Hromadný úhyn vtákov v Haagu nespôsobil test 5G siete. Išlo o dezinformáciu
11 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Na sociálnych sieťach sa nedávno začal šíriť dva roky starý článok, ktorý spája hromadný úhyn škorcov v holandskom Haagu s testovaním 5G siete. Dezinformáciu koncom minulého roka šíril nechtiac aj Hlavný denník. Článok bol redakciou po zistení tejto nepravdy stiahnutý z vydania.


Konšpiračné teórie vyvrátil tím agentúry AFP, ktorý sa zameriava na digitálne overovanie informácií po celom svete. AFP upozorňuje, že pitva vtáčích tiel preukázala silné vnútorné krvácanie, ktoré bolo spôsobené dôsledkom nárazu.


Dezinformačné články dávali do súvislosti veľké množstvo mŕtvych tiel škorcov, ktoré boli nájdené v haagskom parku Huijgenspark, s neďalekým stĺpom siete 5G. Články sa podľa AFP začali masívnejšie zdielať na rôznych stránkach až v druhej polovici apríla 2020.


Kvôli KTAG som neodišiel, je to politický proces proti mojej osobe, hovorí Kiska
Exprezidenta Andreja Kisku v najbližšom čase zrejme na čele strany Za ľudí nahradí niektorý z jeho straníckych kolegov. Podľa jeho slov by strana v najbližších voľbách mohla získať aj 10 percent. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Tím agentúry AFP upozorňuje, že medzi úhynom vtákov a prítomným stožiarom 5G v skutočnosti nebola preukázaná žiadna súvislosť. Do vyšetrovania tiel škorcov sa pustili vedci z Bioveterinárneho výskumného ústavu univerzity vo Wageningene, ktorí už v decembri 2018 identifikovali ako príčinu ich úmrtia masívne krvácanie v dôsledku natrhnutej pečene a lebečnej traumy.


„Tieto príznaky poukazujú na to, že vtáky bezpochyby obrovskou silou do niečoho narazili - do konárov stromov, do zeme, do seba navzájom. Mohli byť dezorientovaní prítomnosťou dravca, ako je napríklad sova, a náhle spanikáriť. Vedci sa nedomnievajú, že škorce spadli zo stromov v dôsledku choroby, slabosti, nevoľnosti, alebo že boli mŕtvi už pred dopadom,“ ozrejmuje zverejnená vedecká štúdia.


AFP pripomína, že v dôsledkov testov 5G siete k hromadnému úhynu vtákov dôjsť nemohlo z dôvodu, že žiadne testovanie sa v inkriminovanej dobe ani neuskutočnilo. Informáciu potvrdil holandský telekomunikačný úrad Antennenbureau. Jediný test 5G siete bol totiž v Haagu uskutočnený takmer pol roka pred spomínaným incidentom.


Kvietik si ako „gestor“ vyberania úplatkov v kauze Dobytkár budoval luxusné sídlo
Syn legendárneho herca Štefana Kvietika Martin Kvietik čaká v priebehu vyšetrovania kauzy Dobytkár vo väzbe. V úplatkárskej megakauze Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mal pôsobiť ako „stranícky gestor“, medzitým si kúpil a rekonštruoval... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok