Koniec Amerického impéria sa blíži (Valentín Katasonov)
06 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry)


Nórsky profesor, ktorý úspešne predpovedal udalosti na čínskom námestí Nebeského pokoja, rozpad ZSSR a teroristický útok z 11. septembra 2001, je presvedčený o konci svetovej nadvlády USA.


Už som písal o rôznych predpovediach blížiaceho sa konca USA. Hovoria o ňom i astrológovia a psychológovia.


Scenáre „konca Ameriky“ siahajú od úplného zničenia USA modernou potopou cez výbuch vulkánu v Yellowstonskom národnom parku až po kolaps krajiny a zánik „Pax Americana“. Prognostici sa zvyčajne vyhýbajú určeniu presného dátumu. Ale jedna predpoveď je úplne presná. Bude to ešte v roku 2020.



Johan Vincent Galtung

Jej autorom je známy nórsky profesor, sociológ Johan Vincent Galtung. Práve tento rok oslavuje 90ku. Ide priam o legendu. Stal sa známym pred viac ako šesťdesiatimi rokmi. V roku 1959 založil Peace Research Institute Oslo (PRIO). Až do roku 1970 zostal jeho riaditeľom. Od roku 1964 vydáva Galtung Journal of Peace Research. V roku 1969 založil Katedru mierových a konfliktných štúdií na univerzite v Osle. V rôznych obdobiach bol expertom a konzultantom OSN. Tiež mnohých medzinárodných mimovládnych organizácií zapojených do urovnávania konfliktov. Ako konzultant pomáhal riešiť viac ako 50 konfliktov.


Pád trhu s nehnuteľnosťami bude najväčším v histórii
Obrovská hra „MONOPOLY“ končí. Realitná bublina praská. Stanové mestá sa budú množiť. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Galtung vytvoril novú vedeckú disciplínu. Problémy mieru a konfliktov sa snaží riešiť spojením histórie, sociológie, ekonómie, antropológie i teológie. Ako učiteľ matematiky dáva svojej práci formu teorém s prísnou logikou. Každý špecialista v oblasti medzinárodných vzťahov a riešenia konfliktov pozná jeho prácu. Napísal viac ako 100 kníh a asi tisíc článkov. Preložili ich do mnohých jazykov.



Neuveriteľne presné predpovede

Od 70. rokov 20. storočia Galtung veľa cestuje po celom svete a vyučuje na univerzitách. Stal sa známym úspešnými predpoveďami významných politických zmien. Napríklad takmer presne predpovedal udalosti na námestí Nebeského pokoja v Číne v roku 1989.


Ešte väčšiu slávu mu priniesla predpoveď rozpadu Sovietskeho zväzu. Dokonca presne určil i rok. V roku 1980 na vedeckej konferencii v Moskve šokoval všetkých tvrdením, že do 10 rokov padne Berlínsky múr. Potom padne i ZSSR. Odvolal sa na päť hlavných rozporov sovietskeho systému:




  1. Medzi ZSSR a jeho spojencami zo socialistického tábora, ktorí sa snažili o nezávislosť.

  2. Medzi jednotlivými republikami zväzu, ktoré sa usilovali o väčšiu autonómiu.

  3. Medzi mestom a dedinou.

  4. Medzi elitou, ktorú nazýval „socialistickou buržoáziou“ a drvivou väčšinou obyvateľstva.

  5. Medzi peňažnou zásobou a tovarom. Obyvateľstvo malo peniaze, ale nebolo výrobkov.


Moskva mu však veľmi nevenovala pozornosť. Naopak. Západ ho zobral za slovo a zintenzívnil svoju podvratnú činnosť proti ZSSR. Po kolapse Sovietskeho zväzu začali Galtungovi hovoriť „nórsky Nostradamus“.


Môže koronavírus vyľudniť chudobné časti sveta?
Čína má pandemický vrchol pravdepodobne za sebou, Európa je na kolenách, Amerika hlási rekordy úmrtnosti, no to najhoršie sa dá predpokladať v Afrike. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Peter Paľonder

Po rozpade Sovietskeho zväzu sa začal venovať hlavne rodnému Nórsku a USA. Ameriku nevníma ako obyčajný štát. Ale ako impérium. Ako „Pax Americana“. Predpovedal teroristický útok z 11. septembra 2001 v New Yorku. Na začiatku roku 2000 Galtung povedal, že Amerika padne a prestane byť impériom. Pád „Pax Americana“ by mal začať v roku 2020. Do roku 2025 by USA mali úplne stratiť pozíciu superveľmoci. Stratu medzinárodnej autority bude podľa neho sprevádzať „nárast fašistických nálad“ v USA.


Galtung v článku z roku 2004 popísal „Úpadok a pád Amerického impéria“. Našiel 14 hlavných rozporov americkej spoločnosti. Za najdôležitejšie považuje rozpory:




  1. Medzi hospodárskym rastom a distribúciou tovaru. Zvyšujúcu sa koncentráciu bohatstva v rukách úzkej skupiny ľudí.

  2. Medzi finančným a reálnym sektorom hospodárstva. Útlak reálneho sektora finančnou oligarchiou.

  3. Hospodárske rozpory medzi USA a inými krajinami.

  4. Rozpory medzi štátnym terorizmom USA a odvetným terorizmom utláčaných národov.

  5. Kultúrne rozpory medzi USA a ich spojencami. Propagovanie a vnucovanie vulgárnej masovej kultúry USA Európe a ostatným krajinám.

  6. Medzi USA a krajinami Ázie, ktoré vytvárajú protiamerickú alianciu.


Galtung prognózu neustále aktualizoval. Keď USA začala vojnu v Iraku pod vedením prezidenta Georgea W. Busha, označil to za šialenstvo. Vďaka „osobnému úsiliu“ Busha mladšieho tak kolaps Ameriky podľa Galtunga príde už v roku 2020.
Pád impéria obnoví republiku

Galtung odôvodnil predpoveď v knihe z roku 2009: „Pád Amerického impéria. A čo potom? Nástupcovia, regionalizácia alebo globalizácia? Americký fašizmus alebo rozkvet USA?“ Nasledujúci rok v článku „Milujem Americkú republiku a nenávidím Americké impérium“ túto predpoveď podrobnejšie rozobral.

Utečenecké návaly, politické otrasy a revolúcia. Politológ opísal možné následky pandémie
Uznávaný politológ Fareed Zakaria opísal pre Washington Post predpoveď dopadu pandémie koronavírusu. Obáva sa, že sa nachádzame na začiatku série stupňujúcej sa globálnej krízy, informuje portál Eurosprávy. Politológ očakáva politické otrasy,... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Galtung zdôrazňuje, že nie je nepriateľom Ameriky ako takej. Je presvedčený, že sa pôvodná Amerika, ktorá sa na konci 18. storočia stala nezávislým štátom, priblížila ideálu politickej štruktúry. Dúfa preto, že prestane byť impériom. Vyhne sa fašizmu a bude mať šancu obnoviť republiku. Tak, ako ju vytvorili jej otcovia zakladatelia John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay, Thomas Jefferson, James Madison a George Washington.

Keď Donald Trump prišiel do Bieleho domu v roku 2016, Galtung uviedol, že nový prezident ešte urýchli koniec „Pax Americana“. Ponechal preto predpoveď na rok 2020.

V USA prirodzene Galtunga veľmi v obľube nemajú. Za tvrdú kritiku amerického kapitalizmu a imperializmu sa mu dostalo označenia „skrytý komunista“. Tiež sa im nepáčilo, že neschvaľoval činnosť známych sovietskych disidentov. Andreja Sacharova a Alexandra Solženicyna. Podľa neho zohrali pri rozpade ZSSR dôležitú úlohu. Teraz je takým „disidentom“ samotný prezident Trump. Galtunga ostro kritizuje i Izrael. Dokonca ho obviňuje z antisemitizmu. Tvrdí totiž, že židovská lobby podporovaná spravodajskou službou Mossad vyvíja silný tlak na politiku USA.
Nastal čas

V súčasnosti sa záujem o Galtungove predpovede v USA zvýšil. Prišiel predpovedaný rok 2020. V krajine sa začala akútna „vírusovo-hospodárska“ kríza. Tá by mohla drasticky oslabiť pozíciu USA vo svete. Galtung preto trvá na svojej prognóze: „Pád Amerického impéria je nevyhnutný do konca tohto roka“.

Koniec Európskej únie?
Komentár Judith Bergman, právničky, politickej analytičky, komentátorky a významnej spolupracovníčky Gatestone Institute. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dušan Guman