Nemocnica sv. Michala porušila zákon, Úrad pre verejné obstarávanie jej uložil pokutu vo výške 2 500 eur
14 | 05 | 2020 I SITA

Nemocnica svätého Michala porušila zákon, Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) jej uložil pokutu vo výške 2 500 eur. Informovala o tom hovorkyňa úradu Jana Zvončeková.


ÚVO zistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní kontrolou zákazky nemocnice na "Čistiace hygienické potreby, zabezpečenie prevádzky". Keďže nemocnica súhlasila so zisteniami z kontroly, úrad jej v zmysle zákona znížil výšku pokuty o polovicu a uložil ju vo výške 2 500 eur.

"O záveroch z kontroly zákazky po podpise zmluvy úrad informoval aj autora podnetu, ktorým bola Nadácia Zastavme korupciu," uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Súťaž nemocnica vyhlásila 3. októbra minulého roka cez elektronické trhovisko. Porušenia zákona podľa úradu mohli mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. "Nemocnica porušila princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov a hospodárnosti, keďže spoločným obstarávaním viacerých navzájom nesúvisiacich kategórií tovarov obmedzila hospodársku súťaž," ozrejmil predseda úradu.

Poslanci Smeru-SD chcú predložiť návrh zákazu nedeľného predaja
„Ak koalícia nebude chcieť predložiť návrh na nedeľný predaj, prídeme s ním my,“ povedal poslanec za Smer J. Podmanický. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR


Z tohto dôvodu mohlo prejaviť záujem o účasť menej záujemcov ako keby ponuky predkladali na jednotlivé kategórie tovarov samostatne.

Nemocnica podľa ÚVO porušila zákon o verejnom obstarávaní aj tým, že požadovala dodanie výrobkov konkrétnych značiek. V prípade týchto výrobkov pripustila predkladanie ekvivalentného plnenia iba formálne a pre jednu kategóriu to úplne vylúčila.

Týmto konaním nemocnica obmedzila hospodársku súťaž a porušila základné princípy zákona o verejnom obstarávaní, a to princípy nediskriminácie hospodárskych subjektov a rovnakého zaobchádzania. "Nemocnica tiež porušila princíp transparentnosti, keď stanovila možnosť obstarať bližšie neurčené tovary aj mimosúťažným postupom, bez určenia ich množstva a ceny," uzavrel Hlivák.

Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR je Ján Rudolf
Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR je Ján Rudolf. Vo štvrtok o tom rozhodla vláda. Štátne rezervy dočasne riadila Lucia Gocníková po tom, ako kabinet pre podozrivé nákupy ochranných pomôcok potrebných pre boj s koronavírusom z tohto... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA