Nová štúdia tvrdí, že imunita stáda je mýtus a krajiny, ktoré sa na ňu spoliehajú, si vybrali nesprávnu stratégiu
13 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Imunita stáda môže byť neefektívnou taktikou pri riešení problému Covid-19, varoval nový výskum, ktorý spochybňuje stratégiu niekoľkých krajín vrátane Švédska, informuje portál RT.


Podľa novej štúdie uverejnenej Talianskym inštitútom pre medzinárodné politické štúdie (ISPI) je Európa ďaleko od dosiahnutia požadovaného výsledku imunity stáda. Belgicko je na prvom mieste v zozname, zatiaľ čo 6,2 percenta jeho populácie je pozitívna na Covid-19 a Švédsko, ktoré je bez karanténnych opatrení, je dokonca nižšie na zozname s iba 2,5 percentami.

„Aj keby bol tento počet podhodnotený o 50 percent, väčšina ľudí bude vírusu aj naďalej vystavená bez imunizácie. Imunita stáda je fantázia,“ uviedol Carlo Rosa, generálny riaditeľ DiaSorin, talianskej biotechnologickej spoločnosti vyrábajúcej testovacie súpravy na Covid-19 pre Európu, v rozhovore pre Financial Times.

Požiadala naozaj Čína WHO o pozdržanie vyhlásenia o pandémii?
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila ako „falošné obvinenia“ správu médií, že po nátlaku Číny utajila informácie o novom koronavíruse. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Mário Martinka


„Nikto nevie, čo bude ďalej. Musíme byť pripravení, najmä keď na jeseň začne chrípková sezóna,“ dodal Rosa.

Aby sa dosiahla požadovaná úroveň masovej imunity, podiel osôb vystavených vírusu by musel byť podľa štúdie vyšší ako 70 percent, čo je 28-násobok počtu v súčasnosti zaznamenaného vo Švédsku.

Švédsky prístup je tiež vážne kritizovaný za to, že má značne vyšší počet obetí ako jeho severskí susedia - doteraz zaznamenal 3 313 úmrtí na Covid-19 v porovnaní s iba 224 v Nórsku a 271 vo Fínsku. To vyvolalo otázky o tom, koľko ľudí by muselo zomrieť, aby sa dosiahla kolektívna imunita, nazývaná pejoratívne aj ako imunity stáda. Koncom apríla sa prihlásilo 22 lekárov, ktorí verejne odsúdili švédsky prístup a vládu nazvali „úradníkmi bez talentu“.

V Dánsku otvorili obchody, v Nórsku zase všetky školy
Otvorenie obchodov je súčasťou druhej vlny uvoľňovania opatrení, ktorá aktuálne prebieha v Dánsku. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | TASR