Zbúrajú dom, v ktorom boli zavraždení Kuciak a Kušnírová
04 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Rodinný dom v obci Veľká Mača, v ktorom boli vo februári 2018 zavraždení novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, bude zbúraný a na jeho mieste vznikne park. Portál Novinky.cz cituje otca zavraždeného novinára Jozefa Kuciaka.




Podľa plánov oboch rodín by v parku mali mať novinári možnosť zasadiť pamätný strom a v letnej kuchynke by mala byť pamätná vitrína. „Bude sklenená a budú v nej veci, ktoré mali naše deti radi,“ uviedol Jozef Kuciak. Pripustil však, že k uskutočneniu týchto plánov bude potrebné zabezpečiť finančné prostriedky a vyriešiť formality s poisťovňou.





„Ešte to nejaký čas potrvá,“ dodal Jozef Kuciak, ktorý už o plánoch hovoril so starostom Veľkej Mače. Starosta prisľúbil, že obec zabezpečí kosenie trávy na pozemku.





Kuciak poďakoval susedom, že udržujú priestor pred opusteným domom. „Pre nás je to ďaleko,“ hovorí otec nebohého novinára, ktorý býva s manželkou v obci Štiavnik. Matka zavraždenej archeologičky, Zlatica Kušnírová býva v obci Gregorovce v okrese Prešov, ktorá je vzdialená od Veľkej Mače asi 350 kilometrov, píšu Novinky.cz.


Odišli po kauzách a vražde novinára Kuciaka. Aký je osud bývalých vysokopostavených smerákov?
Robert Kaliňák, Martin Glváč či Viktor Stromček. Spája ich nielen to, že ešte donedávna pôsobili v najvyšších štruktúrach strany Smer. Stiahli sa z verejného života a medzičasom zmenili svoje pôsobiská. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok




V Pezinku pokračuje súdny proces s podnikateľom Mariánom K., ktorý si mal vraždu novinára objednať. Obvineniam čelí takisto Alena Zs, ktorá mala byť sprostredkovateľka vraždy a Tomáš Sz., ktorý mal privezť vraha na miesto činu.





K vražde sa priznal Miroslav Marček, ktorý bol začiatkom apríla odsúdený na 23-ročný trest odňatia slobody. Ďalší sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó pristúpil k dohode o vine a treste a odsedí si 15 rokov.




Súd nariadil ďalšie termíny na máj a jún, pričom posledný je stanovený na 19. júna 2020. Rodičia zavraždenej dvojice vyjadrili nádej, že v posledný júnový termín bude vynesený rozsudok.





Kuciaka a Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018. Vražda vyvolala na Slovensku najväčšie demonštrácie od roku 1989. Postupne odstúpili z funkcií minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Róbert Fico a šéf polície Tibor Gašpar.


Generálneho prokurátora môže prokuratúra nájsť aj vo vlastných radoch. Pri zmene zákona by Čaputová hovorila s premiérom
Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej sú aj v radoch prokuratúry schopní ľudia, ktorí by mohli zastávať pozíciu generálneho prokuratúra. Prezidentka to uviedla dnes po tom, ako si pripomenula výročie smrti Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | SITA