Čína zverejnila názov svojej prvej misie na Mars, ktorá sa uskutoční ešte tento rok (VIDEO)
25 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Tianwen-1 je oficiálny názov prvej čínskej misie na Mars, pričom sa očakáva, že sa uskutoční niekedy neskôr v tomto roku, uviedla Čínska vesmírna agentúra, informuje portál RT.


Cieľom misie je spustiť sondu na Marse v neskoršom období roku 2020. Čínska národná správa vesmíru (CNSA) zároveň dúfa, že sonda zvládne vykonať medziplanetárny prieskum.

Názov prvej čínskej prieskumnej misie na Mars pochádza z 2 000-ročnej básne, ktorú napísal Qu Yuan, jeden z čínskych literárnych velikánov. Yuan v nej pokladá otázky týkajúce sa oblohy a hviezd, ako aj rôznych prírodných javov a mýtov.



Všetky budúce misie čínskeho planetárneho prieskumu sa pomenujú „Tianwen“ na počesť histórie vedeckých inovácií a prieskumov.

Čína bola treťou krajinou, ktorá poslala človeka do vesmíru, hneď za bývalým Sovietskym zväzom a USA. Teraz je čínskym cieľom stať sa do roku 2030 hlavným hráčom vo vesmíre.

"CNSA je ochotná spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby poskytla nové informácie k odhaľovaniu tajomstiev vesmíru," uviedol Zhang Kejian, vedúci organizácie CNSA.

Rusko má v pláne postaviť nový jadrový ľadoborec (VIDEO)
Nový najsilnejší jadrový ľadoborec na svete bude opäť postavený v Rusku. Nové plavidlo, ktoré sa má pridať do arzenálu koncom roka 2033, bude vybavené novou 120-megawattovou pohonnou jednotkou, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Marek Molnár