Koronavírus pozastavuje raketové zrážky medzi Tureckom a USA: Aktivácia S-400 sa odkladá!
21 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Plány Turecka na spustenie nových ruských systémov protiraketovej obrany sa oneskorili prepuknutím koronavírusu, ale nezamýšľajú zvrátiť rozhodnutie, ktoré vyvolalo hrozbu amerických sankcií, uviedol turecký predstaviteľ.


Portál Reuters informoval o tom, že všetko nasvedčovalo tomu, že napätie medzi spojencami NATO, Tureckom a Spojenými štátmi, v súvislosti so systémami protivzdušnej obrany S-400 vyvrcholí v apríli, kedy prezident Tayyip Erdogan a jeho vláda vyhlásili, že protiraketové systémy aktivujú.

Prepuknutie koronavírusu však zameralo turecké úsilie na boj proti pandémii a zachránenie národného hospodárstva, ktoré sa len minulý rok dostalo do recesie. V posledných týždňoch tak Erdogan či jeho vláda nekomentovali problém okolo systému S-400 verejne.



„Plány o aktivácii S-400 už v apríli sa z dôvodu COVID-19 oneskoria,“ uviedol úradník tureckej vlády pod podmienkou anonymity. Podľa neho by mohlo trvať niekoľko mesiacov, kým sa ruský systém aktivuje. Dodal tiež, že na aktiváciu je potrebné prekonať isté technické problémy. Turecké ministerstvo obrany odmietlo toto vyhlásenie komentovať.

USA tvrdia, že systémy S-400, ktoré Moskva dodala Turecku v júli minulého roka, sú nezlučiteľné s obranou NATO a ohrozili by americké stíhačky F-35, ktoré Turecko plánovalo kúpiť. Údajne môže Turecko čeliť americkým sankciám podľa právnych predpisov určených na potrestanie krajín, ktoré nakupujú obranné vybavenie z Ruska.

Muž sa vyhrážal hromadným vystrieľaním zákazníkov, ktorí v supermarkete na Floride nenosia masky
Polícia na Floride zatkla muža po tom, ako sa vyhrážal hromadnou streľbou v supermarkete Publix. Prekážalo mu totiž, že ochrannú masku v ňom nosí len veľmi málo zákazníkov, informuje portál Miami Herald. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Timotej Dudka