Matné sklo v hrudi. Lekár ukázal ako koronavírus infikuje pľúca
19 | 04 | 2020 I Imrich Kovačič

Vedúci oddelenia radiačnej diagnostiky v Ilyinskej nemocnici Pavel Popov ukázal magazínu Life, ako koronavírus ničí pľúca. 


Počítačová tomografia môže spoľahlivo diagnostikovať prítomnosť infekcie, pretože testy nie vždy vedú k stopercentnému výsledku.

Prejavmi koronavírusovej infekcie sú tzv. škvrny z matného skla. Ak normálne pľúcne tkanivo [na obrázku] vyzerá tmavo, je priehľadné pre röntgenové lúče, potom oblasti postihnuté zápalom pľúc vyzerajú šedo - skutočne to vyzerá ako matné sklo, “uviedol odborník s použitím jedného z výsledkov tomografie.

Podľa dostupných štúdií stačí v priemere jeden týždeň od nakazenia sa chorobou na to, aby vírus výrazne zhoršil stav pacienta. Zároveň, ak sa nenasadí správna liečba, „matné“ oblasti sa zväčšia a stav pacienta sa výrazne zhorší a do kritického stavu. V takýchto prípadoch lekári už potrebujú zasahovať pomocou resuscitačných opatrení a pripojením ventilátora.



V tých najkomplikovanejších a najzávažnejších prípadoch to vedie až k smrti pacienta. Vírus infikuje celé pľúca a dochádza k masívnemu pľúcnemu edému. Vtedy už ani ventilátor nedokáže pomôcť a osoba zomrie na zlyhanie dýchacích ciest, vysvetlil Popov.

Lekár dodal, že v niektorých prípadoch je choroba taká mierna, že človek sám nevie, že je chorý, ale CT vyšetrenie ukazuje aj tie najmenšie zmeny v tele. Zároveň odborník zdôraznil, že pri správnej liečbe sa vírusová pneumónia vylieči bez zanechania významných zmien v dýchacom systéme.

Veterinár zbavil krajinu koronavírusu
Na Faerských ostrovoch sa podarilo šírenie nákazy významne obmedziť vďaka skorému systému varovania. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová