Rozoštvávate! Koronavírus je chrípka? Pýta sa Babiš
28 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Premiér Andrej Babiš (ANO) sa vo svojom pravidelnom video zhrnutí, ktoré bolo zverejnené na parlamentnilisty.cz, rozhovoril nielen o pandémii koronavírusu. Hovoril okrem iného aj o tom, že je vláda kritizovaná za zmätky s opatreniami.


„Čau ľudia, ja vás všetkých zdravím. Je nedeľa a ja mám pre vás skvelú správu,“ začal premiér svoje video vysielanie. Nepokračoval však informáciami o koronavíruse, ale o niečom inom. „Určite ste počuli príbeh o chlapečkovi Maxíkovi, který bohužiaľ trpí spinálnou svalovou atrofiou, tak ako Oliverko, Adamko a takýchto detí u nás v Českej republike je bohužiaľ až sto. A je veľká šanca, aby tieto deti dostali úplne nový liek, ktorý sa volá Zolgensma. Je to jeden z najdrahších liekov na svete, stojí 1 245 tisíc eur, to je asi 53 miliónov korún. My sme od vás dostali rôzne podnety, bola tam skvelá zbierka, dobrovoľná a ja ďakujem všetkým, ktorí na nej participovali a písali ste nám, aby sa z toho neplatila daň,“ uviedol Babiš s tým, že to české zákony neumožňujú. 

„Apeloval som na pani ministerku Schillerovú, ale nenechali sme to tak. Včera mi volala a povedala mi, že ten liek byl schválený. Naše Ministerstvo zdravotníctva ho schválilo 21. apríla a je teraz treba čakať na Európsku komisiu, ktorá by to mala schváliť niekedy do 12. mája,“ povedal premiér vo videu, že mu Schillerová zároveň potvrdila, že by to mohli zvládnuť i bez Európskej komisie. „Mám pre vás skvelú správu, že pre tieto tri deti, to znamená Adamko, Maxík a Oliverko, tento liek poisťovne zaplatia a samozrejme následne, keď už bude registrácia od Európskej únie, tak dúfajme, že i ďalšie deti dostanú takúto starostlivosť,“ priblížil Babiš.

Všetci zdravotníci na Slovensku dostanú dostatok financií, tvrdí šéf rezortu
Všetci zdravotníci na Slovensku dostanú dostatok financií. Na tlačovom brífingu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že toto uistenie dostal od ministra financií Eduarda Hegera. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | SITA


Následne Babiš hovoril o koronavíruse. Okrem iného oboznámil svojich divákov so škótskou štúdiou. „Tá vlastne hovorí o tom, že skutočne COVID-19 skracuje život obetí až o desať rokov v priemere. Ľudia, ktorým COVID-19 skrátil život, tak pri zohľadnení ich veku a celkového zdravotného stavu by mohli žiť až o desať rokov dlhšie. To si myslím, že je veľmi dôležitá informácia, hlavne pre tých, ktorí hovorili, že vlastne COVID-19 je obyčajná chrípka. Takže na základe týchto vecí to vypadá, že nie je,“ uviedol.

Ďalej citoval i zo štúdie kanadského editora, priblížil portál parlamentnilisty.cz. „Tá hovorí o tom, že COVID-19 sa šíri skôr prostredníctvom väčších kvapiek a menej prostredníctvom kontaktu s povrchmi alebo aerosoľou. To by znamenalo, že je relatívne bezpečné otvoriť obchody, ale je riskantné otvoriť fitness centrá či bary a podľa štúdie 70 percent ohnísk nákazy vzniklo v prostredí, kde bolo množstvo ľudí v kontakte tvárou v tvár, pri bohoslužbách, pohreboch, veľkých párty alebo na kongresoch,“ uviedol Babiš. Zároveň potvrdil, že otvorenie hobby obchodov sa v Česku, ale ani v susednom Rakúsku nijak na šírení nákazy neprejavilo. 

Wizz Air by mal opäť lietať na Slovensko už od 1. mája
Nízkonákladová letecká spoločnosť chce spustiť niektoré lety s novými zdravotnými a bezpečnostnými opatreniami, prijatými kvôli pandémii koronavírusu. Informáciu priniesol portál startitup.sk. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


„Teraz sme kritizovaní za to, že niektoré veci robíme zmätočne. Já si myslím, že to nerobíme zmätočne. Že ten vírus poriadne nikto ani nepozná a naši epidemiológovia samozrejme sú opatrní a my sme opatrní a my všetky tie opatrenia robíme na základe ich odporúčaní. Takže čo sa týka cestovania, že minister zdravotníctva Vojtěch mal niečo povedať zle, ale ja si nemyslím, že to povedal zle. Tam sa udiala nejaká kritika z jeho tlačovky... je to zložité, všetci ste kritizovali, že údajne tu žijeme za oponou. Nikdy sme nežili. Vždycky boli nejaké možnosti, boli tam výnimky, takže to nie je pravda. Od zajtra vycestovať môže každý a pri návrate do republiky buď karanténa 14 dní alebo negatívny PCR test a kto mal doteraz výnimku z karantény, tak má ju i teraz. Pendleri môžu začať od pondelka pendlovať, ale musia sa preukázať testom a ten potom raz za 14 dní obnovovať a predkladať,“ povedal Babiš a apeloval na to, aby sa však cestovalo naozaj len v najnutnejších prípadoch. Zároveň žiadal o podporu českých živnostníkov. 

Záverom Babiš prehlásil, že vláda vystupuje ako jeden tím. „Vyzývali ma novinári, aby som prišiel na tlačovku. Tak sem prišiel, myslím, že som jasne povedal, čo bolo treba, na začiatku, keď som chodil stále, tak som bol kritizovaný, že robím nejaký marketing... ono bohužiaľ je tu plno ľudí, ktorí sa snažia rozoštvávať tú našu spoločnosť, ale ja si myslím, že musíme byť opatrní, musíme byť spoločne zodpovední, aby sme boli spolu...  som presvedčený, že naša krajina a naša ekonomika, naši ľudia sa z tejto krízy poučia a spoločne to zvládneme a budeme patriť v Európe k jednej z najlepších krajín, ktoré túto epidémiu zvládli. Moc vám za všetko ďakujem,“ uzavrel.

„Pripravte sa na migračnú vlnu masívnych rozmerov!", varujú odborníci Izrael
Globálna pandémia môže zapríčiniť masívnu vlnu imigrácie do Izraela. Podľa štatistík izraelského ministerstva pre prijímanie prisťahovalcov sa očakáva, že po skončení krízy sa bude chcieť usídliť v krajine približne 100 000 vysťahovalcov a nových... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Timotej Dudka