Práca z domu ponúka pohľad na virtuálnu budúcnosť
17 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Karanténne opatrenia, ktoré zasiahli veľkú časť svetovej ekonomiky, vyvolali záťažový test dlho ohlasovanej digitálnej budúcnosti.


Virtuálne obedy nahradili kancelárske stretnutia; školy sa dali na učenie prostredníctvom internetu; Medzinárodný menový fond usporiada tento týždeň jarné zasadnutia online; a Najvyšší súd USA prvýkrát vypočuje argumenty telefonicky a umožní živé zvukové vysielanie, píše v komentári bloomberg.com

V dôsledku karanténnych opatrení prichádzajú milióny ľudí o prácu a medzi nimi sa zrazu strácajú také pracovné pozície ako; letušky, inštruktori pilatesu a ďalší poskytovatelia služieb, ktorí sú zatvorení. To znamená, že udržanie tých odvetví, ktoré môžu fungovať online, nebolo pre globálnu ekonomiku, ktorá čelí jednému z najtemnejších období od Veľkej hospodárskej krízy, nikdy dôležitejšie.

Odmerať veľkosť digitálnej ekonomiky nie je jednoduché. Konferencia OSN o obchode a rozvoji odhaduje rozsah 4,5% až 15,5% globálneho hrubého domáceho produktu. Aj keď sa to v jednotlivých krajinách líši, je dnes jasné, že spoločnosti a národy, ktoré môžu presunúť obchody online, si dokážu určitým spôsobom zmierniť škody.

„Futuristi budú mať plné ruky práce,“ povedal Mark Herlach, medzinárodný právnik spoločnosti Eversheds Sutherland LLP vo Washingtone DC. „Zmení to spôsob, akým budujeme naše mestá, spôsob, akým sa v týchto mestách pohybujeme, a to zase mení našu spotrebu energie. Prichádza celá séria zásahov. “

Herlach musel viesť rokovania medzi klientmi a vládou zo svojho domu a využíval videokonferenčné hovory na to, aby zostal v kontakte s kolegami a priateľmi. Herlach má zatiaľ pozitívnu skúsenosť s digitalizáciou, ale obáva sa pretrvávajúceho pocitu izolácie, ak sa viac ľudí rozhodnete pracovať na diaľku, akonáhle sa karanténa zjemní.

Spôsobí koronavírus nedostatok potravín?
Prázdne police v obchodoch s potravinami a nepokoje v supermarketoch nepomôžu príbehu Donalda Trumpa o tom, čo všetko urobil správne. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Lacnejšie pripojenie na internet umožnilo explozívny rast online nástrojov, vďaka čomu bolo možné vykonávať mnohé úlohy z pohodlia domova a takisto umožnilo udržiavať manažérov a podnikateľov v kontakte s ich zamestnancami.

Množstvo používateľov Microsoft teams ( komunikačné médium ) sa vyšplhalo na nový denný rekord 2,7 miliárd mítingovýcg minút za jeden deň, čo predstavuje nárast o 200% z 900 miliónov, uviedla spoločnosť 9. apríla.

"Niektoré spoločnosti už rozmýšľajú, ako zmenia svoj biznis model po tom ako sa vírus stratí. Niektorí sa zameriavajú na znižovanie drahých cestovných a realitných rozpočtov v prospech investovania do lepších technológií a využívaní tzv. "homeofficu" ", povedal Satish Shankar, regionálny riadiaci partner spoločnosti Bain & Company Asia-Pacific.

"Sme pripravení na dramatické a bujaré zvýšenie digitalizácie našich ekonomík," uviedol.

Pokiaľ ide o merania, ako sú online vládne služby, optické pripojenie k internetu a podiel ľudí, ktorí už pracujú z domu, škandinávske krajiny dosahujú vysoké čísla. Podľa ekonóma HSBC, Jamesa Pomeroya v bohatých ekonomikách, ako je Japonsko a Južná Kórea, sa sektory, ktoré boli najviac postihnuté, nemôžu ľahko prepnúť na tento spôsob obchodovania.

Superpočítače pomáhajú výskumníkom urýchliť objavovanie lieku na Covid-19
Výskumný tím MIT používa superpočítače, aby pomohol vyvinúť lieky na liečenie choroby spôsobenej novým koronavírusom. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Ed Yardeni, povedal klientom o tom, ako sa prispôsobil svetu stretnutí a koktailov prostredníctvom videokonferencie počas toho, čo nazýva veľká vírusová kríza alebo GVC. „Technológia sa stala základom GVC, je na tekej istej úrovni ako je to jedlo a toaletný papier,“ napísal prezident a hlavný investičný stratég Yardeni Research Inc.

Možno žiadny sektor nebol tak zasiahnutý ako vzdelávanie. Zatváranie škôl ovplyvnilo 90% študentov sveta alebo viac ako 1,5 miliardy ľudí podľa UNESCO. To prinútilo učiteľov, bez varovania, prejsť na online kurzy, čo má následky pre celé hospodárstvo, pretože rodičia sú nútení prispôsobiť svoj pracovný rozvrh potrebám svojich detí.

bloomberg.com ďalej píše, že Časové rozvrhy skúšok sú ohrozené, pretože školy sa potýkajú so zrušením alebo odložením kritických záverečných skúšok z posledného roku alebo hodnotia študentov podľa ich minulých alebo doterajších výkonov.

Wong Mo Yee, učiteľka základnej školy a členka výkonného výboru Únie učiteľov v Hongkongu, kde boli školy zavreté mesiace, vyhlásila, že kríza zdôraznila potrebu jasných cieľov týkajúcich sa toho, čo by sa malo učiť doma, namiesto toho, aby sa striktne držali učebného plán v triede. Tiež hovorila o nebezpečenstve prílišného sedenia pred obrazovkou.

"Domáce vzdelávanie je úplne iné, interakcia je iná, dynamika v takzvaných video triedach je tiež odlišná," povedala Wong. „Nie je také ľahké zapojiť študentov do výučby cez video.“

Chudobnejšie deti žijúce v rodinách kde musia zariadenia zdieľať alebo ich vôbec nemajú boli zasiahnuté najviac. Rodiny, v ktorých rodičia musia ísť z práce do práce a nemôžu dohliadať na vzdelávanie svojich detí, to mali ešte ťažšie.

"Čím dlhšie sú deti mimo školy a neučia sa, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa do školy nikdy nevrátia," povedal Heather Simpson, hlavný programový riaditeľ Room to Read.

Ekonomická bolesť bude pretrvávať dlho po ukončení karantény
Prezident Trump predpovedá ekonomický rozmach hneď po tom ako sa opatrenia a obmedzenie súvisiace s koronavírusom zrušia. Hospodárska aktivita však pravdepodobne zostane utlmená, až kým hrozba COVID - 19 nezmizne Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Limity technológií

Výrobcovia tiež objavili technologické obmedzenia. Jedným z nich je Colin Ng, ktorý je spoluzakladateľom hongkonskej spoločnosti Lincogn Technology Co., ktorá navrhuje a vyrába inteligentné domáce spotrebiče, ako sú zámky na dvere, ktoré rozpoznávajú tváre a svetlá ovládané mobilným telefónom pre hongkonský, čínsky, americký a európsky trh.

Cestovné obmedzenia na hranici medzi Hongkongom a Čínou narušili hlavnú tepnu medzi malým tímom pre výskum a vývoj spoločnosti Ng v Hongkongu a výrobným personálom spoločnosti v susednom Guangdongu. Je to komplikovaný proces presunu produktu z výskumného laboratória do výrobného závodu.

"Diskusia počas videokonferencie je veľmi ťažká," povedal Ng. "Je ťažké vysvetliť veľa podrobností pomocou fotoaparátu, rozhovor sa stáva veľmi neefektívnym."

Joerg Wuttke, prezident Európskej obchodnej komory v Číne a veterán podnikania v druhej najväčšej ekonomike sveta, uviedol, že práca na diaľku nemôže urobiť veľa pre tých, ktorí sa zaoberajú povinnou starostlivosťou, predajom alebo výrobou.

"Spoločnosti súšajú nové veci," povedal Wuttke. "Ale na koniec aj tak niekto musí ešte dostať uhlie a ropu zo zeme a dať dohromady solárne panely."
Vyskytli sa aj ďalšie problémy.

Nadmerné používanie webu prinútilo prezidenta Donalda Trumpa, aby usporiadal rozhovory s telekomunikačnými gigantmi s cieľom zabezpečiť, aby sa siete dokázali vyrovnať s dopytom. V Európe museli spoločnosti Amazon.com Inc., Netflix Inc. a YouTube znížiť kvalitu svojich videí, aby siete dokázali zvládnuť zvýšené využívanie.

V Číne sa rýchlosť mobilného širokopásmového sťahovania medzi polovicou januára a začiatkom februára znížila a do polovice marca sa postupne obnovovala. Rýchlosť sťahovania v Indii a Malajzii začala klesať od začiatku marca, keď sa šírenie pandémie rozšírilo.

Posun do online sféry sa stal rozhodujúcou bezpečnostnou sieťou proti zrúteniu sa svetovej ekonomiky. Takisto zmení, ako budeme študovať, zabávať sa a pracovať, aj keď vírus tu už nebude, povedal Chua Hak Bin, ekonóm Maybank Kim Eng Research Pte. v Singapure.

"Karantény a iné formy obmedzení na tak dlhé obdobia by bolo takmer nemožné uložiť a vydržať bez technologických zariadení, ktoré sú dnes k dispozícii," uviedol.

Koronavírus: Odpovede na veľké otázky s Billom Gatesom
Bill Gates odpovedá na otázky ohľadom vývoja a riešenia problematiky koronavírusu. Ako zareagujú rozvojové krajiny a čo globálna ekonomika ? Na všetky tieto otázky a viac sa dozviete odpovede v rozhovore. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka