Starosta Malinova dal zarobiť pochybnej firme bez webu a sídla
24 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Viaceré obce v Seneckom okrese využili služby týkajúce sa dopravného značenia od českej spoločnosti Dieselex B. T.. Medzi nimi aj starosta Malinova Eugen Janík, ktorý chcel zjednosmerniť ulicu, kde býva. Na prípad upozornil portál Aktuality.sk.


Obce zadali zákazky za tisíce eur súvisiace s organizáciou dopravy a údržby ciest vo svojom okrese. Viaceré si najali českú eseročku Dieselex B. T.. A to napriek tomu, že jej konateľ a jediný spoločník Dušan Vojtech nemal podľa prokuratúry oprávnenie na výkon týchto špecifických činností. Firma mala v minulosti na krku exekúciu za státisíce eur. Figurovala aj v prípade pochybnej pohľadávky za vyše 200-tisíc eur.




Oficiálne sídlo spoločnosti Dieselex B. T. je v Prahe, no firma si na "papierovej" adrese neprenajíma žiadne priestory. Česká eseročka nie je vedená ani medzi našimi daňovými subjektmi, upozornili Aktuality.sk.


Bez informovania verejnosti




Tri a pol tisícové Malinovo, ležiace na skok od Bratislavy riešilo začiatkom leta minulého roka dopravné značenie. Obecný poslanec Attila Juhász tvrdí, že zmena sa udiala bez toho, aby bola o nej verejnosť informovaná. „V prvé dni si domáci ľudia značky ani nevšimli. Odbočili z hlavnej cesty, za rohom stáli policajti a vyberali pokuty za porušenie zákazu.“

Sudca ŠTS rozhodol, že bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán K. ide do väzby
Bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána K. budú stíhať väzobne. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR/SITA


Niektorí obyvatelia vraj dokonca naznačovali, že značky sa menili preto, aby ulicou, kde býva starosta, jazdilo menej áut. Starosta Eugen Janík, ktorý sa uchádzal o svoju funkciu ako nezávislý kandidát, priznáva, že chcel znížiť premávku. Odmieta však, že by mu šlo o jeho prospech. „Úprava značenia sa týkala zjednosmernenia jedinej ulice. Všetky ostatné dopravné značky, ktoré pribudli na ďalších uliciach, súviseli s touto ulicou.“
Vec riešila prokuratúra

Viacerí obyvatelia sa obrátili vlani v auguste na prokuratúru s podozrením, že obec porušila zákon. V podnete tvrdili, že viac ako 20 dopravných značiek Malinovo osadilo svojvoľne. Okresná prokuratúra Bratislava III zistila viacero nezrovnalostí. Nariadila, aby príslušné úrady do 30 dní zrušili kontroverzné zmeny.

No starosta Malinova si trvá na svojom. „To, čo píše prokuratúra, je len jej názor. Neznamená to, že naše vydané opatrenia sú nezákonné.“ Napadnutá bola podľa neho len firma Dieselex B. T. Vraj za to, že nemala oprávnenie na výkon projektantských prác. „Nie je to pravda. Urobiť taký projekt môže skoro ktokoľvek. Keď to odsúhlasia kompetentné úrady, je to v súlade so zákonom,“ píšu Aktuality.sk.

Marián Labuda ml. stváril jedného z najväčších zradcov v histórii v novom filme Anatómia
Tento rok v januári to budú už dva roky, kedy do hereckého neba odišla legenda československého herectva Marián Labuda. Jeho syn Marián Labuda mladší, ktorý je mu postavou aj talentom veľmi podobný, si zahral v unikátnom historickom filme Anatómia... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth