Zeman poslal list Putinovi, ocenil hrdinstvo vojakov Červenej armády
09 | 05 | 2020 I TASR

Český prezident Miloš Zeman vyjadril ľútosť, že si nemohol pripomenúť koniec vojny spolu s Putinom na Červenom námestí v Moskve.


Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok zaslal list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny. Ocenil v ňom hrdinstvo vojakov Červenej armády a uviedol, že bez toho by sa Československo nestalo nezávislým a sebavedomým národom. Pražský hrad predmetný list zverejnil na svojej oficiálnej webovej stránke.

Zeman vyjadril ľútosť, že si nemohol pripomenúť koniec vojny spolu s Putinom na Červenom námestí v Moskve. Rusko totiž tradičnú vojenskú prehliadku odložilo pre koronavírusovú pandémiu. Zeman "v mene svojom a občanov Českej republiky" pogratuloval k výročiu ukončenia druhej svetovej vojny.

"Odmietame prepisovanie dejín. Nezabúdame, že v boji za oslobodenie Československa položilo život 140.000 vojakov Červenej armády," vyhlásil prezident ČR.

Putin vyzval odsúdiť rozdelenie Československa Mníchovskou dohodou
Ruský prezident je presvedčený, že Západ by mal aspoň teraz odsúdiť Mníchovskú dohodu a rozdelenie Československa v predvečer Druhej svetovej vojny. Uviedol portál Riafan.ru. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD