Matovič už s Kiskom nepočíta
29 | 04 | 2020 I Peter Haluza

Podľa Matoviča si Kiskaí čestne vyhodnotil výsledok volieb a definitívne sa stiahol z politiky.


Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska s nikým z koalície už ostatných šesť týždňov nekomunikuje a všetky politické záležitosti riešila podpredsedníčka Veronika Remišová. Povedal to v rozhovore pre Pravdu Igor Matovič. „Andrej Kiska - predpokladám, že už jednoducho definitívne zavesil politiku na klinec,“ myslí si premiér.

Ako dodal, zrejme išlo o sklamanie po tom, ako strana predpokladala, že pomaly bude nominovať premiéra a získa desať ministerstiev. Podľa Matoviča si šéf strany Za ľudí čestne vyhodnotil výsledok volieb a stiahol sa z politiky.

Preč sú časy kamarátske...
Vojna medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom pokračuje. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


Ako v stredu informovala agentúra TASR, predseda Za ľudí Andrej Kiska by mal v najbližšej dobe povedať, ako bude ďalej fungovať strana. Novinárom to povedal podpredseda strany a parlamentu Juraj Šeliga. Kiska stále neodpovedal na otázky o svojej politickej budúcnosti, v líderskej pozícii ho aktuálne zastupuje podpredsedníčka Veronika Remišová. Na utorkovom (28. 4.) predsedníctve strana riešila personálne otázky, dohodli sa tiež na konaní snemu.

"Vnímame situáciu, bola dlhá debata o rôznych aspektoch, dohodli sme sa, že debata bude pokračovať, a dohodli sme sa, že bude snem," priblížil Šeliga rokovanie predsedníctva s tým, že viac informácií povie Kiska. Verí, že tak urobí v najbližších dňoch. "Diskusia na predsedníctve bola aj o tom, ako čo najlepšie ukázať aj našim voličom, aj občanom, že hájime hlas rozumu aj v tejto vládnej koalícii," doplnil.

Termín straníckeho snemu zatiaľ pre pandémiu nového koronavírusu ešte neurčili. Šeliga dúfa, že by sa mohol konať v auguste. "Snem je najvyšší orgán strany, len on môže voliť predsedu, podpredsedov, nijako inak sa to nedá obísť," povedal podľa TASR v súvislosti s tým, či je možná výmena šéfa strany ešte do konania snemu.

Počet obetí koronavírusu prevýšil bilanciu Američanov padlých vo Vietname
V boji proti koronavírusovej pandémii je bilancia mŕtvych aj nakazených - vyše milióna - v USA omnoho vyššia než v akejkoľvek inej krajine sveta. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | TASR


Na otázku, či neistota okolo predsedu neuškodí strane, Šeliga povedal, že neprítomnosť predsedu škodí. "Ale kto si vyberá zdravotné problémy? Samozrejme, že nie je úplne šťastné, že sa nemôžeme stretávať, ale ani ľudia sa nemôžu stretávať. Tak to je, tak to prijímam," doplnil.

Šeliga sa zároveň v stredu stretol s novým predsedom mimoparlamentnej strany Spolu Jurajom Hipšom a podpredsedom Spolu Erikom Balážom. Dialóg s ďalšími stranami je podľa Šeligu kľúčový, pričom chce viesť stredný prúd. Voliči v parlamentných voľbách podľa neho dali jasné vysvedčenie stranám tým, že oceňujú jednotu.

"Je dôležité, aby stredopravý prúd bol jednotný, aby bol hlas silný," skonštatoval s tým, že je v kontakte aj s predstaviteľmi Progresívneho Slovenska či KDH. Šeliga verí, že strana Za ľudí bude kľúčovým prvkom v spolupráci, keďže je parlamentnou koaličnou stranou, uzatvára správu agentúra TASR.

Voličom Za ľudí treba doručiť odkaz, že strana dokáže robiť politiku aj bez Kisku, hovorí sociológ
Zásadným problémom strany Za ľudí je, že jej preferencie boli významne naviazané na lídra Andrej Kisku. A ukázalo sa to aj pred parlamentnými voľbami. Kiska z aktívnej politiky odišiel a nenastúpil do parlamentu. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | SITA