V Poľsku zverejnili druhý diel dokumentu o pedofilných kňazoch
17 | 05 | 2020 I TASR

V druhom dieli poľského dokumentu sa tvrdí, že kňazi obvinení z pedofilných skutkov zvyčajne neboli za svoje konanie potrestaní a často boli len presunutí do iných farností.


Na platforme YouTube zverejnili v sobotu druhý diel dokumentárneho filmu o probléme pedofílie v poľskej katolíckej cirkvi. Dokument mal už v priebehu niekoľkých hodín milión vzhliadnutí, informovala agentúra DPA. Prvý diel filmu venovaný tejto problematike z dielne investigatívneho novinára Tomasza Sekielskeho bol zverejnený vlani v máji a vyvolal v Poľsku vášnivú diskusiu.

Druhý diel, ktorý nakrútil Sekielski spolu so svojím bratom, má v preklade názov "Hra na schovávačku" (Zabawa w chowanego). Snímka zachytáva príbehy obetí dvoch pedofilných kňazov a príslušnú reakciu poľských cirkevných autorít, ktorá bola podľa tvorcov úplne nedostatočná.

V dokumente sa tvrdí, že kňazi obvinení z pedofilných skutkov zvyčajne neboli za svoje konanie potrestaní a často boli len presunutí do iných farností. Poľské katolícke diecézy pritom podľa tvorcov hlásili takéto prečiny Vatikánu, až keď sa obvinenia dostali na verejnosť.

Ako začali mať peniaze význam (Oleg Šibanov)
Komentár Olega Šibanova (Vedomosti) Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Predstaviteľ poľskej biskupskej konferencie v reakcií na nový diel dokumentu priznal, že v daných otázkach došlo k porušeniu stanovených cirkevných procedúr, čo by mal podľa neho vyšetriť Vatikán. Poďakoval tiež obetiam zneužívania za to, že o svojom utrpení prehovorili.

Prvý diel dokumentárneho filmu s názvom Len to nikomu nehovor (Tylko nie mów nikomu) je sondou do sveta kňazov obvinených z pedofílie a obsahuje výpovede dospelých mužov a žien, ktorých v detstve obťažovali a znásilnili duchovní. Na YouTube mal od mája 2019 už viac ako 23 miliónov vzhliadnutí.

Na budúci rok plánujú bratia Sekielski zverejniť ďalší dokumentárny film, v ktorom chcú skúmať, ako problém pedofílie svojho času riešil poľský pápež Ján Pavol II. Podľa údajov poľskej katolíckej cirkvi boli medzi rokmi 1990 až 2018 vznesené obvinenia z pedofílie voči 382 kňazom, ktorí mali celkovo zneužiť 625 obetí.

Popredný vedecký časopis kritizuje Trumpovu administratívu
Britský vedecký časopis Lancet vyzval v piatok Američanov, aby si v novembri zvolili prezidenta, ktorý pri riadení verejného zdravia nebude využívať "stranícku politiku". Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | TASR