Mali by ste počas koronakrízy umývať potraviny mydlom?
14 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Ak ste usilovne umývali produkty mydlom v nádeji, že ste odstránili nový koronavírus, určite nie ste sami. Odborníci na bezpečnosť potravín však v skutočnosti odporúčajú presný opak, informuje spravodajský portál HuffPost. 






Aj keď mydlo účinne odstraňuje vírus z povrchu dlaní, čím sa stáva veľmi potrebnou pomôckou na tlmenie šírenia vírusu v súčasnej pandémii, nič to nemení na fakte, že je určené na dezinfekciu baktérií predovšetkým z rúk, nie potravín. Napríklad také čistenie jabĺk mydlom teda nie je dobrý nápad.




Aby sme sa dozvedeli viac o tom, ktoré produkty sú vhodné na čistenie a akým spôsobom ich čistiť, oslovili sme odborníkov na bezpečnosť potravín.

WHO: Na úplné zastavenie šírenia nového koronavírusu je potrebná vakcína
Obmedzujúce opatrenia musia byť rušené pomaly a kontrolovane. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR





Prečo nie je dobré umývať potraviny mydlom?




Konzumácia mydla (aj keď nevedomá) môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, hnačku a ďalšie formy gastrointestinálnych ťažkostí. Nielenže sú nepríjemné, ale pripomínajú niektoré zo symptómov vírusu COVID-19 a pravdepodobne by ste sa nevyhli ani nemocnici, čím by ste zbytočne zaťažili našich už dosť preťažených zdravotníkov a zariadenia.


Gastrointestinálne ťažkosti sa zvyčajne vyskytujú po konzumácii mydla v relatívne veľkom množstve, odborníci na bezpečnosť potravín však tvrdia, že aj napriek tomu nie je vhodné umývať svoje výrobky mydlom. Umývanie mydlom môže taktiež ovplyvniť chuť vášho jedla.




„Spotrebitelia by nemali umývať ovocie a zeleninu saponátom alebo mydlom,“ poznamenáva Ministerstvo poľnohospodárstva USA v online informačnej správe. „Produkty umyté mydlom nie sú schválené alebo označené americkým Úradom pre potraviny a liečivá (FDA) ako vhodné na konzumáciu. Mohli by ste prehltnúť zvyšky mydla alebo saponátu absorbovaného na povrchu produktu.“


Don Schaffner, špecialista v potravinárskej vede a profesor na univerzite Rutgers v New Jersey, prirovnáva použitie mydla pri umývaní potravín k použitiu pištole na zabitie muchy. „Môže to fungovať,“ uviedol. „Ale pravdepodobne to nie je najlepší nástroj.“

Po svete cestujú tri typy nového koronavírusu!
Vedci z univerzity v Cambridge registrujú celkom tri základné typy nového typu koronavírusu SARS-CoV-2 spôsobujúceho chorobu Covid-19. Typ A je najbližšie pôvodnému ochoreniu netopierov a vyskytuje sa najčastejšie na západnom pobreží Spojených... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth





Ak sa mydlo nedoporučuje, ako teda môžem očistiť svoje potraviny?




Vo svete, kde je všetko čoraz komplikovanejšie, je čistenie vašich potravín také jednoduché, ako sa to len dá. Všetko, čo musíte urobiť, je jemne pretierať vaše potraviny pod tečúcou vodou, či ide o mäso alebo zeleninu či ovocie. „Nie je potrebné používať mydlo ani iné čistiace prostriedky,“ uviedla správa potravín a liečiv v online návode na umývanie ovocia a zeleniny.




Na základe výskumu súvisiaceho s chorobami prenášanými potravinami je možné z 90 až 99% potravinových produktov odstrániť mikróby tečúcou čistou vodou, vysvetľuje Ben Chapman, profesor a špecialista na rozšírenie bezpečnosti potravín na Štátnej univerzite v Severnej Karolíne.




„Skutočne neexistuje lepší spôsob očistenia potravín, ako ich umyť pod tečúcou vodou,“ vyhlásil Chapman. „Je to také jednoduché a účinné, ako to vyzerá.“ Mikróby sa síce môžu dostať do malých trhlín ovocia alebo zeleniny, ktoré voda nemôže odstrániť, avšak použitie mydla nebude fungovať lepšie ako voda, uviedol profesor.




Pretože v súčasnosti neexistuje žiadny dôkaz, že sa COVID-19 šíri potravou, pokyny týkajúce sa čistenia povrchov sú rovnaké ako v prípade, keby sme neboli vystavení pandémii. Toto zahŕňa krok, ktorý je v týchto dňoch obzvlášť dôležitý - dôkladné umývanie rúk teplou vodou a mydlom pred aj po príprave produktu.

Medzi ďalšie odporúčania FDA patrí odstránenie poškodených alebo pomliaždených oblastí pred prípravou alebo jedením, opláchnutie plodov pred olúpaním alebo rezaním, sušenie plodov po umytí a odstránenie vonkajších listov z hlávkového šalátu a kapusty.

12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár





Záleží na teplote vody?




Je ideálne opláchnuť vaše produkty v studenej vode, pretože horúca voda môže spôsobiť vädnutie alebo poškodenie. Mnoho ľudí sa domnieva, že opláchnuť produkty teplou alebo horúcou vodou je správne v nádeji, že vírus zničia, ale zničenie vírusu alebo iných škodlivých baktérií by si vyžadovalo vodu takú horúcu, priam vriacu, že by skutočne uvarila alebo poškodila potravinu a navyše vám spálila ruky. Profesor Chapman uviedol, že teplá voda je v poriadku, „ale nie je o nič účinnejšia ako studená.“




Mám produkt umyť hneď, ako sa vrátim domov alebo tesne pred jeho použitím?




Chapman navrhuje, aby ste potraviny opláchli predtým, ako ich budete jesť a nie hneď ako sa vrátite z obchodu a vyložíte nákup, pretože opláchnutie potravín (najmä ovocia a zeleniny) ihneď môže spôsobiť, že sa rýchlejšie pokazia. Vysvetľuje, že na ovocí a zelenine sú účinné látky, ktoré bránia jej vädnutiu, avšak tie sa pri opláchnutí odstránia.




Môžem si vyrobiť vlastný produkt na čistenie potravín?




Mnoho receptov na čistiaci produkt, určený na umývanie ovocia a zeleniny, si vyžaduje kombináciu vody, octu, extraktu z grapefruitových jadierok alebo citrónovej šťavy či jedlej sódy. Chapman upozornil, že ich použitie nie je na škodu, ale vašim potravinám to pravdepodobne zmení chuť.

O tvárové rúško sa treba správne starať
Textilné rúško je dôležité pravidelne prať v práčke pri teplote minimálne 60 stupňov Celzia. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | TASR





Navyše výroba tohto prírodného čistiaceho prostriedku je po finančnej stránke nákladnejšie ako samotné použitie vody a neexistuje dôkaz, že ocot účinne ničí nový koronavírus. Vzhľadom na to, že neexistuje žiadny výskum, ktorý by preukázal znížené riziko prenosu chorôb pri konzumácii ručne umývaného produktu, vaše peniaze by sa pravdepodobne dali minúť užitočnejšie na iných opatreniach.

Mali by sme sa obávať vírusu na potravinách?




Z toho, čo vieme o prenose koronavírusu, by manipulácia s výrobkami mala byť menšou obavou, ako byť v tesnej blízkosti ľudí, ktorí sú vírusom infikovaní, napríklad v supermarkete, pretože táto infekcia sa šíri cez respiračné kvapôčky značne viac, ako cez jedlo či iné povrchy.




„Najväčším rizikom, čo sa týka potravín, je samotný nákup a to, že sú v okolí iných ľudí,“ uviedol Schaffner. „To je veľké riziko. Nie je to až tak o tom, ako potraviny umývate. Takmer všetko je naozaj o spoločenskom dištancovaní a hlavne o tom, aby ste nechodili do obchodov, ak ste chorí.“

Rakúsko spolu s ďalšími krajinami uvoľňujú karanténne opatrenia
Rakúsko dnes znovu otvorí tisíce obchodov. Snaží sa zmierniť obmedzenia zavedené s príchodom koronavírusu, píše bbcnews.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka