Vedci takmer rok a pol skúmali „správanie“ mŕtvol. Nafilmovali ich, ako sa hýbali
31 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

Vedci austrálskeho centra pre tafonomický experimentálny výskum skúmali mŕtvoly. Počas jeden a pol roka trvajúceho snímania tiel zosnulých zaznamenali, čo sa stane s mŕtvolami po smrti, pričom sa zamerali najmä na vlastnosti procesu rozkladu. Informuje Kwikeer.


Vo februári 2018 sa začal experiment, ktorý trval 17 mesiacov. Celú tú dobu Alyson Wilson z Centrálnej univerzity v Queenslande (School of Health, Central Queensland University, Australia) a jej kolegovia päťkrát denne fotografovali mŕtvolu muža ležiaceho vonku v priestrannej skrinke, ktorá sa nachádzala na zemi centra AFTER ,

Zrýchlené zábery zaznamenané vo videu ukázali, že poloha zosnulého sa mení - jeho časti sa pohybujú. Ruky sa pohybujú obzvlášť zreteľne - akoby ich mŕtvola rozširovala.

Za smrť bábätka v Nových Zámkoch polícia obvinila otca
Otrasný prípad smrti 8-mesačného dieťaťa polícia vyšetruje ako trestný čin usmrtenia. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Podľa Alison Wilson boli ruky spočiatku voľné pozdĺž tela a kaďým dňom boli viac a viac pritlačené k telu.
Mystické? Nie je to vylúčené.

Neuspokojivé experimenty však majú vedecky prirodzené vysvetlenie. Vyvetlenie uverejnil portál ScienceAlert, citujúc článok publikovaný v Forensic Science International: Synergy. Mŕtvola sa rozkladá a mumifikuje. Zároveň jej vyschýňa väzivo, čo spôsobuje „pohyby“ rúk a nôh rôznymi smermi. Výsledkom je, že menia svoju polohu voči telu.

Prečo potrebujeme taký výskum a načo slúži samotné „kadaverické“ centrum? Vedci sa domnievajú, že štúdiom procesov rozkladu ľudského tela vo všeobecnosti a najmä motorickej činnosti mŕtvol pomáhajú forenzným vedcom presnejšie posúdiť čas smrti a dokonca určiť aj jej príčiny.

Výskum realizovalo austrálske zariadenie pre tafonomický experimentálny výskum „Telesná farma“. Ide o vedeckú organizáciu, ktorej zamestnanci študujú život po smrti a nesie v názve symbolickú skratkou PO - v doslovnom preklade "PO".

Starí Izraeliti pálili počas náboženských rituálov marihuanu
Výskumníci dospeli k záveru, že Izraeliti drogu pálili s cieľom navodenia príjemných stavov medzi veriacimi. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | SITA