"Kubánska raketová kríza 2.0": Poľsko s potešením prijme americké jadrové zbrane
17 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

Poľsko s potešením prijme americké jadrové zbrane, ak ich Nemecko odmietne, tvrdí americká veľvyslankyňa v Poľsku, ktorá propaguje „Kubánsku raketovú krízu 2.0“. Píše portál RT.


Keď sa americký veľvyslanec v Nemecku - a úradujúci špionážny šéf Rick Grenell - pokúsil presvedčiť Berlín, aby aj naďalej hostil americké jadrové zbrane, jeho kolegyňa vo Varšave navrhla, aby ich namiesto Nemecka prevzalo Poľsko, čo by určite viac vyprovokovalo Moskvu.


"Ak sa chce Nemecko zbaviť jadrových kapacít a oslabiť tým NATO, možno práve Poľsko, ktoré platí spravodlivý podiel a rozumie rizikám na svojej východnej hranici NATO, by mohlo prijať tieto kapacity na svojom území," vyhlásila v piatok veľvyslankyňa USA v Poľsku Georgette Mosbacherová.




Reagovala tým na štvrtkové vyhlásenie amerického veľvyslanca v Nemecku Ricka Grenella, ktorý je zároveň úradujúcim riaditeľom Národnej spravodajskej služby, a vyzvala úrady v Berlíne, aby neoslabovali NATO snahou o odstránenie jadrových zbraní USA z ich krajiny.

Rusko musí byť schopné dvojitého úderu pri podozrení z jadrového ohrozenia, tvrdí expert
Plukovník v zálohe a vojenský expert Alexander Žilin navrhol schému ruských opatrení v prípade nasadenia amerických jadrových síl v Poľsku. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


„Účelom jadrového zbrojenia NATO je udržať zapojenie nejadrových členských štátov do plánovania politiky odstrašovania nepriateľov NATO. Účasť Nemecka na prerozdeľovaní jadrových kapacít NATO zabezpečuje, že tento hlas bude dôležitý,“ napísal Grenell. "Prijme Nemecko túto zodpovednosť, alebo sa len posadí a bude si jednoducho iba užívať ekonomické výhody bezpečnosti, ktorú poskytli jej ďalší spojenci?"

Aj keď Mosbacherovej reakcia mohla byť iba pokusom o podporu Grenellovho argumentu, Poliaci dychtivo reagovali na jej vyhlásenie v odpovediach, ktorými deklarovali túžbu po presune jadrových kapacít z Nemecka na svoje územie, hoci nateraz žiadne z vyhlásení nijako oficiálne Varšavu ešte v tomto procese neoslovili.

Proti tejto myšlienke však zaznelo aj niekoľko varovných hlasov, ako napríklad bývalý inšpektor námorníctva USA a zbrojného arzenálu Scott Ritter, ktorý Mosbacherovej odkázal, že nemá „žiadny zmysel pre históriu“ a jej návrh nazval „jedným z najhlúpejších“ na svete.



Mosbacherová svojim výrokom zaplnila aj titulky spravodajských serverov v Moskve, ktorá by mohla považovať presunutie jadrových zbraní do Poľska za zničenie konečných pozostatkov zakladateľského paktu Rusko - NATO, z roku 1997, v ktorom sa vyhlasuje, že „NATO a Rusko sa navzájom nepovažujú za protivníkov“.

Trump oznámil, že USA vyvinú rýchlejšiu raketu, než majú Rusko a Čína
Prezident USA Donald Trump v piatok vyhlásil, že dal povolenie na vývoj novej nadzvukovej rakety, ktorá bude rýchlejšia než čokoľvek, čo vlastnia Rusko a Čína. Je to ďalší znak, že sa obnovili preteky v zbrojení, napísala tlačová agentúra... Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | TASR


Je pravda, že tento sentiment opakovane odmietlo aj samotné NATO. Samotný Jens Stoltenberg tvrdí, že NATO chce svet bez jadrových zbraní, ale samotnú ich potrebu označil ako nutnú obranu svetového mieru pred „ruskou agresiou“, čím nalieha na Berlín, aby si udržal americké jadrové zbrane na svojom území.



Nie je to po prvýkrát, čo sa Mosbacherová - bývalá manažérka v kozmetike, ktorá vstúpila do služieb diplomacie ešte počas Obamovej administratívy a ktorú do Varšavy poslal prezident Donald Trump v roku 2018 - dostala na titulné stránky Moskvských novín. Už v januári 2020 schválila poľskú revíziu druhej svetovej vojny, podľa ktorej nacistické Nemecko a Sovietsky zväz „tajne“ začali vojnu napadnutím Poľska.

Aj keď nie je jasné, či je jej tweet oficiálnym stanoviskom ministerstva USA, nebolo by však úplne v rozpore s ambíciami administratívy Donalda Trumpa umiestniť americké jednotky v Poľsku natrvalo a zároveň aj vypovedať nukleárne zmluvy s Ruskom.

Iránske revolučné gardy hrozí USA kvôli dodávkam paliva Venezuele
Iránske revolučné gardy pohrozili Spojeným štátom odvetnou akciou v prípade, ak sa Američania pokúsia prekaziť iránske dodávky ropných produktov do Venezuely. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Minulý rok USA jednostranne vypovedali zmluvu o kontrole zbrojenia z roku 1987 v Európe a zdá sa, že sú na dobrej ceste k neobnoveniu posledného zostávajúceho jadrového paktu s Moskvou, nového začiatku roku 2011, ktorého platnosť sa má skončiť budúci rok vo februári.

Ak USA presunú jadrové hlavice do Poľska, mohlo by to vyústiť do opätovného spustenia kubánskej raketovej krízy z roku 1962, keď Sovietsky zväz reagoval na americké jadrové nasadenie v Turecku zaslaním vlastných rakiet na Kubu. Po odstávke, ktorá takmer eskalovala na jadrovú vojnu, sa Washington aj Moskva dohodli a zaviazali sa stiahnuť svoje rakety.



George Soros: „Toto je kríza môjho života“
George Soros vysvetľuje, ako pandémia zničila starý status quo a priniesla zatiaľ neznáme dôsledky budúcnosti kapitalizmu. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka