V rakúskom lyžiarskom stredisku Ischgl sa nakazilo koronavírom najmenej 1 600 ľudí
04 | 04 | 2020 I TASR

V Ischgli sa pravdepodobne nakazili stovky obyvateľov Nemecka, Nórska, Islandu a iných, ktorí neskôr vírus rozniesli vo svojich krajinách.


Epicentrom pandémie koronavírusu v Rakúsku je lyžiarske stredisko Ischgl. Nakazilo sa tam až 600 Rakúšanov a viac ako 1000 cudzincov, ktorí sa neskôr vrátili domov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa Rakúskej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES).

V Ischgli sa pravdepodobne nakazili stovky obyvateľov Nemecka, Nórska, Islandu a iných, ktorí neskôr vírus rozniesli vo svojich krajinách. Miestne úrady a majitelia viacerých lyžiarskych stredísk v Tirolsku sú obviňovaní, že konali pomaly, keď napriek informáciám o riziku nákazy nechali strediská otvorené.

Ischgl zavrel svoje brány až 13. marca. Prvý prípad Rakúsko potvrdilo 5. februára.

MIMORIADNE: Ústredný krízový štáb zajtra rozhodne o zákaze vychádzania počas Veľkonočných sviatkov
Premiér Igor Matovič v uplynulých dňoch predstavil na krízovom štábe návrh, aby sa prijal v období veľkonočných sviatkov zákaz vychádzania. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | SITA


"Čo sa veľkosti týka, Ischgl je určite najdominantnejším prípadom," vyhlásil Franz Allerberger, šéf oddelenia humánnej medicíny v AGES. "Nie je to iba o týchto viac ako 600 prípadoch v Rakúsku, o ktorých vieme, že sa tam (v Ischgli) nakazili. Rovnaký počet prípadov, či dokonca dvojnásobok, máme v zahraničí," povedal.

Allerberger upozornil, že Ischgl sa stal synonymom pre pomalú odpoveď na pandémiu. Úrady vo Viedni aj v hlavnom meste Tirolska Innsbrucku neskôr uznali, že konali neskoro.

Koronavírus sa podľa Allerbergera do Ischglu dostal cez švajčiarsku čašníčku, ktorá pracovala v jednom z mnohých barov v obľúbenom lyžiarskom stredisku. Práve tam sa neskôr nakazili ďalší čašníci a viacero hostí. Prvé symptómy preukázal jeden z čašníkov 2. marca. Úrady bar zavreli až o týždeň neskôr.

V Británii sa kradne ako za vojny. Zlodeji idú po toaleťáku, špekulanti ponúkajú falošné testy
Správy o dobrých skutkoch a nezištnom dobrovoľníctve počas pandémie koronavírusu naplnili britské médiá. Ľudia však okrem nebezpečného vírusu musia čeliť aj jedincom, ktorí vedia terajšiu situáciu bravúrne zneužívať. Píše portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dominik Simon