Slováci vyvíjajú vakcínu proti koronavírusu, testovať chcú v septembri
11 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Slovenská spoločnosť zapojila viac ako 60 vedcov a vďaka skúsenostiam i zavedenej technológii vytvorila vakcínu proti novému koronavírusu, ktorá má byť bezpečná aj pre starších ľudí.


Slovenská biotechnologická spoločnosť AXON Neuroscience pracuje na vývoji účinnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom prostredníctvom tlačovej správy.

Do procesu je zapojených viac ako 60 vedcov v kľúčových odboroch, vďaka čomu majú podľa hlavného vedeckého pracovníka Norberta Žilku ideálne podmienky na nájdenie rýchleho riešenia na boj s novým koronavírusom.

Spoločnosť má viac ako 20-ročné skúsenosti s vývojom bezpečných a imunogénnych peptidových vakcín. Dobre zavedená technológia im umožnila v posledných týždňoch vytvoriť novú peptidovú vakcínu aj proti ochoreniu COVID-19.

Objavila sa teória, že očkovanie proti TBC zmierni pandémiu koronavírusu
Podľa jednej z teórií by očkovanie proti tuberkulóze mohlo podporovať imunitu a tým zabezpečiť miernejší priebeh ochorenia COVID-19. Je Východná Európa preto odolnejšia? Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Vyvíjaná očkovacia látka je určená na liečbu infikovaných pacientov a rovnako na ochranu zdravých ľudí pred nákazou novým koronavírusom. Vakcína má zabrániť kľúčovým vírusovým proteínom, aby sa dostali do špecifických buniek človeka. Cieľom tohto prístupu je tiež eliminovať závažné vedľajšie účinky, ktoré boli identifikované pri predchádzajúcich štúdiách konvenčných vakcín proti SARS-CoV-2.

„Ľudský imunitný systém sa vekom pomaly zhoršuje. To spôsobuje, že starší ľudia sú vysoko citlivý na infekcie SARS-CoV-2 a sú náchylní na ťažké respiračné komplikácie. Sme presvedčení, že máme bezpečný a efektívny koncept očkovania, aby sme zabránili budúcim nákazám COVID-19 a zároveň chránili najzraniteľnejšie skupiny,“ uviedla profesorka Eva Kontseková, vedúca oddelenia imunoterapie.

Vedci chcú skúsiť liečbu koronavírusu pomocou infúzie kmeňových buniek
Vedci, ktorým sa podarilo prvýkrát naklonovať cicavca, vedú diskusie s vládou o možnej liečbe pacientov infikovaných COVID-19, ktorí využívajú imunitné bunky mladých a zdravých darcov krvi, informuje Independent. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Keďže seniori často nereagujú dobre na očkovanie, spoločnosť vyvinula inovatívne technológie. Nová vakcína tak bude stimulovať imunitný systém aj u ľudí vo vyššom veku a tiež u tých, ktorí majú oslabenú imunitu.

Peptidové vakcíny predstavujú sľubnú alternatívu ku konvenčným vakcínovým prístupom, najmä vzhľadom na rýchlosť ich vývoja a ľahkú výrobu. Výkonný riaditeľ spoločnosti Michal Fressner potvrdil, že vďaka zrýchleným regulačným postupom by prvé podanie novovytvorenej vakcíny mohli uskutočniť už v septembri 2020, čo je oveľa rýchlejšie ako u štandardných časových harmonogramov.

Spoločnosť AXON okrem toho paralelne pracuje aj na vytvorení svetovo unikátnej vakcíny proti Alzheimerovej chorobe. Vlani ukončili druhú fázu jej klinického skúšania s veľmi dobrými výsledkami.

Ľudia s negatívnym postojom k vakcinácii sú menej ochotní očkovať sa proti COVID-19, vyplýva z prieskumu
Ľudia, ktorí majú negatívnejšie postoje k očkovaniu, sú menej ochotní dať sa zaočkovať proti novému koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Centrum spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (CSPV SAV).... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | TASR