28 pasažierov je nezvestných po tom, ako vypadli cez palubu trajektu počas cyklónu
04 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Najmenej 28 pasažierov je nezvestných a pravdepodobne mŕtvych po tom, ako vypadli cez palubu trajektu v oblasti Šalamúnových ostrovov počas silnej búrky, pred ktorou bol kapitán varovaný, informuje Guardian.


Miestne médiá uviedli, že kapitán bol natoľko zamestnaný tropickým cyklónom, že netušil o strate pasažierov, až kým loď nezakotvila.

K nehode došlo v piatok v skorých ranných hodinách, keď trajekt narazil na rozbúrené hladiny mora, ktoré spôsobil cyklón Harold. Miestne predpovede počasia pritom varovali pred zbytočnými plavbami. Kapitán však radu ignoroval.

Cestujúci vypadli cez palubu prepravnej lode MV Taimareho, ktorá cestovala z hlavného mesta Honiara do prístavu West Are Are v provincii Malaita vzdialeného viac ako 120 kilometrov. Plavba bola súčasťou vládneho programu na evakuáciu ľudí do svojich domovských dedín počas globálnej pandémie koronavírusu. Aj keď námorné úrady bojovali proti zlému počasiu, aby našli cestujúcich, pátranie skončilo bez úspechu.





„Podľa prvých informácii, kapitán lode nevedel o nezvestných ľuďoch, kým ho pasažieri neinformovali po tom, ako zakotvil,“ uviedol šéf policajného námorného oddelenia Charles Fox Sau.

Doposiaľ sa na Šalamúnových ostrovoch nepotvrdili prípady Covid-19, ale krajina, ktorá má veľmi obmedzené zdravotnícke zariadenia, sa pripravuje na jej príchod. Ľudia na celom území Šalamúnových ostrovov zatiaľ počítajú škody spôsobené cyklónom Harold, ktorý sa vytvoril v Korálovom mori, juhozápadne od Honiary a v piatok zasiahol krajinu.

Cyklón Harold má navyše cez víkend zasiahnuť Vanuatu.

Výbuch plynu v dome v Moskovskom regióne si vyžiadal minimálne 1 život (VIDEO+FOTO)
Pri výbuchu 5-poschodovej budovy juhovýchodne od Moskvy zahynula jedna osoba, pričom údajne išlo o únik plynu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Marek Molnár