Kritizoval vládu na Facebooku a ráno ho už brala polícia
14 | 05 | 2020 I Marek Molnár

64-ročný muž bol vo svojom dome neďaleko maďarského mesta Szerencs zadržaný políciou potom, čo na Facebook pridal príspevok, v ktorom kritizoval maďarskú vládu, informuje portál InsightHungary.


Muž menom András bol vypočúvaný v súvislosti s príspevkom, ktorý zverejnil na Facebooku 28. apríla, v ktorom sa píše, že vedenie krajiny úmyselne načasovalo zrušenie obmedzení zákazu vychádzania na dátum, kedy má nastať vrchol pandémie, čo by podľa jeho názoru mohlo viesť k hromadným infekciám.

András bol prepustený políciou neskôr v ten deň, pričom sa maďarskému portálu 444 zdôveril s vypočúvaním.

Viktor Orbán provokuje susedov historickou mapou Maďarska
Viktor Orbán opäť vyvolal kontroverzné reakcie zverejnením historickej mapy Veľkého Maďarska na Facebooku, informuje Euronews. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Timotej Dudka


„Polícia sa ma pýtala, koho som nazval diktátorom,“ prezradil András.

András vo svojom príspevku uviedol „náš drahý diktátor, náš drahý vodca“, pričom pravdepodobne odkazoval na Viktora Orbána a "poradil" mu, aby nezmiernil obmedzenia zákazu vychádzania v deň, keď má nastať predpokladaný vrchol pandémie, pričom dodal, že inak „pošle tisíce ľudí na smrť“.

„Ste krutý tyran, ale pamätajte, doteraz všetci diktátori zlyhali,“ uzavrel svoj príspevok András.

Andrásov príspevok / Screenshot


Súčasťou právomocí, ktoré má po novom vláda, je schopnosť trestne stíhať šírenie nepravdivých správ. András však pripomenul, že polícia prišla do jeho domu o 6h ráno s príkazom na prehliadku a spýtala sa, či príspevok napísal on, ale neveril, že by mu niečo z toho hrozilo.

„Nič som nepoprel a prijímam zodpovednosť za môj príspevok, pretože v ňom nie sú žiadne falošné správy. Bola to skôr filozofická úvaha,“ dodal autor príspevku.

Polícia po vypočúvaní informovala Andrása, že nebude obvinený, pretože nebol spáchaný žiadny trestný čin.

Maďarsko už nie je demokraciou, Poľsko už nie konsolidovanou
Maďarsko sa podľa správy mimovádky Freedom House stalo hybridným režimom "v šedej zóne medzi demokraciami a čistými autokraciami". Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | TASR