Remdesivir má "jasný účinok" pri liečbe ochorenia COVID-19, tvrdí expert Bieleho domu
30 | 04 | 2020 I TASR

Popredný americký odborník na infekčné choroby a hlavný poradca prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu Anthony Fauci , vyhlásil, že americká farmaceutická spoločnosť Gilead už vedie rokovania s vládou o skorom uvoľnení remdesiviru pre tie najakútnejšie prípady.


Rozsiahla štúdia dokazuje, že antivírusový liek remdesivir je účinný pri zachraňovaní ľudí s vážnym priebehom ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. V stredu to vyhlásil popredný americký imunológ a expert Bieleho domu na koronavírus Anthony Fauci, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Lekár Fauci v Bielom dome vyhlásil: "Údaje ukazujú, že remdesivir má jasný, výrazný, pozitívny vplyv na skracovanie času vyliečenia." To dokazuje, "že liek dokáže tento vírus zablokovať", doplnil Fauci. Toto zistenie prirovnal k objavu terapií na ochorenie AIDS (syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti) pred štyrmi desaťročiami.

Väčšina Slovákov si myslí, že nový koronavírus vznikol umelo. Štvrtina by sa zaočkovať nedala
Obyvatelia Slovenska sú rozdelení v názore na to, ako vznikol nový koronavírus. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | SITA


Fauci povedal, že menšia čínska štúdia, zverejnená samostatne v stredu už skôr a ukazujúca, že remdesivir nemá nijaký prínos, "nie je dostačujúcou štúdiou". Fauci, popredný americký odborník na infekčné choroby a hlavný poradca prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu, vyhlásil, že americká farmaceutická spoločnosť Gilead už vedie rokovania s vládou o skorom uvoľnení remdesiviru pre tie najakútnejšie prípady.

To by znamenalo, že experimentálny liek dostanú vážne chorí pacienti, lebo v rámci štúdie sa testoval liek iba na ľuďoch už hospitalizovaných. Nebudú ho teda užívať pacienti s miernymi alebo skorými príznakmi, vysvetlil Fauci.

Tento veterán z obdobia náročných pretekov pri hľadaní liečby počas krízy okolo HIV/AIDS, ktorá sa začala v 80. rokoch 20. storočia, povedal, že súčasné výsledky mu pripomínajú prvé prelomové úspechy zo spomínanej éry. "Je to podobné ako pred 34 rokmi, keď sme v roku 1986 zápasili o to, aby sme našli lieky na HIV. Nemali sme nič," uviedol Fauci.

Klíma v reštaurácii bleskovo rozniesla koronavírus až na deväť osôb
Nová vedecká štúdia ukázala, do akej miery ovplyvňuje šírenie nákazy pôsobenie klimatizácie v uzavretých priestoroch. Vedci však odpoveď nepoznajú na sto percent, informovali topky.sk. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Imunológ zdôraznil, že americká štúdia je spoľahlivá, na rozdiel od "slabšej" verzie zverejnenej v stredu vo vedeckom časopise Lancet, ktorá vznikla po výskume v meste Wu-chan v Číne. Práve v tomto meste nový koronavírus prvýkrát zistili koncom decembra 2019.

Fauci ďalej oznámil, že americká Správa potravín a liečiv (FDA) začne remdesivir "hladko sprístupňovať tým, čo ho potrebujú", ale masové uvoľnenie na trh si vyžaduje komplexnejšie schvaľovanie. "FDA už s Gileadom pracuje na mechanizme, ktorý zaistí ľahký prístup k lieku pre tých, čo ho potrebujú," uviedol Fauci.

FDA bude podľa Fauciho "veľmi rýchlo" pracovať na schválení aj pre širšie použitie. Trump označil štúdiu za "začiatok" a "veľmi pozitívnu udalosť".

Ak Trump nepovedie svet, musia iní
Biely dom vytvára vodcovské vákuum počas pandémie. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Štúdia Nemocnice čínsko-japonského priateľstva a Hlavnej lekárskej univerzity v Číne, zverejnená v stredu už skôr v spomínanom magazíne Lancet, dospela k záveru, že remdesivir "nie je prínosnejší než placebo". Táto štúdia z Wu-chanu bola uskutočnená na 237 pacientoch s ochorením COVID-19, pričom polovici z nich podávali remdesivir. Druhá polovica bola kontrolnou skupinou a podávali jej štandardné antibiotiká. Úmrtnosť bola rovnaká v oboch skupinách, okolo 14 percent v každej z nich.

"Neohŕňam nos nad inými štúdiami, ale toto nie je dostatočná štúdia a každý v odbore to vníma," vyhlásil Fauci. Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) už tiež oznámil, že pacienti, ktorých hospitalizovali s ochorením COVID-19 v pokročilom štádiu a s dýchacími ťažkosťami, sa po užívaní antivírusového lieku remdesivir vyliečili rýchlejšie než takíto pacienti užívajúci placebo. Ukázali to predbežné údaje z rozsiahleho pokusu pod vedením Spojených štátov, dodal NIAID.

"Predbežné výsledky naznačujú, že pacienti, ktorí dostávali remdesivir, mali o 31 percent rýchlejší čas vyliečenia než tí, ktorí dostávali placebo (zámerne neúčinné liečivo)," uviedol vo vyhlásení NIAID.

Koronavírus bol vytvorený v Spojených štátoch (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 04 | 2020