Čína chce pomstiť Huawei. Pripravuje zoznam „nespoľahlivých firiem“
19 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Čínske ministerstvo obchodu zostavuje zoznam nespoľahlivých subjektov, ktoré majú prijímať diskriminačné opatrenia. Pre viaceré americké firmy to znamená sťaženie podmienok alebo znemožnenie ich obchodovania v Číne.


Vlastný zoznam takzvaných „nespoľahlivých subjektov“ pripravuje Čína ako reakciu na obchodný spor s USA. Vďaka sporu medzi oboma krajinami je čínsky technologický gigant Huawei už vyše roka odrezaný od amerického trhu. O aktuálnych krokoch Číny informuje portál Startitup.


Až na niekoľko spoločností, ktoré dostali výnimky, platí, že americké firmy nemôžu obchodovať s čínskym Huaweiom. Čínsky gigant zároveň nemôže predávať zariadenia ani poskytovať svoje služby na americkom trhu. Zákaz obchodovania s Huaweiom predĺžil americký prezident Donald Trump až do mája 2021.


Peking nebude len „sledovať, ako sa snažia zmasakrovať Huawei“, šéf spoločnosti varuje USA
Zakázať čínske výrobky na americkom trhu môže mať za následok odvetu z čínskeho trhu, varoval šéf spoločnosti Huawei. Ak by bol elektronický gigant vylúčený zo Spojených štátov, to isté sa môže stať americkým firmám v Číne. Informuje portál... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Podľa portálu Startitup aktuálne chystá čínske ministerstvo obchodu protiútok. Zoznam „nespoľahlivých“ spoločností, organizácií ale aj jednotlivcov bude mať za úlohu sťažiť obchodovanie amerických firiem v Číne. Využije k tomu množstvo právnych a administratívnych reštrikcií, pričom o nespoľahlivých firmách má byť pravidelne informovaná aj čínska verejnosť.


Medzi prvé spoločnosti, ktoré sa na zoznam dostanú, by mali patriť firmy Apple, Cisco, Qualcomm alebo Boeing. Tieto opatrenia spôsobia americkým spoločnostiam nemalé problémy, z dôvodu veľkosti čínskeho trhu, ktorý je z ich pohľadu zaujímavý.


Čína už začala s vyšetrovaním týchto spoločností a napríklad v prípade Boeingu je vo vzduchu hrozba, že krajina pozastaví nákup jej lietadiel. 


Ruský profesor varuje pred „Druhou perestrojkou“
Podľa Dmitrija Evstafieva by si malo Rusko pamätať, že mu v rokoch 1941 až 1945 išlo o prežitie. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD