V strane Za ľudí sa začala súťaž o predsednícky post. Kto nahradí Kisku?
04 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

V strane Andreja Kisku sa schyľuje k radikálnej zmene, ktorá sa bude týkať voľby jej nového predsedu. Jeho meno sa dozvieme v priebehu najbližších týždňov po straníckom sneme. Veronika Remišová, doterajšia favoritka na tento post, to však nebude mať jednoduché.


Po novom sa v rámci strany Za ľudí skloňuje aj meno Juraja Šeligu, informuje Denník N. Hoci sa Šeliga ešte definitívne nerozhodol, či sa bude o líderský post uchádzať, všetko naznačuje, že sa odohrá súboj dvoch vízií budúceho osudu strany.


Stranícky snem, ktorý zatiaľ kvôli pandémii koronavírusu nemá stanovený presný termín, teda poskytne aj priestor debatám o tom, akým smerom sa strana Za ľudí bude ďalej uberať.


Ak sa… strana väčšinovo rozhodne, že ide bojovať na územie, ktoré je dnes obsadené silnými parlamentnými stranami so silnými lídrami, takej cieľovke môže síce lepšie zodpovedať Veronika Remišová, otázka však je, či je tam v tejto chvíli šanca na nejaký výraznejší úspech,“ hovorí primátor Hlohovca Miroslav Kollár, ktorý pôsobí v štruktúrach strany.


Odišli po kauzách a vražde novinára Kuciaka. Aký je osud bývalých vysokopostavených smerákov?
Robert Kaliňák, Martin Glváč či Viktor Stromček. Spája ich nielen to, že ešte donedávna pôsobili v najvyšších štruktúrach strany Smer. Stiahli sa z verejného života a medzičasom zmenili svoje pôsobiská. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Podľa Kollára medzi základné problémy strany patrí, že bola vnímaná ako strana Andreja Kisku. Potvrdzuje to, že po odchode exprezidenta z verejného aj politického života klesli preferencie strany Za ľudí na tri percentá. Strana tak bez Kisku stratila tvár aj svoj programový profil.


Denník N v tomto kontexte upriamuje pozornosť na dve programové línie, ktoré by mohli nové tváre na jej čele prezentovať. Remišová, ktorá aktuálne Kisku zastupuje, by chcela pokračovať v umiernenej stredovej politike tak ako doteraz. Z jej pohľadu je v hre aj možnosť integrácie so stranou Spolu a časťou Progresívneho Slovenska. Šeliga je naopak tvárou liberálneho krídla strany, od ktorej by v konečnom dôsledku mohol dostať podporu.


Ani jeden z kandidátov sa však zatiaľ k svojim straníckym ambíciám nevyjadril. Napriek tomu je možné hovoriť o ich politickej sile z pohľadu podpory voličov. Remišová získala po voľbách druhú najvyššiu podporu po Kiskovi (80-tisíc hlasov), pričom Šeligu, ktorého z tohto hľadiska predbehla aj Jana Žitňanská, krúžkovalo 50-tisíc ľudí.


Podľa Denníka N  bude mať na konečný výsledok tohto súboja veľký vplyv to, čo povie súčasný predseda strany Kiska. Ten je zatiaľ vo svojich vyjadreniach pre médiá zdržanlivý.


Generálneho prokurátora môže prokuratúra nájsť aj vo vlastných radoch. Pri zmene zákona by Čaputová hovorila s premiérom
Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej sú aj v radoch prokuratúry schopní ľudia, ktorí by mohli zastávať pozíciu generálneho prokuratúra. Prezidentka to uviedla dnes po tom, ako si pripomenula výročie smrti Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | SITA