Hotovosť minulosťou? Ľudia v obave zo šírenia nákazy prechádzajú viac na on-line platby
19 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Čoraz viac jednotlivcov a firiem využíva bezhotovostné platby. Bez fyzických peňazí však budeme ľahko monitorovaní, kontrolovateľní a manipulovateľní.


V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu ľudia v týchto dňoch stále viac využívajú on-line nakupovanie. Rozšírenejšie sú aj digitálne formy peňazí ako bankové karty, digitálne peňaženky atď. Portál openiazoch.zoznam.sk citoval z textu Johna Whiteheada, zakladateľa neziskovky The Rutherford Institute, popredného obhajcu občianskych slobôd a ľudských práv v USA.

Uvádza, že ľudia jednoduchšie prídu o svoje osobné údaje. "Uzamknutie bude hrať priamo do karát vlády (a jej firemných partnerov). Za týmto účelom sa už nejaký čas vedie vojna proti hotovosti. O čo presnejšie ide? O zosúladenú kampaň zameranú na posunutie spotrebiteľov smerom k digitálnemu obchodnému režimu. Takému modelu obchodovania, ktorý je možné ľahko monitorovať, z ktorého je jednoduché ťažiť údaje, ktorý sa dá hacknúť, ktorý umožňuje kradnúť a podľa potreby konfiškovať."
Skutočný dôvod vojny

Portál pripomína, že rovnako ako vojna proti drogám či terorizmu, prezentuje sa aj vojna proti hotovosti, aktuálne je to v súvislosti s chorobou COVID-19. „Skutočným dôvodom tejto vojny proti hotovosti je väčšia moc vlády. Ľudia budú mať menej súkromia. Elektronický obchod uľahčuje veľkému bratovi vidieť, čo robíme, a tým uľahčuje zamedzenie aktivít, ktoré sa mu nepáčia," pridáva sa aj ekonóm Steve Forbes.

Veterinár zbavil krajinu koronavírusu
Na Faerských ostrovoch sa podarilo šírenie nákazy významne obmedziť vďaka skorému systému varovania. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Experti tvrdia, že digitálna mena poskytuje vláde a jej firemným partnerom dokonalý spôsob sledovania, kontroly a trestania. Digitálna hotovosť, teda platby pomocou platobnej karty, alebo mobilného telefónu, sa podľa nich stáva nástrojom policajného štátu. Podobne ako cez GPS pozície či lokalizáciu prostredníctvom mobilných operátorov.
Čo s ochranou osobných údajov?

Len nedávno sa odhadovalo, že do roku 2020 inteligentné telefóny a kreditné karty úplne nahradia hotovosť. Stále väčší počet firiem sa tak dáva na cestu bezhotovostných platieb. John Whitehead sa však zamýšľa aj nad problematikou ochrany osobných údajov. "Nejde len o tie veci, o ktorých nechceme, aby ľudia vedeli. Nejde len o tie drobnosti, ktoré sa robia za zatvorenými dverami, a ktoré nie sú ani nezákonné, ani škodlivé, ale možno sú trápne alebo intímne. Hovorím tiež o veciach, ktoré sú hlboko osobné a o ktorých nikto nemusí vedieť, rozhodne nie vláda a jej byrokratický aparát."

Na novú vládu čaká prázdna pokladnica. Slovensku nebudú stačiť ani peniaze z Európy
Koaličné rokovania ešte neskončili, nová vláda stále čaká na svoj čas, no už teraz je jasné, že jej hlavným problémom bude nedostatok financií. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020


John Whitehead podotýka, že vlády by získali kontrolu nad hospodárstvom a úplný prístup k pokladničkám občanov. A tiež ľahký prístup pre vládnych agentov manipulovať s digitálnymi peňaženkami pre svoj vlastný zisk.

Novinárka Lisa Rabasca Roepe na stránkach The Week naproti tomu tvrdí, že fyzické peniaze už nie sú potrebné. "Nosiť hotovosť je nepohodlné, prístup k bankomatom je nákladný, dnes už dokážu ľudia získavať rôzne odmeny za to, ak použijú digitálne aplikácie." Trendom dnešnej doby je, že čoraz viac maloobchodníkov a obchodov akceptuje služby ako Apple Pay, peňaženka Google, Samsung Pay a Android Pay. Prípadne si vytvorili vlastné platobné aplikácie.

Za snahami o odstránenie hotovosti sú medzinárodné finančné inštitúcie a OSN, ktorý transformuje národy všetkých veľkostí, od najmenších po najväčšie a najrozvinutejšie ekonomiky, pripomína ešte autor.

Spor o drahú jachtu. Podnikateľ Gučík zadržiaval konkurznú správkyňu na dvore svojej vily
Bývalý herec, podnikateľ a ex-riaditeľ televízie TA3 Michal Gučík odmietol ženu pustiť zo svojho pozemku. Údajne preto, že si nechcel prevziať listiny, ktoré mu doručila. Správu zverejnil Denník N. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová