Kočner spáva dobre. Aký je jeho psychologický profil?
30 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Motívom objednania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice mohol byť podľa znalkyne pocit ohrozenia. Informácie o psychologickom posudku Mariana Kočnera, ktorý je prezentovaný aj ako dôkaz na hlavnom pojednávaní, priniesol Denník N.


Podľa posudku, ktorý vypracovala znalkyňa Elena Fortis na žiadosť Špecializovaného trestného súdu, je Kočner autokratický narcis, ktorý sa nevie vcítiť do druhých ľudí, s túžbou po moci i peniazoch a zároveň inteligentný. To sa zhoduje s obrazom, ktorý si vytvoril svojím vystupovaním na verejnosti a aj v komunikácii cez aplikáciu Threema.

Posudok sa podarilo urobiť až na druhý pokus, prvých znalcov Kočner odmietol, lebo ich považoval za zaujatých. Hodnotenie zachytáva, ako vníma samého seba a ako sa správal vo väzbe, v ktorej je už od júna 2018.

Počas tohto obdobia bol podľa správy Zboru väzenskej a justičnej stráže štyrikrát disciplinárne potrestaný. Jedenkrát pokarhaním a tri razy obmedzením nákupu potravín.

Kočner mal zrejme spoločné obchodné záujmy aj s Babišom
Medzičlánkom medzi mafiánom a českým premiérom je bývalý smerácky minister Pavol Pavlis. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Previnil sa tým, že porušil zákaz nadväzovať kontakty s inými osobami za účelom zakázaného prijímania a odosielania korešpondencie. Takisto zákaz vyrábať a uchovávať predmety, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť, majetok alebo byť použité na útek. Nedodržal tiež zákaz predstierať ochorenie, úmyselne si spôsobovať ujmu na zdraví alebo prechovávať nepovolené lieky.

Ako ďalej píše Denník N, psychológ kvôli strednému riziku sebapoškodenia odporučil, aby bol v januári tohto roku na 10 dní pod zvýšeným dohľadom.

Jeden zo strážcov si 21. januára o 11. hodine večer všimol, že Kočner leží na zemi vedľa postele, tvárou dole. Išiel preto zavolať nadriadeného a keď otvorili celu, už bol v posteli a tváril sa, že spí. Predchádzajúce počínanie vysvetľoval tým, že v spánku spadol z postele, ale neprebral sa na to a sľúbil, že sa to už nebude opakovať. Tvrdil, že je úplne vyčerpaný z toho, ako ho stále kontrolujú.

O dobrom spánku hovoril Kočner aj znalkyni. „Spím úplne normálne, to je moje celoživotné pozitívum, že vždy spím normálne, zaspávam v podstate v sekunde.“ Okrem toho o sebe povedal, že je totálne presný. „Dajú sa podľa mňa nastaviť hodinky, som cieľavedomý, pričom si vždy plánujem veci, som poriadkumilovný, čistotný a veľmi si zakladám na dohodách, u mňa slovo platí“.

Parlament odvolal predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov SR Pötheovú
Parlament odvolal Soňu Pőtheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR. Za jej odvolanie hlasovalo 81 poslancov. Návrh predložila do Národnej rady SR vláda a po výzve ľudskoprávneho výboru parlamentu. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | SITA


Rovnako sa vyznal z toho, že pokiaľ je presvedčený o svojej pravde, tak sa ju snaží presadzovať. Sám o sebe si myslí, že je prístupný akejkoľvek diskusii a na základe nespochybniteľných argumentov nemá problém zmeniť názor.

Podľa Denníka N sa však na jeho tlačových besedách viackrát ukázalo, že diskutovať ochotný nebol. S otázkami zastavil aj Jána Kuciaka, keď počul, aké sú presné a koľko vie o jeho machináciách s nehnuteľnosťami.

Počas komunikácie so znalkyňou sa vyjadril k svojim hodnotám. „Strop je u mňa rodina a byť dobrý v tom, čomu sa venujem. Tretia hodnota sú medziľudské vzťahy, priateľstvo. Určite aj finančné zabezpečenie, ale to by som dal až na piatu priečku.“ Pred viacerými rokmi pritom tvrdil, že peniaze možno nie sú všetko, „ale určite sú 95 percent“.

Znalkyňa robila s Kočnerom niekoľko psychologických testov. IQ mu odhadla na 131, čo je vysoký nadpriemer. Označila ho za extrovertný zážitkový typ s prvkami morálnej uvoľnenosti. Je podľa nej tiež intolerantný a koná v záujme znižovania vlastnej úzkosti. „Ľudí vníma skôr ako prostriedky, nie ako ciele,“ opísala Kočnera ďalej a uviedla, že „produkuje správanie sýtené mocou, silou a ambíciami, obdiv a poslušnosť ostatných mu pomáha zachovať si sebaúctu“.

Súd pokračuje v hlavnom pojednávaní vo veci vraždy Jána Kuciaka
Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pokračuje v hlavnom pojednávaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prítomný je z obžalovaných iba Marian K. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | TASR


Zároveň má sklony pristupovať k svojmu okoliu tvrdo, necitlivo, represívne hrozivo a bez ohľadu na to, či daná situácia tento postup ospravedlňuje. Podľa znalkyne má Kočner sklon účelovo zapierať, zatajovať a pretvarovať sa.

Znalecký posudok psychológa je podľa Denníka N dôležitý pri rozhodovaní súdu o treste obžalovaného. Znalkyňa uviedla, že v prípade uznania viny by bola u Kočnera „prognóza ďalšieho vývoja osobnosti vo vzťahu k protispoločenskému konaniu priaznivá a resocializácia možná“.

Elena Fortis pri psychologickom posudzovaní zistila, že u Kočnera nie sú žiadne okolnosti, ktoré resocializáciu bežne zhoršujú (čo by bolo napríklad detstvo v nefunkčnej rodine, alkohol, drogy a podobne) a za pozitívum označila aj jeho inteligenciu.

Negatívom je ale Kočnerova povaha. Ako uviedol Denník N, predovšetkým to, že je narcis, egocentrik, používa verbálne násilie a tiež to, ako sa pozerá na samotný skutok, ktorého spáchanie popiera.

Podľa znalkyne mohol Kuciak pre Kočnera predstavovať „frustrujúcu prekážku, čím sa pravdepodobne aktivovala agresia obžalovaného vo forme nepriamej agresie ako reakcia na frustráciu z neúspechu“.

Kočner mal mať prsty aj v kauze Čistý deň, kde dochádzalo k sexuálnemu zenužívaniu mladistvých
Dáta z Kočnerovej knižnice najnovšie odhalili spojitosť medzi Mariánom Kočnerom a manželmi Tománkovcami, známymi z kauzy Čistý deň, kde dohádzalo k sexuálnemu zneužívaniu chovankýň. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová