Francúzsko čelí najhoršiemu hospodárskemu poklesu od druhej svetovej vojny, uviedol ministerstvo financií
06 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Francúzsko pravdepodobne zaznamená najhoršie povojnové hospodárske spomalenie v tomto roku v dôsledku pandémie Covid-19, čo je oveľa horšie, ako tomu bolo v roku 2009 po globálnej finančnej kríze, uviedol minister financií Bruno Le Maire. Informuje portál RT.


"Pravdepodobne budeme na tom horšie ako v roku 2009, keď HDP dosahovalo -2,2 percenta. To ukazuje rozsah ekonomického šoku, ktorému čelíme," uviedol minister financií v pondelok na konferencii Senátu.

Francúzsko je piatym najviac postihnutým štátom vírusom Covid-19, pričom počet úmrtí na pandémiu presiahol 8 000 a infikovaných je viac ako 93 000 ľudí.

Ministri Spojeného kráľovstva "nepočítajú" s teóriou, že Covid-19 pochádza z laboratória v meste Wu-chan
Vedúci členovia vlády Spojeného kráľovstva nedôverujú teórii, že pandémia Covid-19 pochádza z laboratória v meste Wu-chan, pôvodného epicentra koronavírusu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Francúzska vláda minulý mesiac v rámci núdzovej aktualizácie rozpočtu odhadovala, že ekonomika sa tento rok zníži o jedno percento, ale uviedla tiež, že toto číslo bude musieť revidovať.

V rámci svojich krízových opatrení vláda pripravila balík vo výške 45 miliárd EUR - dve percentá HDP - na vyplatenie podnikov, ktoré nevyžadujú prepustenie pracovníkov. Lehoty na zaplatenie daní a splátky pôžičiek sa tiež oneskorili.

Francúzsko sa usiluje o vytvorenie spoločného fondu EÚ na pomoc Európe v období krízy Covid-19. Le Maire navrhol, že fond by bol nad rámec iných záchranných balíkov, o ktorých rokujú inštitúcie EÚ.

Ropa klesla o 6% potom, čo sa Trump vyhrážal clami, ak Saudská Arábia a Rusko nedospejú k dohode
Americký prezident Donald Trump prisľúbil uvaliť na dovážanú ropu „veľmi vysoké clá“, pokiaľ Saudská Arábia a Rusko nedospejú k dohode, aby zvýšili ceny ropy. Informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Marek Molnár