 100 eur, čo vzhľadom na objemové možnosti týchto predmetov sa javí ako minimálne pochybné,“ napísal Najvyšší súd vo svojom uznesení.


Krajčí: Otvoríme trh a nádory sa môžu operovať v zahraničí
Operácie nádorov v zdravotníckych zariadeniach mimo Slovenska možno budú pacientom sprostredkovávať špeciálni agenti, hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Peter Haluza

Kičurova obhajoba má podľa Aktualít viacero slabých miest. Medzi ne patrí otázka, odkiaľ vzal Kičura peniaze na pôžičku. Ten tvrdí, že peniaze si našetril jeho otec - dôchodca Rudolf Kičura. Kičura starší však podľa svojej výpovede disponoval celoživotnými úsporami vo výške 260-tisíc eur, za ktoré mal byť kúpený byt v Bratislave.


„Pokiaľ teda obvinený za celoživotné úspory svojho otca kúpil byt v N., pôvod finančných prostriedkov vo výške 175-tisíc eur, ktoré mali byť poskytnuté Ing. O. Z. ako pôžička, je potom nejasný a obvinený ho spoľahlivo neobjasnil,“ píše súd.


Aktuality vysvetľujú, že súdu nesedí ani samotná verzia oboch obvinených o pôžičke. Solava mal totiž v roku 2014 zarobiť na predaji svojho podielu v akciovej spoločnosti ZVS industry 2,3 milióna eur. Podnikateľ nedokáže vysvetliť, na čo by pôžičku od Kičuru potreboval.


Kičura je stíhaný za to, že na účet jeho otca mali prichádzať peniaze od Solavu, ktoré sa tvárili ako splácanie pôžičky. Rudolfovi Kičurovi tak od marca do augusta 2017 prišlo na účet, ktorým disponoval jeho syn Kajetán, šesť splátok v hodnote vyše 220-tisíc eur.


Obchodníci chcú rušiť hodiny vyhradené pre seniorov. Ľudia sa sťažujú
Podľa prezidenta zväzu obchodu Martina Katriaka už by bolo na čase zrušiť opatrenia týkajúce sa vyhradeného nákupného času pre seniorov. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok