Česko odtajnilo údaje o mŕtvych s koronavírusom. Väčšinu úmrtí nespôsobil COVID-19
27 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa zverejnených údajov až 60 percent úmrtí v ČR, ktoré sa nachádzajú v koronavírusových štatistikách, nebolo primárne spôsobených chorobou COVID-19. Ľudia najčastejšie zomierali na srdcové choroby, choroby dýchacej sústavy alebo na cukrovku.


Zistenia vyplývajú z odhadov riaditeľa českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislava Duška. Či by títo ľudia zomreli aj v prípade, ak by neochoreli na koronavírus, Dušek neuviedol, píše český spravodajský server Echo24.


Čo sa týka vekového rozvrstvenia mŕtvych, až tretinu všetkých úmrtí predstavujú ľudia nad 85 rokov a ďalšiu tretinu z nich tvorili osoby vo veku 75 až 84 rokov. 29 mŕtvych malo pod 64 rokov a iba jediný človek mal menej ako 34 rokov.


Podľa Martina Balíka, lekára zo Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe, bolo všetkých 55 prípadov hospitalizácie kvôli koronavírusu v tejto nemocnici spojených s pridruženými chorobami. V polovici apríla bol zároveň medializovaný prípad úmrtia 44 ročného pacienta, pri ktorom sa neskôr podarilo odhaliť karcinóm na ľavej obličke.


Študenti budú môcť opäť cestovať vlakmi bezplatne
Najbližšie k obnoveniu má medzinárodná letecká preprava, autobusy a vlaky zatiaľ povolenie na štart zo Slovenska nedostali. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | TASR

Podľa štatistík ÚZIS malo až 70 percent ľudí nad 60 rokov kardiovaskulárne choroby, ako napríklad vysoký tlak. Pri osemdesiatročných to bolo cez 80 percent. Približne tretina mŕtvych ľudí, ktorí boli hospitalizovaní kvôli koronavírusu, vo veku medzi 60 až 89 rokov, trpelo cukrovkou alebo chorobami tráviacej sústavy.


Spravodajský server dodáva, že u mŕtvych, ktorí boli mladší ako 60 rokov, malo približne 16  percent z nich choroby srdca či choroby tráviacej sústavy. Podľa Dušeka však bolo medzi mŕtvymi len málo ľudí, ktorí prekonali onkologické ochorenie.


Dôležité však je, že približne 60 až 70 percent všetkých nakazených koronavírusom v ČR, ktorých je aktuálne viac ako 9-tisíc, má podľa lekára viac ako jednu chronickú chorobu. Odborníci pritom o chronických chorobách v súčasnosti hovoria ako o jednom z hlavných rizikových faktorov.


U zubára môžete zaplatiť aj COVID poplatok!
Zubári za jeden deň vďaka potrebným ochranným opatreniam proti koronavírusu môžu za deň ošetriť menej pacientov a nemajú ani kontinuálny prísun ochranných pomôcok z hmotných rezerv. Niektorí si preto vyššie náklady riešia zvýšením úhrady od... Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Peter Haluza